Vesti EURO 2024

Veber "pucao" Austriji u noge: Francuzi bolji, ali nekonkretni; Mbapeova povreda pravi problem?

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

17.06.2024 22:54
Fudbaleri Francuske pobedili su na prvom meču u grupi. Tanjug / AP Photo/Alessandra Tarantino
Fudbaleri Francuske pobedili su na prvom meču u grupi.

Fudbalska reprezentacija Francuske savladala je Austriju na svom prvom meču u Grupi D Evropskog prvenstva u Nemačkoj. Utakmica koja je delovala kao prilično zanimljiv susret sa dosta golova, pokazala je da niti jedni, niti drugi, nisu još uključili "punu paru", s obzirom da je izostala konkretnost u završnoj trećini terena na obe strane. 

Utakmicu je odlučio Maksimilijan Veber, koji je autogolom u 35. minutu presudio svojoj ekipie, nesrećnim udarcem glavom na centaršut Kilijana Mbapea. Takođe, krilni napadač "trikolora", doživeo je potencijalno ozbiljnu povredu nosa krajem drugog poluvremena, koja bi možda mogla da utiče na njegove predstojeće nastupe. 

 

 

Prvu veliku šansu na utakmici imao je upravo Mbape - veoma vidno najaktivniji fudbaler na terenu, koji je protivniku pravio najveće probleme protivniku.  . Francuz se posle konfuzije u odbrani Austrije našao sam pred Patrikom Pencom, ali je u pokušaju da pogodi bliži ugao gola, stigao samo do spoljnog dela mreže. 

Mora se istaći činjenica da je od prvog minuta bilo jasno ko je kvalitetniji tim. Od samog početka, Francuzi su imali inicijativu, ali su njihovi protivnici prilično dobro uspevali da iseku organizaciju napada i saseku ofanzivne linije pre nego što bi došle u gol šansu. 

U 35. minutu su Austrijanci prvi put pokazali zube. Gregorič je nabacio fantacstičnu loptu sa levog krila do Marsela Sabicera, koji ju je spustio Baumgartneru, ali ovaj nije uspeo da stekne kontrolu, tako da je Majk Menjan taman dovoljno zasmetao da šut završi pored gola (iako odbitak nije delovao nimalo naivno). 

 

 

Samo dva minuta kasnije, "Trikolori" su naterali protivnika da zažali za propuštenom šansom. Klilijan Mbape se našao na desnom krilu i centrirao, a nesrećni Maksimilijan Veber je smestio glavom loptu u svoju mrežu. Nesrećni autogol, odveo je obe ekipe na odmor. 

Nakon 15-minutne pauze, Austrijanci su bili prinuđeni da krenu znatno otvorenije, al i su imali velike probleme sa prenošenjem lopte, s obzirom da su Francuzi stajali u visokom presingu na samaom startu. 

Jedna od brzih tranzicija "Trikolora", dovela je svetskog prvaka iz Rusije u izvanrednu gol šansu. Mbape je ponovo bio sam pred golmanom, ali je ponovo bio neprecizan. 
 
Od tada se pritisak nastavio, a izabranici Didijea Dešampa su apsolutni uzeli kontrolu igre u svoje ruke, Kada god bi Austrijanci pokušali da pritiskom oduzmu loptu, Ngolo Kante ili neko drugi bi iznosio, ili makar daleko ispucavao loptu. 

 

 

Nizale su se prilike, a Austrija je ostajala sve povučenija. Iako su u napad išli sa štoperima preko polovine terena, Eduardo Kamavinga i Rabio bi uspevali da zatvore propuste u sredini. 

Jedan obećavajući napad se desio u 78. minutu, kada je Baumgartner dobio pas od Konrada Laimera. Menjan je prozreo nameru i krenuo na vreme na loptu, a onda mu je u klizećem startu napadač Austrije potkačio lice, tako da je akcija okončana faulom. 

U 81. minutu je Kamavinga uspeo da doturi loptu do Markusa Turama, koji je šutirao sa penala po sredini, tako da je udarac uspešno odbranjen. 

Kada je delovalo da će se meč završiti mirno, da će Francuzi odneti tri boda, desio se veliki problem. Kilijan Mbape je u se u skoku sa Kevinom Dansom, a kako je to izgledalo na terenu, izgleda da je doživeo ozbiljnu povredu nosa. 

 

 

Neko vreme je krvario, a onda ga je zamenio Olivije Žiru. 

Do kraja, "trikolori" su uspešno priveli utakmicu kraju (iako su njihovi protivnici imali nekoliko relativno ozbiljnih napada bez konkretne završnice), osvojivši tri boda na početku turnira. Sledeću utakmicu u grupi, Francuska igra protiv Holandije, dok će Austrijanci sreću tražiti protiv Poljske. 

Sve utakmice Evropskog prvenstva možete pratiti na kanalima TV Arena Sport, a rezultate i najzanimljivije detalje, možete pogledati OVDE

Austrija - Francuska 0:1

Stadion: Merkur Špil Arena.
Sudija: Hesus Hil Mansano (Španija).
Strelac: Veber autogol u 38. minutu.

AUSTRIJA (4-2-3-1): Penc - Poš, Danso, Veber (od 59. Trauner), Emvene (od 89. Pras) - Zajvald, Grilič (od 60. Vimer) - Lajmer (od 90+2 Šmid), Zabicer, Baumgartner - Gregorič (od 59. Arnautović).

FRANCUSKA (4-2-3-1): Menjan - Kunde, Saliba, Upamekano, Teo Ernandes - Kante, Rabio (od 71. Kamavinga) - Dembele (od 71. Kolo Muani), Grizman (od 90+1 Fofana), Embape (od 90+1 Žiru) - Tiram.

 

UEFA EURO 2024

GRUPA D, 1. kolo

Poljska - Holandija 1:2 (1:1)
/Buksa 16 - Gakpo 29, Veghorst 83/

Austrija - Francuska 0:1 (0:1)
/Veber (OG) 38'/ 

Standings provided by Sofascore