Vesti iz ostalih sportova

NHL finale: Ko će osvojiti trofej - Florida Pantersi ili Edmonton Oilersi?

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

08.06.2024 19:00
Florida Pantersi Profimedia
Florida Pantersi

U veliko finale NHL lige ove sezone plasirali su se Florida Pantersi iz istočne konferencije, koji se nakon prošlogodišnjeg poraza od Las Vegasa vraćaju u finale i Edmonton Oilersi iz zapadne konferencije, koji su poslednji put u finalu igrali 2006. kada su u 7. utakmici poraženi od Karoline.

Florida je u regularnom delu sezone osvojila 110 bodova, u plejofu je do sada bila bolja od Tampa Beja 4-1, Bostona 4-2 i najbolje ekipe regularne sezone Njujork Rendžersa 4-2. Edmonton je sezonu završio sa 104 boda, a prošao Los Anđeles 4-1, Vankuver 4-3 i najbolju ekipu zapada Dalas 4-2. Florida je dobila oba međusobna meča i u finalnu seriju ulazi sa prednošću domaćeg terena. U plejofu se do sada nisu nikad sastajali.

Rečenica koja najbolje opisuje duel ove dve ekipe je da je Konor Mekdejvid čovek sa misijom, a da su Florida Pantersi ekipa sa misijom. Mekdejvid je draftovan kao prvi pik na draftu 2015. i od tada pokušava da vrati Oilerse na puteve stare slave (poslednji put osvojili Stenli Kup 1990. godine). Trostruki MVP lige je do sada u karijeri skupio 982 poena (7 sezona sa preko 100 peona, što je najviše među igračima pre osvojene prve titule), predvodi sve igrače u plejofu sa 31 poenom na 18 utakmica, uključujući i 2 poena u pobedi od 2-1 u 6. utakmici finala zapada protiv Dalasa, kojom se se plasirali u Stenli Kup finale, njegovo prvo u karijeri.

Florida je posle poraza u finalu prošle sezone uspela da se vrati, čime su postali šesta franšiza kojoj je to pošlo za rukom. Poslednji put je to uspeo Pitsburg 2009. a pre toga Edmonton 1984. Oba pomenuta tima su osvojili titulu nakon povratka u finale. Pantersi su prošle godine izgubili od Las Vegasa, ali su do dolaska u finale bili jedna izubijana i ispovređivana družina, a stvar se samo pogoršala u finalnoj seriji. Ove godine su zdravi, a prva utakmica se igra nedelju dana nakon njihove pobede nad Rendžersima. Sveži su, gladni i iskusni, što može biti dobitna kombinacija za prvi Stenli Kup u istoriji franšize iz Floride.

Oba tima su sezonu počela u problemima, Edmontom je posle 13 utakmica i skora 3-9-1 smenio trenera Džeja Vudkrofta, koga ja zamenio Kris Noblauh, nakon čega je Edmonton ostvario najbolje rezultate u ligi i skor 46-18-5. U plejofu su dva puta bili pred eliminacijom, Vankuver je vodio u seriji 3-2, ali je Edmonton uspeo da preokrene seriju i pobedi 4-3.

Florida je sezonu počela sa 3 ključna povređena igrača. Sem Benet je bio povređen 12 od prvih 13, a Aron Ekblad i Brendon Montur prvih 16 utakmica, ipak su bez obzira završili na prvom mestu Atlantik divizije i ni u jednom trenutku nisu bili pred eliminacijom iz plejofa.

Metju Tkačuk će biti izuzetno motivisan protiv Edmontona, protivnika kog zna vrlo dobro, jer je pre trejda u Floridu 2022. igrao 6 sezona u velikom rivalu Kalgari Flejmsima i protiv Oilersa vodio „bitku za Albertu“. Tkačuk predvodi Pantere u plejofu sa 19 poena i kroz karijeru je odlično igrao protiv Oilersa, postigavši 26 poena u međusobnim duelima.

Leon Drajzajtl je drugi u plejofu sa 28 poena i uz Mekdejvida će kao i do sada činiti udarne igle u igri Edmontona. Mekdejvid se svojim 31 poenom stavio rame uz rame sa Vejnom Greckim (6 puta), Markom Mesijeom (3 puta), Jariem Kuriem, Mariom Lemjuom i Nikotom Kučerovim (po 2 puta) koji su imali više plejof sezona sa preko 30 poena, a jedini je uz Greckog (4 puta) kojem je to uspelo pre finala.

Ko bolji da pokuša da zaustavi ubitačni tandem i poen mašine iz Edmontona nego golman Floride Sergej Bobrovski, koji je u plejofu primio 2 ili manje golova u 13 od 17 utakmica. Dvostruki dobitnik Vezina trofeja za najboljeg golmana lige je u finalu konferencije primao svega 1.89 golova po utakmici i imao prosek odbrana od čak 0.921. Ostaje da vidimo da li će u finalu braniti na tom nivou, kao i da li će to biti dovoljno protiv efikasnog napada Edmontona, koji je čak na 37.3% efikasnosti sa igračem

više u plejofu. Drajzajtl je prvi sa 6, a Hajman deli drugo mesto sa 5 golova postignutih u tim situacijama.

Neće za Floridu problem predstavljati samo najbolji napad Edmontona sa igračem više, već i njihova najbolja odbrana sa igračem manje od 93.9%. Oilersi su primili samo 3 gola u 49 situacija, od kojih nijedan u finalu konferencije, gde su se odbranili svih 14 puta, a prošlo je 28 uzastopnih šort hend situacija od poslednjeg primljenog gola još u trećoj utakmici serije protiv Vankuvera.

Godina 1993. je već predugo urezana u svest kanadskih ljubitelja hokeja, u pitanju je godina kada je poslednji put neka od kanadskih ekipa uspela da podigne Stenli Kup i osvoji titulu u sportu koje se u toj zemlji smatra za nacionalni. Prošla je 31 godina otkad su Montreal Kanadiensi postali do sada poslednji kanadski tim koji je osvojio titulu. Plasman Oilersa u finale je od tada sedmi pokušaj da Stenli Kup konačno ponovo pređe granicu, a da li će proći bolje od Vankuvera (2 puta), Montreala, Otave, Kalgarija i njih samih 2006. pratimo od nedelje 9.6. u 02:00h.