NBANoLimits

Golden Stejt u laganom ritmu do prve pobede

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

15.05.2019 00:00
Golden Stejt u laganom ritmu do prve pobede
Golden Stejt u laganom ritmu do prve pobede

Igrači Trejl Blejzersa očigledno još uvek emotivno ispražnjeni nisu bili dostojan rival šampionima u prvom meču. Golden Stejt – Portland, 116:94.

Od samog starta utakmice primetno je bilo koji tim je spremniji dočekao finale konferencije. Kako je Portland ostajao u igri, te bio na “samo” -9 na poluvremenu, te i -6 na kraju treće deonice, nešto je što ni stručni analitičari ESPN nisu mogli baš da objasne.

Golden Stejt je igrao lepršavo u napadu, mnogo pomeranja, mnogo dodavanja. Rafalna paljba Stefa Karija. Ipak ostali su mašili neke otvorene šuteve što je ostavilo Portland u igri. Na drugoj strani Trejl Blejzersi su napadali koš, pogadjali svoja slobodna bacanja i nekako ostajali u igri. U trećoj četvrtini, Si Džej Mekolum ih je serijom poena vratio sa zaostatkao od 17 poena na i te kako podnošljiv 6.

Početak poslednje deonice doneo je i ključnu sekvencu u kojoj domaći pogadjaju 3 trojke u isto toliko napada i odvode ovu utakmicu u izvesnu završnicu. Odličnu partiju klupe krunisao je Kvin Kuk, koji je i postigao prve dve trojke u pomenutom nizu. Pečat je stavio Klej Tompson, koji je i treću utakmicu za redom odigrao na visokom nivou.

Najbolji u timu šampiona pak, bio je Stef Kari. Omaleni plejmejker igra kao u transu od povrede Durenta. Sinoć je ubacio 36 poena, uz 9 pogodjenih trojki iz samo 15 pokušaja. Pratio ga je Klej Tompson sa 26 poena, uz nešto slabiji šut iz igre koji je opravdan s obzirom da je nekoliko preteških uzeo na isteku napada. Tik iza njih Drejmond Grin naravno. Odigrao je u svom stilu, kompletnu utakmicu. Diktirao tempo na obe strane terena i bio faktor u svakom napadu, bilo deleći asistencije sa visokog posta, postavljajući blokove koji isto toliko vrede ili preuzimajući sve u odbrani.

Mekolum je imao pomenutu seriju u trećoj četvrtini, ali su on i Dejmijen Lilard generalno jako podbacili. Si Džeja u preostale 3 četvrtine nije bilo nigde, Dejm je imao problema sa dužinom igrača koji su ga čuvali i smenjivali se na njemu. Šema Golden Stejta u odbrani jasno je bila postavljena kako bi se neutralisao samo Lilard, po tri igrača pratila su njegove kretnje nakon pika i bili su postavljeni tačno tako kako bi njihova dužina omela njegovu brzu reakciju nakon istog.

Portlandu nije pomogao ni način na koji su branili Spleš braću, a pogotovo Stefa. Visoki igrač gostiju bi se prilikom pik en rola povlačio u reket i puštao igrača na lopti da se izbori kroz blok i proba da ometa Stefa. Dvostruki MVP je to kažnjavao iz napada u napad. To su potencirali i novinari na pres konferenciji nakon meča, zbog čega je Teri Stots bio vidno iznerviran.

Malo zanimljivosti vezanih za Stefa Karija:

  • Voriorsi su sada na skoru 29-1 u poslednjih 30 utakmica na kojima nije nastupao Durent, a Stef jeste.
  • Sa novih 30+ poena izjednačio se sa Džejmsom Hardenom po broju utakmica sa navedenim učinkom u plejofu. Njih dvojica dele treće mesto medju aktivnim igračima sa po 34 takve utakmice. Prvi je Lebron Džejms sa 110, drugi Kevin Durent sa 62.
  • Stef je postigao 8 ili više trojki četvrti put u plejof utakmicama. Tim učinkom se izjednačio sa Rejom Alenom.
  • Kari je meč završio sa 9 postignutih trojki. Rekord plejofa drži njegov Spleš brat, Klej Tompson, koji je postigao 11 trojki u čuvenoj utakmici broj 6 finala Zapada protiv u Oklahomi.
  • Koliko god ljut bio Stots, Portland će morati da spremi nešto novo za sledeću utakmicu, jer ovim načinom puštaju Stefa Karija da ih pobedi. Priliku za to imaće u noći izmedju četvrtka i petka, 03:00, kada se igra druga utakmica serije za šampiona Zapada.