Vesti EURO 2024

Šranc i dve odluke VAR-a donele senzaciju: Slovačka pobedila Belgiju

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

17.06.2024 19:57
Radost Slovaka posle gola Šranca Tanjug/Swen Pfoertner/dpa via AP
Radost Slovaka posle gola Šranca

Slovačka je priredila prvu senzaciju na UEFA EURO - pobedila je Belgiju 1:0 (1:0) u prvom kolu Grupe E na UEFA EURO 2024. godine. Meč će po mnogo toga ući u istoriju, prvo zbog trijumfa Slovaka, pa zbog dva poništena gola Romelua Lukakua na asistencije iz VAR sobe.

Belgijanci su smatrali da sumorno izdanje sa Mundijala u Kataru 2022. godine ne može da se ponovi, ali posle prvih 45 minuta, dva velika promašaja Romelua Lukakua, neubedljiva igra Kevina De Brujnea, ali i vođstva Slovačke 0:1, ličilo je na novi potop crvenih đavola.

Slovačka ne samo što je došla do vođstva preko Šranca već u 7. minutu, nego je golman Belgije Kastels najzaslužniji što nije bilo najmanje 0:2. Odbranio je sjajno volej Haraslina, ali imao i još dve interevencije. Selektor Frančesko Kalcona je očigledno dobro pripremio ekipu, odradila je odličan posao u tih prvih 45 minuta.

 

 

Domeniko Tedesko je verovatno kao i cela Belgija bio u šoku sublimirajući izgled selekcije koja se prošetala kroz kvalifikacije, bila ubedljiva u poslednje dve provere pred EURO. Bilo je nekoliko prilika, ali Romelu je promašivao zicere kao protiv Hrvatske u Kataru. I Trosar je imao nezaštićenu mrežu i nije pogodio ceo gol.

Golman Slovačke Martin Dubravka je uz VAR sobu odprineo da Slovačka očuva ovo vođstvo. Nastavio je Lukaku da promašuje, ali i da pogađa mrežu.- Postigao je gol u 56. minutu, ali je za malo bio u ofsajdu, da bi u 86. minutu na pas Opende lako pogodio, ali se ponovo radost pretvorila u agoniju. Openda je igrao rukom prilikom prijema lopte na nekih 35 metara od gola!

Na kraju je Slovačka prvi put u istoriji pobedila Belgiju i sa Rumunijom vodi u Grupi E.

 

Belgija – Slovačka 0:1 (0:1)

Stadion: Dojče Bank park
Sudija: Umut Meler (Turska).
Strelac: Šranc u 7. minutu.

BELGIJA (4-2-3-1): Kastels – Kastanj, Faes, Debast, Karasko (od 84. Lukebakio) – Mangala, Onana – Trosar (od 74. Tilemans), De Brujne, Doku (od 84. Openda) – Lukaku. 

SLOVAČKA (4-3-3): Dubravka – Pekarik, Vavro, Škrinijar, Hancko – Kucka, Lobotka, Duda (od 90+4. Obert) – Šranc (od 81. Duriš) – Boženik (od 70. Strelec), Haraslin (od 70. Suslov).

UEFA EURO 2024.

Grupa E, 1. kolo

Rumunija - Ukrajina 3:0 (1:0)
/Stanču 29, R. Marin 53, Draguš 57/

Belgija - Slovačka 0:1 (0:1)
/Šranc 7/

 

Standings provided by Sofascore