Vesti iz ostalih sportova

NHL u maju: Trenerska vrteška, nagrade i draft lutrija

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

01.06.2024 13:31
NHL Tanjug/AP Photo/Rick Bowmer
NHL

Maj mesec u NHL-u obeležile su žestoke borbe u plejofu, neke fantastične serije poput Bostona i Toronta na istoku, odnosno Dalasa i Las Vegasa ili Edmontona i Vankuvera na zapadu. U svakoj od tih serija videli smo veliku borbu koja je otišla u svih 7 utakmica.

NHL kao liga raste u popularnosti i sve je gledanija i gledanija. Prva runda plejofa oborila je rekord po gledanosti jer je 7. utakmicu između Bostona i Toronta gledalo je čak 9 miliona ljudi, što je rekordan broj za neku utakmicu prve runde (druga najgledanija plejof utakmica u istoriji koja nije finale Stenli Kupa). Prvu rundu je u SAD gledalo skoro milion gledalaca po meču, što je druga najveća zabeležena gledanost do sada za otvaranje plejofa.

U oktobru su borbu za Stenli Kup započele 32 ekipe, sada ih je ostalo svega 4. Drugim rečima stigli smo do finala konferencija gde pratimo dve vrlo neizvesne serije. Obe serije su posle 4 utakmice bile na 2-2 i u obe serije domaćin u 6. utakmici ima šansu da obezbedi prolaz u veliko finale. Florida protiv najbolje ekipe regularnog dela Njujork Rendžersa trenutno vodi 3-2 i kod kuće traži drugi uzastopni plasman u Stenli Kup finale, dok Edmonton protiv najbolje ekipe zapada Dalasa vodi istim rezultatom.

Koje god ekipe da se nađu u finalu, prvi meč završnice biće odigran 9. juna. Svaka od utakmica igraće se od 02:00h po našem vremenu.

Trenerska vrteška se baš zavrtela

Šeldon Kif dobio je posle 5 sezona otkaz na mesto trenera Toronto Mejpl Lifsa nakon poraza u 7. utakmici prve runde istoka od Bostona. Toronto je prvu rundu uspeo da prođe samo jednom od 2004. i to prošle sezone, što nije bilo dovoljno da Kif zadrži posao. Novi trener biće Kreg Berube koji iza sebe ima preko 500 utakmica regularne sezone u kojima je vodio Filadelfiju i Sent Luis, sa kojim je i osvojio Stenli Kup 2019. Kif nije dugo tražio posao, tako da će u novoj sezoni voditi ekipu Nju Džersi Devilsa.

Rik Baunes trener Vinipeg Džetsa penzionisao se nakon 40 godina rada kao hokejaški trener. Pre Vinipega vodio je čak 6 ekipa (originalne Džetse, Boston, Otavu, Njujork Ajlanderse, Finiks i Dalas). Tri puta se plasirao u finale Stenli Kupa, poslednji put 2020. sa Dalasom. Njegovih 2.726 utakmica na pozociji pomoćnog ili glavnog trenera je rekord NHL-a. Zameniće ga Skot Arniel, koji je kao igrač draftovan od strane originalnih Vinipeg Džetsa 1981. i odigrao je za njih 6 sezona. Arniel je prethodne dve sezone radio kao pomoćni trener, a samostalno je vodio Kolumbus od 2010. do 2012. gde nije uspeo da se plasira u plejof.

Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

Rik Baunes

 

Trevis Grin je postao novi trener Otava Senatorsa, koji će postati treći NHL tim u njegovoj trenerskoj karijeri. Prethodno je vodio Vankuver Kanukse od 2017. do 2021. gde je 2020. uspeo da stigne do druge runde zapadne konferencije plejofa. Nakon toga vodio je kratko Nju Džersi Devilse ove sezone na privremenoj bazi ostvarivši skor od 8-12-1.

Sijetl Krakeni takođe imaju novog trenera, u pitanju je Dan Bilsma, osvajač Stenli Kupa sa Pitsburg Pingvinima, koji će postati drugi trener mlade franšize iz Sijetla. Bilsma ima iskustva na svim nivoima, od osvajanja Stenli Kupa u NHL-u, do vođenja reprezentacije SAD na OI u Sočiju 2014. a trenutno i dalje vodi AHL ekipu Koačela Veli, na putu do Kalder Trofeja (plasirali se u finale zapadne konferencije).

Rod Brind’Amur ostaje na klupi Karolina Hurikejnsa, kao i Dru Benister koji nastavlja na mestu trenera Sent Luis Bluza. Brind’Amur je prošao bar 1 kolo plejofa u svakoj od 6 sezona na čelu Karoline, dok je Benister pokazao dovoljno da zadovolji čelnike Sent Luisa, nakon što je preuzeo ekipu polovinom decembra, iako su ostali bez učešća u plejofu drugu godinu za redom.

Majk Saliven, dvostruki osvajač Stenli Kupa sa Pitsburgom, vodiće reprezentaciju SAD-a na turniru 4 nacije 2025. kao i na OI u Milanu 2026. Saliven je u svojoj devetoj sezoni u Pitsburgu i imaće priliku da na Olimpijskim igrama vodi ekipu sastavljenu od NHL igrača prvi put od 2014. kada su poslednji put igrale zvezde najjače hokejaške lige na svetu.

Don Vodel se nakon 6 sezona sa uzastopnim učešćem u plejofu povukao sa mesta generalnog menadžera Karolina Hurikejnsa. Na toj poziciji će ga privremeno zameniti njegov asistent Erik Tulski. Pre Vodelovog postavljanja za GM-a Karolina se nije plasirala u plejof u 9 uzastopnih sezona, dok je pod njegovim vođstvom u 6 uzastopnih sezona učešća u doigravanju čak 2 puta došla do finala konferencije. Nakon Karoline Vodel će preuzeti vođstvo nad Kolumbus Blu Džeketsima, koji se nisu plasirali u plejof u poslednje 4 sezone.

NHL dodelio nagrade

Kapiten Njujork Rendžersa Džejkob Truba dobitnik je Mark Mesije NHL Leadership nagrade koja se dodeljuje igraču koji pokaže izuzetne liderske sposobnosti kako na ledu, tako i van njega, odnosno igraču koji učestvuje i u popularizaciji hokeja u društvenim zajednicama.

Golman Arizone Konor Ingram dobitnik je Bil Masterton Memorijal Trofeja koji se dodeljuje igraču koji pokaže najveću istrajnost i posvećenost hokeju. Ingram je skoro napustio hokej nakon što mu je 2021. dijagonostifikovan opsesivno-kompulsivni poremećaj i depresija. Nakon pomoći koju je dobio kroz NHL program pomoći igračima Ingram je ove godine postao prvi golman Arizone i delio je prvo mesto u ligi po broju šatauta (6).

Centar Florida Pantersa Aleksander Barkov dobitnik je Frenk J. Selke trofeja za najboljeg defanzivnog napadača koji se dodeljuje napadačima koji daju najveći doprinos u odbrani. Barkov je bio deo ekipe koja prosečno primala najmanje golova u ligi (2.41 po utakmici), učestvovao je u 1.100 bulija i imao +/- odnos od čak +33 kada je on na ledu.

 

 

Anders Li iz Njujork Ajlandersa dobirnik je King Klensi Memorijal Trofeja koji se dodeljuje igraču koji najbolje prikazuje liderske sposobnosti na i van leda i koji je je dao zapažen doprinos u zajednici. Li je nagradu dobio zbog svoje podrške Džem Kancer in the Kan fondaciji koja skuplja novac za porodice pogođene kancer dijagnozom.

Rik Točet je dobitnik Džek Adams nagrade za najboljeg trenera lige u izboru Asocijacije Naconalnih Brodkastera. U svojoj prvoj sezoni Točet je vodio Vankuver Kanukse do prvog mesta u Pacifik diviziji, prvi put od 2013. sa osvojenih čak 26 bodova više nego prošle sezone. Vankuver je stigao do druge runde plejofa, gde su poraženi od Edmontona u 7 utakmica.

Šarksi pobednici draft lutrije

San Hoze Šarksi će imati prvog pika na predstojećem draftu, čime su se stavili u pol poziciju da draftuju Meklina Selebrinija, sledeću potencijalno veliku zvezdu nakon Konora Bedarda, koji je prošle godine draftovan od Čikaga. San Hoze je kao najlošija ekipa lige imao 18,5% šansi za prvog pika i biće im to prvi put u istoriji franšize, posle nekoliko drugih pikova koje su imali kroz godine. Šarksima je definitivno potrebno novo lice, neko ko će preokrenuti sudbinu cele franšize i deluje da je Selebrini taj sa kojim kreće nova era San Hoze hokeja.

Samo su prva dva pika određena lutrijom, ostale pozicije su određene rasporedom kojim je završena regularna sezona, pa će tako drugi ove godine birati Čikao Blekhoksi, treći Anahajm Daksi,dok će top 5 zaključiti Kolumbus i Montreal. Draft će se održati u Las Vegas Sferi 28. i 29. juna.

Ostale zanimljivosti

· Kapiten Tampa Beja legendarni Stiven Stamkos započeo je pregovore o novom ugovoru i nada se da će ostati u jedinom timu za koji je ikad igrao.

· Anže Kopitar razmišlja o povlačenju nakon isteka aktuelnog ugovora sa Los Anđeles Kingsima 2026.

· Herold Terens, veteran 2. svetskog rata, sa punih 100 godina počasno je prisustvovao plejof utakmici finala istočne konferencije između Floride i Njujorka.

· Edmonton Oilersi poklonili dres Zeka Hajmena legendarnom košarkašu Šekilu O’Nilu

· Karte za Vinter Klasik koji će se igrati na Vrigli Fildu 31. decembra između Čikaga i Sent Luisa biće puštene u prodaju 14. juna. Karte će se prodavati putem američkog Tiketmastera.