Srbija na EURO 2024

A, što ne bismo napali Engleze?! Moramo da zatvorimo Belingema: Dragan Stojković ne plaši se premijere protiv glavnog favorita EURO

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

15.06.2024 17:50
Dragan Stojković, selektor Srbije, priželjkuje jak rezultat na EURO FSS
Dragan Stojković, selektor Srbije, priželjkuje jak rezultat na EURO

Fudbalska reprezentacija Srbije u nedelju od 21 sat (TV Arena 1 Premium) igra prvu utakmicu na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj. Protivnik "orlova" u Gelzenkirhenu je sigurno najteži rival u Grupi C i jedan od najvećih favorita za osvajanje turnira – Engleska.

Ove činjenice ne menjaju raspoloženje u taboru Srbije, naprotiv. Prema rečima selektora Dragana Stojkovića želje su nikada veće i svi do jednog imaju nameru da sjajnu atmosferu i energiju prenesu na teren.

"Dugo čekamo ovaj momenat, zasluženo smo ovo, doveli smo Srbiju u krem evropskog fudbala, a na nama je sada da napravimo iskorak. Učinićemo sve da prvu fazu prođemo uspešno. Poručiću da ćemo dati sve od sebe, da ćemo dati više od maksimuma. Ne govorim to u prazno, već po svemu što sam video po igračima u toku priprema za utakmice", rekao je Stojković.

 

 

"Mi smo tim koji želi da igra i da pokaže svoj talenat, a za to ćemo iskoristiti Evropsko prvenstvo", dodao je selektor Srbije.

"Što ih ne bismo napali. Mislim da će biti otvorena utakmica, poštujemo Engleze, ali pre svih i sebe. Bez obzira na igračku moć protivnika i kvalitet koji ima, sigurno da Srbija neće čekati i gledati kako Engleska igra. Naprotiv, trudićemo se da im stvorimo što više problema", samouveren je Stojković.

Selektor "orlova" naveo je i da 99,9 odsto zna tim i da ne bi bilo dobro da ga ne zna, pritom izbegavši odgovor da li će od prvog minuta u napadu Srbije igrati napadači Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović.

"A što ih ne bismo napali? Verujem da će biti otvorena utakmiva, poštujemo ih. Poštujemo i sebe. Učinićemo sve da otvorimo meč kako mi želimo, bez obzira na moć Engleza, na kvalitet. Srbija neće biti tim koji će čekati i gledati kako oni igraju. Mi ćemo se truditi da im stvorimo što više problema. Znam tim 99,9 posto. Bilo bi jako loše da ga ne znam. Znam koji budu istrčali, kao i ovi sa klupe koji su važni, da će dati maksimum, i da će ispoštovati dogovore. Mnogo smo analiza imali. Nema tajni. Znam moj tim, mogu da vam kažem i engleski tim. I neću pogrešiti".

 

 

Jedna od redovnih dilema i polazna tačka mnogih polemika jeste uparivanje Sergeja Milinković-Savića i Dušana Tadića.

"Bitno je da smo napravili dobre anallize. Imali smo video i na treningu, sve smo uradili. Očekujem šampionsku Englesku, samo tu ima jedan problem. To mora da se pokaže na terenu. Znamo u kom sistemu će biti, personalna rešenja. Nema tu iznađenja. Imamo sve informacije o rivalu, ali ne zaboravljamo nas same. O timu ne želim da pričam", logično, ne otkriva karte Piksi. 

Od "Gordog albiona" svi očekuju da bude tim koji će krenuti žustrije napred, možda i povesti. A, šta ako bude obrnuto?

"Ako postignemo prvi. Biće naređenje da postignemo drugi. Vrlo prosto. Uvek kada daš gol, trudiš se da postigneš gol. To su šaljiva pitanja. Videćemo kako se razvija utakmica. Kada igrate protiv Engleske morate da budete na maksimumu. Učnićemo sve da napravimo problem i šanse. Fudbal se igra u dva pravca, moramo da budemo na visokom nivou. Ovo je turnir. Svaki gol je važan, svaki žuti karton. Bićemo spremni za taj čelendž", isijavao je danas samopouzdanje selektor s dva vezana učešća na velikim takmičenjima. 

 

 

Ostrvljani imaju sjajan tim, ne samo startnu postavu već i rezervne opcije. I Stojković ceni tu koncentraciju kvaliteta. 

"Za svakog selektora nije jednostavan posao odabrati igrače i postaviti ih. Engleski tim je jako talentovan, sa Belingemom, Kejnom. Ako vidite Sterlinga, Rašforda, Griliša, možete da zasmilite kakvi su ostali. Ovaj posao nije jednostavno. Uvek će biti različitih mišljenja. Ovo je reprezentacija jako talentovanih igrača unutar Premijer Lige. Lepo ih je gledati kako igraju", kaže nekada i sam vrsni fudbaler. 

Logično, posebno mu se dopadaju znanje i veštine mladog, a već fantastičnog Džuda Belingema.

"Dobiće Zlatnu loptu u budućnosti. Igra impresivno, impresivno šta je pokazao u Real Madridu. Moramo da ga zatvorimo, da mu skratimo prostor. Videćemo sutra. U odbrani moramo da budemo jako pažljivi, i da pokažemo šta smo sve radili tokom treninga. On je mlad mamok, neverovatno je kako igra. To je dobro za Englesku, loše za nas", rezonuje strateg našeg A tima. 

 

MN Press

Dragan Stojković, selektor Srbije, na stadionu u Gelzenkirhenu

Srbija ima (ne)sreću da kao i na Svetskom prvenstvu 2022. u bitku za bodove kreće protiv jednog od glavnih favorita. 

"Imali smo slučaj u Kataru sa Brazilom. Sad ponovo imamo favorita. Moje raspoloženje je bolje nego pre dve godine. Tamo smo vodili malu bolnicu, tako mi se čini. Sad je drugačija situacija. Nadam se da će današnji trenig proteći u najboljem redu. Velika je razlika u mom raspoloženju", jasan je Stojković pred utakmicu koju će suditi Italijan Danijele Orsato.