Vesti EURO 2024

Španija "zgromila" Hrvatsku na premijeri EURO: Modrić ostao u senci golobradog Jamala

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

15.06.2024 19:53
fudbaleri Španije proslavljaju jedan od golova, dok se hrvatski kapiten Luka Modrić drži za glavu Tanjug/AP Photo/Ebrahim Noroozi
fudbaleri Španije proslavljaju jedan od golova, dok se hrvatski kapiten Luka Modrić drži za glavu

Zakotrljala se lopta i u B grupi 17. Evropskog prvenstva u fudbalu i to na, malo je reći, neočekivan način, jer je Španija do nogu potukla Hrvatsku, kao da preko puta nije imala trećeplasiranu selekciju poslednjeg planetarnog šampionata - 3:0 (3:0). Da stvar bude neverovatnija, "crvenoj furiji" je za premijerne bodove u Nemačkoj bilo dovoljno prvo poluvreme. 

Večerašnji meč nije baš ničim podsećao na poslednji turnirski duel dva tima, u osmini finala prethodnog EURO, kada je sastav sa Balkana belu zastavu podigao tek posle produžetaka. Tada je stigao prednost rivala i produžio sebi "život", ali večeras prosto nije mogao da zauzda poletnu i ofanzivno potentnu ekipu sa Pirineja. 

U ovom slučaju, brojke su ostale mrtvo slovo na papiru, gotovo pa bezvredni podaci, jer to što su "vatreni" najveći deo vremena imali veći posed lopte i skupili približan broj šuteva nije im donelo čak ni častan poraz u derbiju celog prvog kola 17. po redu kontinentalnog šampionata. Prosto, Španci su retko grešili kada su pucali prema Dominiku Livakoviću.

 

 

A, previše su lako dolazili do njegovog šesnaesterca... Nekada kao na autoputu bez ijedne rampe. I nisu čekali da se utakmica sama od sebe otvori, već su odmah krenuli da vrše pritisak na izabranike Zlatka Dalića.

U 29. minutu im se to prvi put vratilo na pravi način. Fabijan Ruiz je maestralnim dodavanjem pomerio iz ležišta odbranu "kockastih", a Alvaro Morata ništa manje umešnim i lepim šutem po sredini, u visini penaltika, poveo Špance ka vrlo važnoj pobedi. 

 

 

Samo 180 sekundi kasnije defanziva Hrvatske ponovo je pukla kao porcelanska vazna o betonski pod. Ovog puta se asistent i sam upisao u strelce. Na malom prostoru prevario je tri igrača Hrvatske, ušetao se u kazneni prostor i krunisao minijaturu preciznim udarcem sa oko 13, 14 metara.

I tu nije bio kraj stradanju finaliste Mundijala 2018. Dani Karvahal se ubacio u peterac i odatle odlično reagovao na pravovremeni i precizni centaršut novog rekordera EURO, golobradog Lamina Jamala (45+2). Za svoj prvi, štoperski pogodak od kada nosi dres državnog tima, a oblačio ga je 45 puta. 

 

 

Ni u nastavku nije manjkalo uzbuđenja, naprotiv, koliko su Španci nastojali da još više rezultatski ponize rivala, toliko je ovaj imao šansi da makar uhvati priključak i zatalasa stvari na travi "Olimpijskog stadiona" u Berlinu. Međutim, golova više nije bilo, čak ni iz jedanaesterca u 80. minutu.

 

 

Posle VAR potvrde sudijske procene Majkla Olivera, lopta je stavljena na belu tačku, ali Bruno Petković nije iskoristio zicer nad zicerima. Unai Simon još jednom je pokazao koliko mu idu od ruke ovakva nadmudrivanja sa šuterima 1 na 1, jeste odbitak stigao do noge Ivana Perišića a on ga smestio iza leđa španskog čuvara mreže, ali nije bilo mesta radovanju.

 

To jest, kratko je potrajalo, pošto je upotrebom video tehnologije konstatovano da je pre vremena ušao tamo gde ne sme, pa je njegov trud poništen. Nada Hrvata, takođe. Prosto, večeras nije bilo pojedinaca sposobnih da se izbore s timskom jalovošću, čak ni svemogući Luka Modrić, pa je trofejni vezista madridskog Reala zamenjen posle sat vremena. 

Grupa B, 1. kolo 

Španija - Hrvatska 3:0 (3:0)
/Morata 29, Ruiz 32, Karvahal 45+2/

Italija - Albanija 21.00 (A1P)

Španija - Hrvatska 3:0 (3:0)

Berlin

Olimpijski stadion

Sudija: Majkl Oliver (Engleska)

/Morata 29, Ruiz 32, Karvahal 45+2/

ŠPANIJA (4-3-3): Simon - Karvahal, Le Norman, Naćo, Kukurelja - Rodri, Ruiz, Pedri (od 60. Olmo) - Jamal, Morata (od 67. Ojarsabal), N. Vilijams (od 67. Merino). Selektor: Luis De la Fuente.

HRVATSKA (4-3-2-1): Livaković - Stanišić, Šutalo, Pongračić, Gvardiol - Brozović, Modrić (od 65. Pašalić), Kovačić (od 65. Sučić) - Majer, Kramarić (od 72. Petković) - Budimir (od 56. Perišić). Selektor: Zlatko Dalić.

 

Standings provided by Sofascore