NBANoLimits

Ni Majkl, Ni Lebron... Kavaj piše istoriju.

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

07.05.2019 00:00
Ni Majkl, Ni Lebron... Kavaj piše istoriju.
Ni Majkl, Ni Lebron... Kavaj piše istoriju.

Toronto je preksinoć vratio brejk i prednost domaćeg terena u seriji. Za to se ponovo postarao, ko drugi nego, Kavaj Lenard.

“Kandža” nastavlja apsolutnu dominaciju u ovom plejofu. Trenutno bitnije, u ovoj seriji. Kavaj beleži 38 poena u proseku uz nestvarnih 62% iz igre.

Majkl Džordan je jednom upisao 35 poena u proseku uz 60% iz igre. Lebron nije bio blizu. Durent takodje. Kobi Brajant to nikada nije učinio. Ovaj nivo efikasnosti od strane igrača sa perimetra jednostavno nije vidjen u istoriji lige.

Kako? Kako momak koji je bio u najmanju limitiran ofanzivno kada je ušao u ligu, sada predstavlja možda i najstrašniju ofanzivnu silu u istoj?

Kavaj je prvi korak napravio u dresu Spursa i postao znatno bolji šuter. On je u prvoj godini na koledžu šutirao 21% za 3 poena, 29% u drugoj. U ovoj seriji šutira 46.4% van linije za 3 poena. Povrh toga, težina šuteva koje uzima trenutno ne mogu da se porede sa spot ap šutevima koji čine gro onih koje je uzimao u početku kariejere.

Ali pre svega, da bi uopšte mogao da uzme te teške šuteve, iz driblinga, morao je mnogo da popravi kontrolu lopte. Opšte je poznato da Kavaj ima ogromne šake, što je otežavajuća okolnost kada je driblanje lopte u pitanju. Njegova kontrola i dalje nije graciozna, možda nikada neće ni biti, ali on tome i ne teži. Doveo ju je do perfekcije, efikasna je i to je gola suština mentaliteta Kavaja Lenarda i njegov opis kao igrača. Jedan od najbitnijih pogodaka Kavajeve karijer dolazi kao produkt toga:

Možda i najveći novi kvalitet Kavaja jeste smirenost sa loptom u rukama i činjenica da uvek igra u svojoj brzini. Nijedna odbrana ne može da ga ubrza, da ga izbaci iz ritma. Jako je strpljiv i pored činjenice da privlači ogromnu pažnju prilikom svakog pik en rola. Najmanje dvojica, a često i tri igrača usmerena su ka njemu. To mu ipak ne zadaje prevelike probleme, pomenuta kontrola lopte otvorila mu je i ove mogućnosti. Gotovo da u svakom trenuktku možete videti kako skenira odbranu protivnika i po pravilu donosi prave odluke. Strpljenje, strpljenje, strpljenje. Jedan od primera:

Sve pohvale idu na radnu etiku i posvetu detaljima, ali sve bi to palo u vodu bez atletskih sposobnosti koje poseduje. Prvi korak koji malo koji igrač njegove visine može da isprati. Primetićete na sledećem videu da je toliko brzo prošao kroz reket da nijedan od čak trojice igrača koji su probali da pomognu Monrou nije bio ni blizu da zaustavi Kavajev napad. Mogućnost da prikuca ovo slabijom rukom + sa kontra noge samo je jedan od dodatnih kvaliteta.

Zapanjujuće je koliko je proširio ofanzivni repertoar. Njegova igra na niskom postu pleni raznovrsnošću. Ali u svakom potezu jedan sastojak je nezaobilazan – žestina sa kojom napada ledjima, pri svakom kontaktu. Protivnik je nebitan, način napada se ne menja.

Džejms Enis:

Tobajas Heris:

Nažalost video bazu još uvek ne posedujemo kako bi ovaj tekst bio slikovitiji, ali niko se nije bolje proveo na postu. Niti Simons, niti Batler i to u više navrata.

Ovaj tekst jesmo posvetili njegovom napretku u napadačkoj igri, ali greota bi bilo da se ne pretvori u sveukupni omaž i kandidaturu za najboljeg igrača lige. Veliki broj igrača igra na neverovatnom nivou – Durent, Janis, Harden. Zbog toga ne možemo sa sigurnošću reći “Kavaj je najbolji igrač lige” ali isto tako ne postoji čovek na planeti koji objektivno gledano može reći da je bilo ko od pomenutih bolji od Kavaja.

Pogledajte ove dve neverovatne defanzivne reakcije:

Ovo je izgledalo lakše nego oteti detetu zvečku:

Glavobolje Breta Brauna nastavljaju se večeras. A kako će Kavaj odgovoriti na nove defanzivne šeme koje strateg Siksersa pripremi za njega videćemo u 2 časa posle ponoći, kada će Toronto u 5. utakmici serije ugostiti Filadelfiju.