Zanimljivosti EURO 2024

Merino, Olmo i Virc zaslužili mesto u analima EURO: Zanimljiva pozadina meča Španije i Nemačke

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

06.07.2024 09:15
Mikel Merino i Dani Olmo, strelci za Španiju u pobedi nad Nemačkom na EURO Guliver/Photo by Alex Gottschalk/DeFodi Images
Mikel Merino i Dani Olmo, strelci za Španiju u pobedi nad Nemačkom na EURO

Pedantni statističari na svoj način su videli, doživeli i notirali ludu četvrtfinalnu utakmicu fudbalskih reprezentacija Španije i Nemačke na aktuelnom prvenstvu Evrope. Jedan podatak je posebno vredan duge istorije kontinentalnih takmičenja. 

Pre svega, Dani Olmo, Florijan Virc i Mikel Merino su tek četvrti triling igrača koji su meč počeli kao rezervisti a završili ga kao strelci. Prvi je ušao s klupe u osmom minutu, zamenivši povređenog Pedrija, da bi u drugom poluvremenu poveo tim sa Pirineja ka pobedi (51).

 

 

Drugi je šansu selektora dobio od starta drugom dela susreta (46), umesto Sanea, a na ukazanom poverenju zahvalio se izjednačenjem pred sam kraj isteka regularnih sat i po igre (89). Najzad, treći je na travu kročio u 80. minutu, da bi u samom finišu sjajne predstave u Štutgartu glavom sprečio penal rulet (119).

 

 

Takav scenario viđen je je još samo u duelu Rusije i Češke na EURO 1996. godine, na megdanu Italije s Austrijom tokom EURO 2020. i na utakmici između Hrvatske i Španije, takođe na poslednjem kontinentalnom šampionatu. 

Inače, Mikel Merino postigao je treći najkasniji pobednički gol na ovakvom UEFA takmičenju (118. minut, 52 sekunde), posle Francuza Mišela Platinija protiv Portugala na EURO 1984. godine (118:53) i Artema Dovbika za Ukrajinu protiv Švedske na EURO 2020 (120:36).