NBANoLimits

Dominacija Drejmonda Grina, Voriorsi na korak od novog finala!

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

19.05.2019 00:00
Dominacija Drejmonda Grina, Voriorsi na korak od novog finala!
Dominacija Drejmonda Grina, Voriorsi na korak od novog finala!

Golden Stejt je slavio i u trećem duelu finalne serije Zapada protiv Portlanda, ovoga puta na gostovanju 110:99 i sada ih samo jedan trijumf deli do novog plasmana u veliko finale!

Poprilično sličan scenario viđen je kao i na prošloj utakmici. Domaći su mnogo bolje krenuli, napravili osetnu prednost, koju su uspešno održavali i na poluvreme otišli sa 15 poena u plusu. Jedina razlika u odnosu na prošli meč je što su Voriorsi ovoga puta, nakon preokreta i prve stečene prednosti, uspeli istu da održe do samoga kraja, bez nekog davanja nove nade Trejlblejzersima.

I jedni i drugi su u ovaj meč ušli sa promenama na centarskim pozicijama u startnim postavama. U redovima domaćih započeo je Mejers Lenard umesto Enesa Kantera, koji se nije previše proslavio u prva dva susreta, a tu je i taj postojeći problem sa povredom ramena, dok je kod gostiju startno mesto zauzeo Dejmijen Džouns. On je, zanimljivo, odigrao svega nešto više od 3 minuta na ovoj utakmici, pošto je napravio brze tri lične greške i nije se više vraćao u igru, pa je njegovo mesto startera u drugoj polovini meča zauzeo Džordan Bel.

Ponovo su Blejzersi bolje otvorili meč, Mekolum je pogađao na startu kao i u prošlom susretu, a delovalo je da bi konačno i Lilard mogao da proradi. S druge strane, Voriorsi nešto sporije kreću, što je već postalo standardno za njih u ovoj seriji, dosta promašaja na samom startu, nepovezanost u igri i osim fenomenalnog Drejmonda Grina delovalo je da njegovi saigrači i nisu previše voljni da odigraju ovaj susret, kao da bi radije bili negde drugde.

Naravno da je to samo tako delovalo i jednom kad su Kari i drugovi, predvođeni Grinom, krenuli da odličnu odbranu podupiru konstantno dobrim napadima, igrači domaćeg tima su samo mogli da postanu nemi posmatrači. Voriorsi furiozno preokreću, ne samo rezultat nego i ceo tok igre, dobijaju treću deonicu 29:13 i prednost koju su stekli, sigurnom igrom samo postepeno uvećavaju do kraja susreta.

Drejmond Grin! Da nema taj svoj, “specifičan” karakter, sigurno je da bi se o njemu mnogo češće govorilo i da bi se upravo njemu pripisivale zasluge za brojne pobede tima iz Ouklenda prethodnih godina, možda čak i češće nego o Kariju, Tompsonu, pa i kasnije pridošlom Durentu. Svi znaju za čuveni Lebronov “plej-of mod”, a bez preterivanja bi se moralo reći da i Grin poseduje tako nešto, odnosno, on u doigravanju postaje potpuno drugi igrač i pravi lider ovog tima.

Na ovom susretu, novi tripl-dabl sa 20 poena, 13 skokova, 12 asistencija, uz 4 ukradene lopte, ali njegov uticaj na ekipu, njegovo preuzimanje odgovornosti u trenucima kada nikome ništa nije polazilo za rukom, njegova vrhunska odbrana i brzinska transformacija u fazu napada, su nešto što je rešilo ovaj meč, da ne prejudiciram prerano pa da kažem, i celu ovu seriju.

Stef Kari je, uz nešto lošije procente šuta, ponovo proradio kada je bilo najpotrebnije i predvodio je sve strelce sa 36 poena (11/26 iz igre, 6/16 za tri), a upisao je i 6 skokova i 3 asistencije, dok je Klej Tompson uz, takođe nešto slabiji šut, imao 19 poena, po 5 skokova i asistencija i po 2 blokade i ukradene lopte.

Treba pomenuti i klupu Voriorsa, koja je zaista imala značajan doprinos u ovom susretu. Možda ne toliko poenterski, ali svako je odlično ispunjavao svoje zadatke, svako je dao svoj pečat ovoj pobedi, a istakli su se, između ostalih, Kevon Luni sa 8 poena i 3 skoka, Afonzo Mekini sa 5 poena i 9 skokova, uz Livingstona, Bela i Kuka koji su ubacili po 6 poena.

U redovima domaćih najefikasniji je bio Si Džej Mekolum sa 23 poena, uz jako loših 2/10 za tri poena, a upisao je i 5 asistencija, 3 skoka i 2 ukradene lopte. Dejmijen Lilard je ponovo bio “zaključan” u napadu agresivnom odbranom i konstantnim udvajanjem rivala, pa ni ovoga puta nije uspeo da dođe do svog prepoznatljivog napadačkog ritma. Do poslednje dve ubačene trojke, imao je mizernih 3/16 iz igre, kao i 1/9 za tri poena, da bi na kraju završio sa 19 poena, uz po 6 skokova i asistencija.

Trebalo bi se posebno osvrnuti na učinak već pomenutog Mejersa Lenarda. Momak koji je sasvim nenadano startovao ovaj susret, počeo u velikom grču, čak i kada je bio otvoren u nekim situacijama, trudio se da doda loptu, da bi na kraju bio igrač koji je svojim šutem spolja i nekim vrlo dobrim rešenjima u reketu bio neko ko je bio najkonstantniji u svojoj ekipi. Da je Portland uspeo da dobije ovaj susret, Lenard bi, bez ikakve sumnje, bio junak ove utakmice! Meč je završio sa 16 poena, 4 asistencije i 3 skoka.

Aktuelni šampioni već sada, uprkos izostanku Kevina Durenta, imaju meč loptu. Sledeći i, vrlo moguće i poslednji susret ovog finala konferencije, odigraće se takođe u Oregonu, sa početkom od 3h iza ponoći po našem vremenu, u noći između ponedeljka i utorka.