NBANoLimits

Denver - Portland: Osveženje i prijatno iznenađenje

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

29.04.2019 00:00
Denver - Portland: Osveženje i prijatno iznenađenje
Denver - Portland: Osveženje i prijatno iznenađenje

Serija između Denvera i Portlanda nam donosi pravo osveženje, prijatno iznenađenje i jedno veliko “Jedva čekam”.

Velika šteta je što se Jusuf Nurkić povredio. Bili bi to epski dueli između njega i Nikole Jokića. Ljubitelji košarke sa ovih prostora bi se nauživali u utakmicama ove serije, a sasvim sigurno možemo da očekujemo veliku borbu i bez Nurkića.

Denver Nagetsi nam donose pravo osveženje u ovom plej-ofu. U stvari, bolje rečeno prava su novina, s obzirom da ih nismo videli u doigravanju punih 5 godina. Izabranici Majka Melouna vodili su pravi mali rat sa San Antonijom u prvoj rundi, ali su isplivali u 7 utakmica i poslednja su ekipa koja je obezbedila učešće u polufinalu neke od konferencija.

Nagetsi su najneiskusnija ekipa u plej-ofu. Mladi, zeleni, ali željni dokazivanja, krenuli su u doigravanje sa pozicije broj 2, odmah iza Golden Stejta. U prvoj rundi su, kao što smo spomenuli, izbacili daleko iskusniji San Antonio, a sada im je protivnik redovni učesnik plej-ofa Portland.

Ako su Nagetsi osveženje, Blejzersi su iznenađenje, i to svakako prijatno. Treće mesto na kraju regularnog dela sezone donelo im je duel sa Oklahomom u prvoj rundi. Bez Jusufa Nurkića i sa protivnikom takvog kalibra, mnogi su videli Oklahomu kao pobednika te serije. Predvođeni Demijenom Lilardom Blejzersi su isprašili Tandere i u 5 utakmica se plasirali dalje.

Posle prošlogodišnje bruke i “čišćenja” u prvoj rundi od Nju Orleansa, ovogodišnji nastup Portlanda je znato prijatnije iznenađenje.

Biće ovo treći put da se dve franšize sastaju u plej-ofu, a prvi od 1986. U pobedama je 1:1, a kada je reč o regularnom delu tekuće sezone, Nagetsi su pobedili na 3/4 susreta.

Ključno pitanje za obe ekipe staje u ime i prezime Nikola Jokić. Centar Nagetsa je odigrao fenomenalno protiv San Antonija u svom prvom plej-of pojavljivanju u karijeri. Beležio je skoro tripl-dabl na 7 utakmica protiv renomiranog protivnika, a ako tako bude nastavio, Blejzersima se ne piše dobro. Bez Jusufa Nurkića kao zaštitnika reketa, a sa (upitnim) Enesom Kanterom kao startnim centrom koji nije poznat po svojoj defanzivi, veliko je pitanje kako će Teri Stots postaviti taktiku za čuvanje Nikole.

Sa druge strane Demijen Lilard izlazi iz serije protiv Oklahome u kojoj je razmontirao Tandere, Rasela Vestbruka, medije, publiku i sve ostalo. Plejmejker Portlanda beležio je prosečno 33 poena na 5 utakmica, uključujući i partiju sa 50 poena i “onim” pogotkom za pobedu.

Međutim, u tri utakmice protiv Denvera ove sezone u kojima Nagetsi nisu odmarali igrače, Lilard je beležio malo preko 18 poena, uz 33% šuta iz igre (20% za 3 poena). Odbrana Nagetsa je primoravala Lilarda da se oslobađa lopte, pa je superstar Blejzersa beležio 7.7 asistencija na tim susretima.

Da bi Portland imao šansu u ovoj seriji, Lilard je morati da bude na nivou iz serije protiv Oklahome, a njegov košgeterski učinak biće od izuzetne važnosti.

Još neka od pitanja koja se postavljaju biće kako će igrači Portlanda šutirati za tri poena protiv jedne od najboljih odbrana u ligi u ovom segmentu. Nagetsi su spuštali Portland na svega 32% pogođenih trojki na utakmicama u regularnom delu sezone.

Nagetsi imaju bolju klupu, ali igrači Portlanda su odmorniji. Denver, takođe, igra fenomenalno kod kuće, gde su sezonu završili sa 34-7.

Demijenu Lilardu biće potrebna pomoć Si Džeja Mekkoluma, a ukoliko Enes Kanter ne bude igrao na prvoj utakmici, Lenard i Kolins imaće ozbiljan zadatak u vidu čuvanja Nikole Jokića i Pola Milsapa.

Poslednja dva puta kada je Portland igrao polufinale konferencije, za protivnika su imali San Antonio (kasnije šampion, 2014.) i Golden Stejt (finalista, 2016.). Oba puta nisu imali mnogo šansi, ali sada je to drugačije. Zahvaljujući rasporedu i duelu dve supersile Zapada u vidu Golden Stejta i Hjustona u međusobnom okršaju, dve ekipe imaju šansu za finale konferencije…najmanje.

Ko će to iskoristiti – ostaje nam da vidimo.