Vesti EURO 2024

Lunjin čašćavao Rumune, Stanču zadao glavobolju Ukrajincima

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

17.06.2024 16:51
Nikolae Stanču golom je otvorio put Rumuniji za pobedu protiv Ukrajine Tanjug/Sven Hoppe/dpa via AP
Nikolae Stanču golom je otvorio put Rumuniji za pobedu protiv Ukrajine

Rumunija je sjajnom tranzicijom ubedjivo pobedila Ukrajinu 3:0 (1:0) u prvom kolu Grupe E na UEFA EURO 2024. godine. Selektor Edvard Jordanesku sjajno je postavio meč, ostavio je rivalu loptu a pravovremenim presingom, odličnim kontrama i osećajem da dobri šuteri mogu da reše meč. Kako je "nacrtao" meč, tako su ga njegovi igrači uz koncentrisanu i disciplinovanu igru i realizovali. Ukrajinci moraju da izvuku pouku.

Kad ne pogodiš okvir gola onda ti ni veći posed loptem ni priviodna inicijativa ne znače apsolutno ništa. Ukrajinci su vizualno pokazali više, ali su Rumuni od starta znali da žele brzu transformaciju, da žele povremenim protiskom da traže i iskoriste grešku.

I ona im je stigla od najsigurnijeg igrača Ukrajine - golmana Reala Andreja Lunjina. Slabo je ispucao loptu sjajni golman do Mana na nekih 25 metara od gola, usledila je "rolna" na 18 metara za najboljeg igrača i šutera Nikolaua Stančua. Usledila je "bomba" sa dosat efea u suprotan gornji ugao za 1:0 od 29. minuta.

 

 

Uzalud je Ukrajincima bio posed lopte od 72 odsto, kad su Rumuni bili bliži drugom golu neko oni izjendačenju. Man je propustio da realizuje jedan dobar centaršut, da bi Stanču iz prekida iznenadio Lunjina i imao nesreću da pogodi samo prečku.

Upamtiće Andrej Lunjin ovaj UEFA EURO, jer je koautor i durgog gola Rumunije. Ponovo su igrači selektora Jordanesku brzo istrčali kontru, Man je komplikovao, ali lopta je došla na 22-23 metra do razvana Marina koji je šutirao snažno. Lunjin je bio "na lopti", ali mu je ona prošla ispod ruku za 2:0! Osetili su "krv" Rumuni, znali su da je čas da dodatnu pritisnu i posle četiri minuta imali su vođstvo od 3:0! Posle kornera, Man je asistirao, a Draguš samo podmetnuo nogu i Lunjin je opet vadio loptu iz mreže. Potpun krah ekipe Sergeja Rebrova.

 

 

Ni izmene nisu donele neku promenu u igri Ukrajine koja je bila potpuno potučena na terenu. Rumuni su tako nastavili niz uspeha jer nisu poraženi 13 poslednjih takmičarksih utakmica, poslednji poraz doživeli su od Crne Gore (0:3) pre tačno dve godine u UEFA Ligi nacija. A, sa Ukrajinom su do sada igrali samo prijateljske mečeve (šest, po tri pobede i poraza), pobedili su ih u prvom takmičarskom meču i prvi put posle 2003. godine kada su slavili 2:0.

Rumunija - Ukrajina 3:0 (1:0)

Stadion: Fuzbal Arena u Minhenu.
Sudija: Glen Niberg (Švedska)
Strelac: Stanču u 29, R. Marin u 53, Draguš u 57. minutu.

RUMUNIJA: Nica - Ratu, Dragušin, Burka, Banku - M. Marin (od 75. Rus) - Man (od 62. Hadži), R. Marin, Stanču (od 87. Rakovican), Koman (od 62. Mihaila) - Draguš (od 75. Puškaš).

UKRAJINA: Lunjin - Konoplja (od 72. Timčuk), Zabarni, Matvijenko, Zinčenko - Stepanenko (od 62. Brazko), Šaparenko (od 62. Jaremluk) - Cigankov (od 62. Jarmolenko), Sudakov (od 83. Malinovski), Mudrik - Dovbijk.

 

UEFA EURO 2024.

Grupa E, 1. kolo

Rumunija - Ukrajina 3:0 (1:0)
/Stanču 29, R. Marin 53, Draguš 57/

Belgija - Slovačka 18.00 (AP1)

 

Standings provided by Sofascore