UEFA EURO Istorija

Tako je govorio Džajić: Uspeh protiv Engleza dolazi u pravom trenutku

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

16.06.2024 12:31
Jedan od najbitnijih trijumfa našeg nacionalnog tima došao je protiv Engleske. MN Press
Jedan od najbitnijih trijumfa našeg nacionalnog tima došao je protiv Engleske.

Fudbalska reprezentacija Srbije danas će se susresti sa najtežim protivnikom u svojoj Grupi C na Evropskom prvenstvu. Od 21.00 čas, "Orlovi" će na megdan izaći Engleskoj, jednom od favorita za osvajanja šampionata Starog kontinenta. 

U modernoj istoriji nismo imali prilike da se susrećemo sa "Gordim Albionom", ali daleko od toga da su nam fudbaleri u belom dresu stranci. Sasvim naprotiv! Jedna od najlepših istorijskih stranica domaćeg fudbala ispisana je protiv Engleza, a aktuelni predsednik FSS, Dragan Džajić se kao jedan od učesnika prisetio slavne pobede u Firenci. 

U pitanju je Evropsko prvenstvo 1968, a tada je naš najbolji igrač upravo bio tadašnji napadač Crvene zvezde, koji je opisao kako doživljava čuvenu pobedu sa 1:0 u polufinalu, i prolazak u direktni okršaj za trofej. 

"Eto mnogo je godina prošlo, ali nešto je nezaboravno, a to je trenutak iz moje karijere koji sigurno neću zaboraviti do kraja života. Kada razmišljam samo o fudbalu, to je taj gol, i pobeda nad svetskim prvacima koja je donela veliku slavu jugoslovenskom fudbalu", započeo je aktuelni predsednik FSS.

MN Press

Dragan Džajić sa brojem 11 na dresu

Nije sve cvetalo pre polufinala. Naš tim se jedva provukao iz kvalifikacija. Toliko je bilo neočekivano da će Albanija u Tirani uspeti da otkine bod Nemačkoj, neophodan za prolaz Jugoslavije dalje, da su neki od igrača dobili i odobrenje za odlazak na odsluženje vojnog roka. 

"Mislim da je u Albaniji bilo nerešeno (sa Nemačkom), što je bilo dovoljno da Jugoslavija prođe dalje. Kada se nadate najmanje, napravite najveći uspeh. Moj žal je jedino što nismo bili prvaci Evrope. Sa ove tačke gledišta mi je tako krivo jer smo imali dobru reprezentaciju, a pogotovo zbog te utakmice protiv Engleza. Vraćeno je samopouzdanje, iako su oni bili favorit kao svetski prvaci. Eto, imali smo i peh da se Ivica Osim povredio u petoj minuti i da je statirao bez prava zamene", dodao je Džajić. 

Tih 1:0 je bilo sasvim dovoljno za finala, a potonji najbolji strelac turnira, bio je strelac i na ovom meču, tako da se prisetio kako je izgledala ta čuvena rotacija i zamena pozicija popularnog Džaje i Vahidina Musemića.

"Ono što sam ja radio, kada je Musemić u pitanju, ja sam njemu centrirao kroz reprezentativne utakmice. Video sam ga na levom krilu kada je zamahnuo i nabacio jednu visoku loptu. Znate kako, sada kada razmišljam iz ove perspektive, Mur je bio defanzivac koji igra dobro glavom. Mi smo zajedno skočili i ja sam je primio na grudi, a ona mi je što bi se reklo legla, tako da sam postigao jedan od najlepših golova na Evropskim prvenstvima", naglasio je Džajić i dovršio: 

MN Press

Dragan Džajić, predsednik FSS

"Taj uspeh je došao u pravom trenutku. Izazvao je veliko interesovanje i radost svih ljudi, a i meni je mnogo značilo u mojoj daljoj karijeri jer sam bio dosta mlad, te mi je taj meč dao impuls da radim na afirmaciji svoje ličnosti i karijere."  

Nadamo se da će i današnji meč imati pozitivni uticaj na nadolazeće godine, te da će biti formativan za mentalitet sa kojim Srbija pristupa velikim utakmicama. 

Meč između Srbije i Engleske možete pratiti na TV Arena Sport Premium 1.

 

Standings provided by Sofascore