NBANoLimits

Milvoki - Toronto: Udario junak na junaka

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

13.05.2019 00:00
Milvoki - Toronto: Udario junak na junaka
Milvoki - Toronto: Udario junak na junaka

Dve najbolje ekipe na Istoku sastaće se u finalu ove konferencije, a nama, nadamo se, doneti epsku seriju, o kojoj će se dugo pričati.

Dok košarkaška javnost i dalje bruji o čudesnom košu Kavaja Lenarda, igrači Milvokija su verovatno presrećni što su konačno dobili protivnika u finalu konferencije. Spremni i odmorni Baksi će u noći između srede i četvrtka ugostiti Toronto Reptorse u utakmici broj jedan finala Istočne konferencije.

Posle ravno osam godina u borbi za veliko finale neće biti Lebrona Džejmsa. Dok Kralj brine o problemima u organizaciji Lejkersa, na Istoku su se stvorile nove sile, spremne da iskoriste Lebronov odlazak na Zapad.

Transformisana ekipa Milvokija ne samo da je sila koja se uzdigla na Istoku, već je moć Baksa osetila cela liga. Reforme u tim uneo je svojim dolaskom Majk Budenholzer, koji je oko Janisa Adetokunba izgradio mašineriju od 60 pobeda  u sezoni.

Lakoću pobeđivanja Baksi su preneli i u plej-of, pa su tako “otresli” Pistonse u 4 i neočekivano lako Boston u 5 utakmica. Možda će kritičari reći da je loša hemija u ekipi Seltiksa igrala veliku ulogu u toj seriji, ali ne verujem da će se u Kanadi voditi time pri spremanju taktike za utakmice protiv najboljeg tima lige.

Dve pobede manje od svog protivnika u regularnom delu sezone imali su Toronto Reptorsi i zauzeli su drugo mesto na Istoku. U svojoj prvoj sezoni kao glavni trener u karijeri Nik Nurs je ostvario 58 pobeda, sa timom koji je izgrađen da se bori za najviši plasman. Budućnost ove ekipe je neizvesna, niko ne zna kako će sve to izgledati naredne sezone, pa je ovaj plej-of “sve ili ništa” kada je Toronto u pitanju. Ipak, Reptorsi su i sa Dvejnom Kejsijem imali dobre rezultate u prethodnih nekoliko sezona, ali je uvek nepremostiva prepreka bio Lebron Džejms. U prethodne tri sezone Reptorsi su dva puta poraženi u polufinalu i jednom u konferencijskom finalu od Lebronovih Kavsa. Prošlogodišnja “metla” u drugoj rundi doigravanja bila je inicijalna kapisla za velike promene koje su se dogodile u vidu trejda za Kavaja, promene trenera Kejsija i pokerskim žargonom “all-in” ulogom u ovu sezonu.

Ako bismo uporedili iskustvo dvojice trenera, Nik Nurs bi bio jedan od onih likova na čiji pomen imena pitate “Ko?”, dok je Majk Budeholzer sve suprotno od toga. Iskusni strateg Baksa ima iza sebe 17 sezona kao asistent u stručnom štabu Grega Popoviča. Osvojio je četiri titule kao deo franšize Sparsa, da bi potom preuzeo Atlanta Hokse, sa kojima je u drugoj sezoni ostvario 60 pobeda. Vodio je ekipu Atlante u pet sezona, jednom stizao do finala i jednom do polufinala konferencije, uz dva poraza u prvoj rundi plej-ofa i jednim propuštenom doigravanjem, u svojoj poslednjoj sezoni na klupi Hoksa.

Udario junak na junaka je deo gde se koncentrišemo na dvojicu superstarova, po jednog iz obe ekipe. I dok se analitičari prepiru da li je Kevin Durent konačno poneo epitet najboljeg igrača lige, Kavaj Lenard i Janis Adetokunbo igraju sezone iz snova.

O Lenardovim brojkama i igrama smo već pisali na našem sajtu, a Janis je centralna figura i pokretač apsolutno svega što ima veze sa igrom Milvokija. Grčki košarkaš je glavni kandidat za najkorisnijeg igrača regularnog dela sezone, a sigurno bi se i Kavaj našao u toj konverzaciji da iz organizacije Reptorsa nisu odlučili da ga odmaraju na određenom broju utakmica.

Rezime Kavaja Lenarda kaže: šampion, mvp finala, dvostruki osvajač nagrade za najboljeg odmbrambenog igrača lige, trostruki ol-star. U junu puni 28 godina. Impresivno, zar ne?

Sa druge strane, Janis od svega toga poseduje samo tri učešća na ol-star vikendu. Ipak, Adetokunbo nije igrao pod Gregom Popovičem u Sparsima, redovnom kandidatu za šampionsku titulu u godinama kada je Lenard bio deo ekipe. Bićemo slobodni da izjavimo da će Janis sasvim sigurno svoj rezime popunjavati brzinski, počevši najverovatnije od ove sezone.

Primarni defanzivac na Kavaju Lenardu trebalo bi da bude Kris Midlton, koji je imao uspeha čuvajući Kandžu. Midlton igra sjajan plej-of, beleži prosečno 19.1 poen, 6 skokova i 4.6 asistencija po utakmici, a za tri poena šutira sjajnih 46.7 posto. U seriji protiv Seltiksa napravio je pakao od života Gordonu Hejvordu i Džejsonu Tejtumu, a i Kavaja je Midlton spuštao na niske procente u duelima koje su vodili tokom sezone.

Treba istaći da su Baksi verovatno tim koji je najbolje iskontrolisao Lenarda. U tri utakmice koje je igrao protiv njih ove sezone odbrana Milvokija limitirala je Kavaja na 22 poena u proseku, uz 42.6% šuta iz igre, a svega 30% za tri poena.

Sa druge strane, najteži mogući zadatak će imati Paskal Sijakam. Momak o kojem smo, takođe, pisali, igra sezonu iz snova, a istupio je kao sekundarna napadačka opcija Toronta, iza, razume se, Kavaja Lenarda.

Njegov posao biće čuvanje, pa, možda i trenutno najdominatnijeg igrača u ligi. Na tri utakmice protiv Reptorsa u regularnom delu sezone, Adetokunbo je prosečno beležio 27 poena, 15.3 skokova i 5 asistencija.

Vrlo bitan faktor u ovoj seriji biće učinak igrača sa klupe. Igrači sa klupe Baksa prosečno igraju 19.1 minut po utakmici, a Džordž Hil i Pet Konaton bili su sjajni u plej-ofu. Oporavljeni Malkolm Brogdon zaigrao je protiv Bostona, ulazeći sa klupe, a ukoliko se taj trend nastavi, podrška startnoj petorci Milvokija dobija viši nivo.

Pitanje Marka Gasola dolazi do izražaja. Iskusni centar je poznat po svojoj defanzivnoj moći u reketu, ali Bruk Lopez postiže većinu svojih poena sa linije za tri poena. To znatno otežava posao Gasolu, kao i odbrani Toronta, a Janisu i drugarima daje prostora za manevrisanje. Da li će Gasol braniti Janisa, a Ibaka juriti Lopeza?

Kada sve saberemo i oduzmemo, ulogu favorita prepuštamo Baksima. Odmorniji su, imaju prednost domaćeg terena, a faktor trenera je uvek prisutan. Međutim, ovaj Toronto se neće predati lako, a Kavaj Lenard nema šampionski prsten kod kuće jer mu je to neko poklonio.

Očekuje nas možda ne najlepša košarka na svetu, ali sigurno paklena.  Nadajmo se da će otići u sedam utakmica, mada sve miriše na Milvoki u 6.