Vesti EURO 2024

Španija je u polufinalu: Olmo i Merino poslali Krosa u penziju i izbacili Nemačku sa Evropskog prvenstva

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

05.07.2024 20:39
Fudbaleri Španije će igrati u polufinalu Evropskog prvenstva Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez
Fudbaleri Španije će igrati u polufinalu Evropskog prvenstva

Fudbaleri Španije su savladali Nemačku 2:1 (1:1) nakon produžetaka i plasirali se u polufinale Evropskog prvenstva. Pobednički gol je viđen u 119. minutu kada je Mikel Merino bio najviši u skoku nakon centaršuta Danija Olma.

Španci su pripretili već u prvom minutu kada je Alvaro Morata ostavio povratnu loptu Pedriju na ivici šesnaesterca. Fudbaler Barselone je šutirao iz prve, ali nije bilo većih problema za Manuela Nojera. "Panceri" su od početka utakmice igrali znatno grublje, što je prouzrokovalo da Pedri završi meč već u osmom minutu. Umesto njega se na terenu našao Dani Olmo.

Ipak, deluje da "crvenoj furiji" nije toliko smetala gruba igra Nemačke. Izabranici Luisa De La Fuentea su bili znatno konkretniji u prvih 30 minuta i nešto bliži golu. Prvu pravu priliku, Nemci su imali tek u 34. minutu. Kai Haverc je iskoristio lošu reakciju defanzivaca Španije i našao se u dobroj poziciji za šut, ali je usledio nešto lošiji udarac, te je Unai Simon bez problema uhvatio loptu. 

Kako se bližilo poluvreme, ekipe su igrale sa znatno manje rizika, ali se stekao utisak kako su Španci bili bliže pogotku od protivnika.

Već na startu drugog poluvremena, De La Fuentova ekipa je nagradila dobru igru iz prvog dela meča. Dani Olmo koji je ušao umesto Pedrija je na asistenciju Lamina Jamala savladao Nojera i doneo prednost Špancima.

"Furuija" je i nakon postignutog gola nastavila u istom ritmu. Bili su mnogo smireniji sa loptom u nogama, dok Nemačka nije imala pravi odogovor. Prvu pravu priliku za "pancere" imao je Robert Andrih u 70. minutu, ali je Simon upisao odličnu intervenciju.

 

 

Kako je vreme odmicalo, Nemačka je stvarala sve bolje šanse. Niklas Filkrug je imao možda i najbolju priliku u 77. minutu. Domaćin turnira je preko kontra napada stigao do šesnaesterca, a napadač Borusije Dortmund je u padu šutirao i pogodio stativu.

Haverc se ponovo našao u dobroj prilici u 82. minutu kada je Simon loše ispucao loptu nakon gol auta. Igrač Arsenala je pokušao da lobuje golmana Španije koji je izleteo gotovo na 16 metara od gola, ali je lopta na kraju završila malo preko gola.

Kako se bližio kraj utakmice, pritisak Nemaca je bio sve veći. Tako je odbrana Španije poklekla u 89. minutu. Najbolje se u šesnaestercu nakon gužve snašao Florijan Virc i doneo izjednačenje "pancerima". Kako nije bilo pobednika nakon 90 minuta, usledili su produžeci u Štutgartu.

Iako je delovalo da su Nemci bliži golu u produžecima, Španci su do trijumfa stigli u 119. minutu preko Mikela Merina koji je nakon centaršuta Danija Olma prosledio loptu iza leđa Nojera. Filkrug je imao u 123. minutu šansu da donese izjendačnje i penale domaćinu turnira, ali je njegov šut otišao malo pored desne stative.

Španija sada u polufinalu čeka pobednika iz duela Francuske i Portugala.

Španija - Nemačka 2:1 (1:1) - nakon produžetaka

Štutgart
Stadion: "MPH Arena"
Sudija: Entoni Tejlor (Engleska)
Strelci: Olmo 51, Merino 119 - Virc 89.

Španija (4-3-3): Simon - Karvahal, Le Norman (od 46. Fernandez), Laport, Kukurelja - Ruiz (od 102. Hoselu), Rodri, Pedri (od 8. Olmo) - Jamal (od 63. Tores), Morata (od 80. Merino), Vilijams (od 80. Ojarzabal).

Nemačka (4-2-3-1): Nojer - Kimih, Ridiger, Ta (od 80. Miler), Raum (57. Mitlštat) - Kros, Džan (od 46. Andrih) - Musijala, Gundogan (57. Filkrug), Sane (od 46. Virc) - Haverc (od 91. Anton).

 

 

EURO 2024, četvftfinale

petak

Španija - Nemačka 2:1 (1:1) - nakon produžetaka
/Olmo 51, Merino 119 - Virc 89/

Portugal – Francuska 21.00 (A1P)

subota

Engleska – Švajcarska 18.00 (A1P)
Holandija – Turska 21.00 (A1P)

 

Cup tree provided by Sofascore