NBANoLimits

Voriorsi sjajnom završnicom i preokretom do 2:0

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

17.05.2019 00:00
Voriorsi sjajnom završnicom i preokretom do 2:0
Voriorsi sjajnom završnicom i preokretom do 2:0

Košarkaši Golden Stejta uspeli su da se vrate posle zaostatka koji su imali većim delom utakmice i da na kraju slave protiv Portlanda 114:111, za prednost od 2:0 u finalu Zapada.

Imali su gosti solidnu prednost većim delom utakmice. Tokom poslednje deonice razlika u njihovu korist iznosila je konstantno od 5 do 8 poena, međutim, nedostatak koncentracije u završnici meča, ishitrenost u napadu, nešto lošija odbrana, a s druge strane dosta bolja igra u defanzivi Voriorsa i na kraju ipak odbranjen domaći teren i slavlje pred domaćim navijačima je moglo da počne.

Ova utakmica je svakako bila mnogo zanimljivija od prve, a za to su prevashodno zaslužni gostujući igrači, koji su mnogo agresivnije, sa većom željom i, na kraju krajeva, kvalitetnije ušli u ovaj meč.

Predvođeni izuzetno raspoloženim Si Džej Mekolumom u prvom poluvremenu, Blejzersi su sredinom prve četvrtine došli do blage prednosti koju su uspešno održavali i ona je do polovine meča samo dodatno rasla i to do maksimalnih plus 17 koliko su imali sredinom utakmice.

Igrači Portlanda su, pre svega, šuterski bili vrlo raspoloženi, pogađali su iz svih mogućih pozicija i na poluvreme otišli sa 11 ubačenih trojki, što je rekord franšize po broju trojki u jednom poluvremenu u doigravanju. Konačno su Aminu i Harkles pogodili neke šuteve, sjajno su se sa klupe priključili Rodni Hud i Set Kari, a ekipu je predvodio Mekolum sa 16 poena, dok je Lilard ubacio 10, uz 6 asistencija. Delovalo je da gosti drže sve u svojim rukama i da u drugom poluvremenu samo treba da dovrše posao do kraja.

Krenuli su oni i drugu polovinu meča sasvim solidno, kontrolisali igru u prvih par minuta, a onda jednostavno stali. Dve ključne situacije koje su rešile ovu utakmice dogodile su se u drugom poluvremenu.

Prva: sjajna serija domaćih od 13:0 u samo nešto više od 3 minuta i potpuni povratak u igru, i druga: novi povratak u samom finišu kada je Portland otišao na 8 razlike, Voriorsi odličnom odbranom i još boljim rešenjima u napadu ponovo preokreću i dobijaju ovaj meč.

U toj poslednjoj fazi utakmice, Mekolum je iz igre šutirao 0/6, dok je Lilard imao 0/3 i ono što je još kritičniji podatak – u poslednjih 7 i po minuta ni jedan ni drugi nisu postigli nijedan pogodak! Golden Stejt serijom 14:3 završava utakmicu i dolazi do velikog trijumfa.

Ponovo je, u odsustvu Kevina Durenta, Stef Kari bio najefikasniji sa 37 poena, pri šutu iz igre 11/22. Zabeležio je i po 8 skokova i asistenija. Što se tiče pomenutog Durenta, najnovije informacije glase da će on propustiti i oba meča u Portlandu, a novi pregledi će se obaviti za 7 dana kada će se ponovo proceniti njegovo zdravstveno stanje.

Drejmond Grin je, po običaju, radio sve za svoju ekipu i uz Karija je svakako najzaslužniji za ovaj trijumf, naročito svojom igrom u samoj završnici, kada je odličnom odbranom i nekim sjajnim asistencijama i rešenjima u napadu poveo svoje saigrače ka preokretu. Meč je završio sa 16 poena, 10 skokova, 7 asistencija i 5 blokada.

Klej Tompson je ubacio 24 (4/8 za tri poena), dok je Igudala poenterski bio nešto slabiji, ali je i te kako imao svog uticaja na ovu utakmicu, naročito u odbrani, a upravo je njegova vrhunska odbrana na Lilardu u poslednjem napadu i definitivno donela pobedu domaćima. Odličan doprinos sa klupe imao je Kevon Luni sa 14 poena, bez promašaja iz igre 6/6, i 7 skokova.

U gostujućem sastavu, Dejmijen Lilard je zabeležio 23 poena, 10 asistencija i 5 skokova, Si Džej Mekolum je imao 22 poena i 5 asistencija. Obojica su, međutim, potpuno zakazali u samom finišu i mora se reći da najviše na njihovu dušu ide ovaj poraz. Rodni Hud je takođe solidno započeo, pa onda potpuno stao i meč završio sa 12 poena, a jedino se za Seta Karija može reći da je sve vreme dok je bio u igri odigrao na zavidnom nivou. Mlađi od braće Kari je uz 16 poena i nekoliko vrlo važnih trojki za goste (5/9 iz igre, 4/7 za tri), odlično odigrao u defanzivi i imao čak 4 ukradene lopte.

Ono što bi goste trebalo da zabrine je katastrofalna igra njihovih centara, koji nikako nisu uspeli da “uđu” u ovaj meč. Jedno je ako igrač ne uspe da se potpuno adaptira na ritam utakmice i stil igre koji njemu nikako ne odgovara, a nešto sasvim drugo potpuna dekoncentracija i totalna odsutnost duhom, a upravo to su Blejzersima priredili njihovi visoki igrači i prouzrokovali više štete nego koristi. Enes Kanter je za 20 minuta igre upisao svega 4 poena i 5 uhvaćenih lopti, dok je Zek Kolins bio još tragičniji i za samo 8 minuta na terenu imao 5 faulova i 2 izgubljene lopte, bez poena, bez ijednog šuta uopšte, i skoka.

Da ne prejudiciramo, ali deluje da ako igrači Portlanda ovo nisu uspeli da dobiju, pitanje je kakve i kolike šanse su im ostale do kraja ove serije. Sledeći meč, u kome su oni domaćini, nam već može dati mnoge odgovore na to, a na programu je u noći između subote i nedelje od 3h.