Evroliga

Partizan "prosuo" plus 13 u 30. minutu i porazom od Olimpijakosa umanjio šanse za plej-in Evrolige

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

28.03.2024 22:33
Partizan "prosuo" plus 13 u 30. minutu i porazom od Olimpijakosa umanjio šanse za plej-in Evrolige MN Press
Kevin Panter i Tomas Vokap

Miris doigravanja Evrolige osećao se u Beogradu punih 30 minuta, a onda su crno-beli sve prosuli u poslednjoj četvrtini! Košarkaši Partizana nisu napravili prvi od dva potrebna koraka u poslednja tri kola Evrolige,  nisu uspeli, uz frenetičnu podršku svojih navijača, u krcatoj "Štark Areni", da pobede veliki Olimpijakos 69:74 (22:17, 18:15, 19:14, 10:28) i da uvećaju šanse u trci za 10. mesto koje vodi u plej-in, možda i deveto jer je Baskonija pretrpela ubedljiv poraz od Anadolu Efesa.

Na ruku su im išli jučerašnji poraz Valensije, kao i današnji Olimpije iz Milana u Kaunasu. Sada je sve mnogo teže, ne pitaju se samo oni već moraju da čekaju i ostale, ali šansa postoji. Ostaje im da vizu za doigravanje potvrde u Berlinu protiv Albe (4. april) i protiv Valensije u Beogradu (12. april).

Bez Zeka Ledeja i Ognjena Jaramaza, crno-beli su odigrali jako dobro prvu četvrtinu, sa mnogo energije u odbrani, dobrim i strpljivim napadom i preko centara (Kaboklo sedam poena), te pogocima Kevina Pantera, Pi Džej Doužera i dve trojke Kaminskog vodili su 22:13. Međutim, mali pad u poslednjem minutu koštao ih je da vode "samo" 22:17 posle prvih 10 minuta.

Znao je trener Željko Obradović da su za trijumf potrebni maksimalna posvećenost u oba pravca, bez "žutih" minuta, da mora svaka četvrtina da se dobije i uspevali su njegovi igrači da odbijaju sve pokušaje gostiju iz Grčke da dođu do egala. Na trojke Rajta, poene Vilijama Gosa odgovarali su istom merom Panter, Smajlagić. Međutim, iskustvo skoro pristiglog američkog NBA centra Mozesa Rajta, te brzopletost igrača Partizana uticalo je da crveno-beli sa Pireja na 3:06 pre kraja druge deonice dođu do izjednačenja posle dužeg vremena (28:28). Vrlo brzo centri crno-belih skupili su mnogo faulova (Koprivica tri, Kaboklo dva), pa je Obradović morao minutom odmora da umiri ekipu.

 

 

Kao produkt došla je serija 5:0, teška trojka Doužera, te koš Kaminskog. Usledila su serija bacanja, Doužer jeste promašio jedno, ali je ukrao loptu za pun poslednji napad. A, onda su gosti napravili tri krupne greške koje su bile kažnjene. Sviran je faul Larencakisu nad Ponitkom koji je krenuo u prodor, a onda je i Mekisik udario Poljaka i dobio nesportsku! Ponitka je pogodio četiri bacanja, a zatim je Peters faulirao Doužera i crno-beli su na odmor otišli sa prednošću od 40:32, jer je Vilijam Gos uspeo da pogodio pre zvuka sirene! Imali su crno-beli i dobre i loše momente, mnogo izgubljenih lopti, ali imali su rezultatsku prednost zahvaljujući i nervoznim reakcijama košarkaša Olimpijakosa.

Veliki je ulog bio za oba tima, pa otud i nervoza i neke nerezonske odluke. Bili su crno-beli dva minuta bez koša, rival to nije kaznio kako je mogao. A, onda su crno-beli pokazali moć u četiri minuta i preko nezadrživog Bruna Kabokla, te Frenka Kaminskog i Kevina Pantera na 4:34 pre kraja došli do najveće prednosti (52:38)! Pirejci su bili nemoćni, Barcokas je tajm-autom pokušao da zaustavi furioznu igru beogradskog kluba.

Nisu gosti imali mnogo rešenja, "trojke" su im bile jedni adut pa su Kenan i Vilijams-Gos pogodili dve, ali vratio je to prvom na meču iz petog pokušaja Kevin Panter. Kapiten crno-belih je izgubio loptu u poslednjem minutu, pa napravio faul na Falu na 11 sekundi pre isteka treće deonice, ali crno-beli nisu bili u bonusu. Pogrešili su gosti na izvođenju i Kaminski je uz zvuk sirene svojim 12 poenom uveo crno-bele sa "plus 13" u poslednju četvrtinu.

Nije dobro počela poslednja deonica, crno-beli su bili bez koša četiri minuta, Olimpijakos je napravio seriju 12:0, a ideja sa neraspoloženim Nanelijem na pleju, te izgubljena lopta doneli su neizvesnost u meč na 6:50 pre kraja (59:58)! Menjao je Obradović, tražio pravu postavu koja će izneti meč do kraja, ništa Partizan nije mogao da pogodi do 6:16 pre kraja kada je Ponitka konačno presekao seriju Pirejaca posle odbrane Kabokla. Dobar je faul napravio Avramović na Falu jer je ovaj promapio oba slobodna bacanja. Međutim, kad napad ne ide, onda ni odbranom ne može sve da se reši, pa je Olimpijakos preko Papanikolaua na 4:19 došao do preokreta (61:62).

 

 

Ni tajm-aut Obradovića nije promenio sliku na parketu, Papanikolau je pogodio za 61:64, da bi posle dva promašaja, Panter pogodio oba bacanja. Samo dva poena iz igre i dva sa penala crno-belih za skoro sedam minuta igre u poslednjoj četvrtini!

Greške na obe strane, rezultatska klackalica, na 1:27 do kraja bilo je 67:68 za goste, a zatim je Gos promašio trojku. Drama je dostigla vrhunac na 61 sekund pre kraja kada je Larencakis pogodio jedno bacanje a Kaminski izjednačio na 69:69. Fal je poentirao na 31 sekund pre kraja za 69:71, Ponitka je promašio dvojku, a Vilijam Gos otišao na liniju penala na 13 sekundi pre kraja. Pogodio je oba bacanja (69:73) i Partizan nije uspeo da se napravio čudo.

Neverovatan pad u poslednjih 10 minuta, od plus 13 stigli su do poraza, ali ostaje im još dva pokušaja da se domognu 10. pozicije. Više ne zavisi sve od njih.

Partizan - Olimpijakos 69:74

PARTIZAN: Smit, Avramović, Koprivica, Panter 19, Smailagić 3, Naneli, Trifunović, Anđušić, Doužer 12, Ponitka 8, Kaminski 14, Kaboklo 13.

OLIMPIJAKOS: Vokap 11, Vilijams-Gos 17, Rajt 6, Kenan 10, Larenmcakis 3, Mitru-Long, Fal 7, Papanikolau 13, Brazdeikis, Peters 3, Sikma, Mekisik 4.

Evroliga, 32. kolo

sreda

Makabi TA - Valensija 95:80

četvrtak

Žalgiris - Olimpija Milano 87:73
Baskonija - Anadolu Efes 76:97
Bajern - Barselona 79:87
Partizan - Olimpijakos 69:74
Asvel Lion - Monako 77:87

petak

Fenerbahče - Alba 18.45
Real Madrid - Crvena zvezda 20.30
Virtus - Panatinaikos 20.30

 

Пласман обезедио Sofascore