Vesti EURO 2024

Uzalud istorijski gol Albanaca u Dortmundu: Prvak Evrope uspešno krenuo u odbranu titule

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

15.06.2024 22:33
Fudbalska reprezentacije Italije slavila na startu Evropskog prvenstva u Nemačkoj Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino
Fudbalska reprezentacije Italije slavila na startu Evropskog prvenstva u Nemačkoj

Fudbalska reprezentacija Italije uspešno je započela odbranu titule na Evropskom prvenstvu, posle pobede nad selekcijom Albanije sklopu druge utakmice Grupe "B". "Azuri" su poput Španije, uzeli sva tri boda na startu takmičenja u Nemačkoj, pa će šansu da overe plasman u nokaut fazu imati već 20. juna protiv "crvene furije", koja je prethodno bez većih problema nadigrala Hrvatsku.

Prvak Evrope vodio je glavnu priču na terenu tokom većeg dela susreta sa Albanijom. Iako meč u Dortmundu nije dobro počeo po "azure", koji su posle greške Di Marka, primili gol posle svega 23 sekunde, što je inače najbrži gol u istoriji šampionata, Italijani su ubrzo uspostavili kontrolu, došli do preokreta samo 15-ak minuta kasnije i bez veće muke zadržali prednost do poslednjeg zvižduka - 2:1 (2:1).

Do prednosti i velikog izneđenja na stadionu "milionera", Albanci su stigli već u 23 sekundi utakmice, kada je Nejdim Bajrami iskoristio smušenost u odbrani Italijana posle greške Di Marka prilikom izbacivanja lopte iz auta. Bio je to pogodak koji je odmah podigao atmosferu na tribinama, ali na nesreću ogromnog broja albanskih navijača, prednost naših komšija nije dugo trajala.

Šampion Evrope ubrzo je konsolidovao redove, otresao pritisak Albanaca sa sebe i krenuo u potpunu ofanzivu. A, sa takvim pristupom, Italijani su u 11. minutu došli do izjednačenja preko Alesandra Bastonija, da bi samo pet minuta kasnije golom Nikola Barele, režirali potpuni preokret - 2:1. 

Nakon tog pogotka, dinamika na terenu se u potpunosti promenila. Iako su Italijani imali inicijativu i čak pogođenu stativu sredinom poluvremena. Mahom smo gledali sporu i neubedljivu igru na polovini terena. Italijani su držali pritisak, imali dobar broj šuteva ka golu rivala (17), ali ne više i raspoloženih strelaca. 

 

 

Albanija se sa druge strane branila i pokušavala kontrama da iznenadi branioca titule. U 90. minutu je imala najbolju priliku preko Reja Manaja nakon nešto "opuštenije" rekacije odbrane Italije, ali se golman Đanluiđi Donaruma sjajno snašao u "1 na 1" situaciji.

Na kraju, zaslužena pobeda Italijana, koji se posle prvog kola grupne faze, uz Španiju, nalaze najbliži plasmanu u eliminacionu rundu.

Grupa B, 1. kolo 

Španija - Hrvatska 3:0 (3:0)
/Morata 29, Ruiz 32, Karvahal 45+2/

Italija - Albanija 2:1 (2:1)
/Bastoni 11, Barela 16 - Bajrami 1/

Italija – Albanija 2:1 (2:1)

/Bastoni 11, Barela 16 - Bajrami 1/

Dortmund

Sudija: Feliks Cvajer (Nemačka)

ITALIJA (4-2-3-1): Donaruma - Di Lorenco, Bastoni, Kalafjori, Dimarko (od 83. Darmijan) - Žoržinjo, Barela (Folorunšo 90+2) - Fratezi, Pelegrini (od 77. Kristante), Kjeza (od 77. Kambijazo) - Skamaka (od 83. Retegi). Selektor: Lučano Spaleti.

ALBANIJA (4-3-3): Strakoša - Mitaj, Ajeti, Đimšiti, Hisaj - Bajrami (od 87. Muči), Ramadani, Aslani - Seferi (od 68. Lači), Broja (od 76. Manaj), Asani (od 68. Hodža). Selektor: Silvinjo

 

Standings provided by Sofascore