NBANoLimits

Toronto u prvom finalu u istoriji!

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

26.05.2019 00:00
Toronto u prvom finalu u istoriji!
Toronto u prvom finalu u istoriji!

Veliki uspeh franšize iz Toronta, prvi put nastupiće na najvećoj sceni. Posle sjajne utakmice, Toronto – Milvoki 100-94.

Strašan početak Milvokija. Janis i drugari ne žele na odmor. U poslednja dva meča njihova odbrana nije bila na nivou, večeras su startovali žustro, koncentrisano, u stilu koji ih je krasio tokom cele sezone.

Midlton je odlično krenuo, sa dve trojke, na drugoj strani Kavaj rezervisan, a saigrači promašuju. Deni Grin ne može više ni trening trojku da pogodi, dva puta potpuno sam u ćošku – oba puta ogromni promašaji.

Išao je Milvoki i do 15 poena prednosti, Toronto nije igrao dobro u velikom delu prvog poluvremena, medjutim vraćaju se na krilima Vanvlita i Lenarda, “Scotiabank Arena” ponovo gori.

Na poluvremenu 43-50 za Bakse. Gosti su trojkom Bledsoa u poslednjoj sekundi napada uspeli da odbiju veliki nalet Toronta. Janis 10 poena, 7 skokova, 3 asistencije. Za Reptorse Kavaj 9, 5 i 3. Sijakam ima 11 poena i 2 skoka.

Početak drugog poluvremena obeležili su najbolji igrači timova. Janis vezuje 5 poena, Kavaj dva identična pogotka iz naskoka nakon pik en rola. Momentum se, čini se, preneo iz druge četvrtine. I dalje je na strani Reptorsa koji izgledaju kao bolji tim.

Isti momentum razbili su Baksi serijom teških pogodaka. Kulminiralo je trojkom Midltona, u poslednjoj sekundi napada, iz gotovo nemoguće pozicije. Na polovini četvrtine Nurs je morao da zatraži tajmaut, 52-65 za Milvoki.

Išli su Baksi i do +15. A onda… Kavaj Lenard. Ponovo. Četvrtina je završena serijom Toronta, izvinjavam se, Kavaja od 10-0. 8 poena i asistencija potpuno samom Ibaki u reketu. 71-76 na kraju četvrtine. Taman kada se činilo da Baksi preuzimaju kontrolu i da neće biti puno prostora za novi nalet domaćih, dešava se upravo to i u poslednju deonicu ulazimo sa neizvesnim rezultatom.

Energičan početak Reptorsa u četvrtoj četvrtini. Vanvlit, Paul i Ibaka pružaju Lenardu preko potreban odmor. Nerešeno je, a Budenholzer je morao da posegne za tajmautom nakon samo minut i po igre u poslednjem delu igre.

U poslednjoj četvrtini igraju samo Reptorsi! Atmosfera dostiže vrhunac nakon novog kucanja Lenarda preko Janisa!

Kakva je ovo utakmica! Ovoga puta činilo se Toronto sedi komforno za volanom, ali onda 2+1 Bruka Lopeza, pa lep prodor Janisa i Baksi se vraćaju na samo poen zaostatka. Nurs mora da zatraži tajmaut.

Trgli su se Reptorsi nakon saveta trenera, dve-tri lepo osmišljene akcije u nizu, ali Bruk Lopez im ne da da se odlepe i drži Milvoki u igri. Odlični centar je postigao 9 poena u poslednjoj deonici.

Osveta Janisa! Grk je rekao ne, ali Sijakam popravlja.

Domaći su odbili sve nalete Baksa, odbrana Toronta od druge četvrtine pa na dalje ponovo je bila na nivou iz prethodne tri utakmice i Milvoki u takvoj konstelaciji snaga nije imao šta da traži – Reptorsi su prvi put u velikom finalu!

Otkrila je ova utakmica još jednom mane Janisa Adetokunba. Nemogućnost da u prelomni momentima utakmice pronadje pravo rešenje ili iskreira sebi šut van reketa presudili su Milvokiju u poslednjoj četvrtini. Imaće mvp kandidat čime da se pozabavi ovog leta.

Ne sme ovaj izveštaj proći bez pomena Kajla Laurija. Nećete u toku teksta naići na njega mnogo puta, ali to i jeste njegov stil. Lauri ne pravi lepršave poteze i lepe za oko, možda zato nije popularan u očima fanova mimo Toronta, Lauri pravi pobedničke poteze. Danas je u trenutku kada je Milvoki pretio da ode na nedostižnu razliku pogodio dve trojke u isto toliko napada. Pamti se i strašan skok u odbrani medju tri igrača Baksa, 99% plejmejkera bi tu bitku izgubilo i njihov tim bi primio poene. Lauri je uhvatio skok, a Toronto je na drugoj strani postigao trojku, obrt od pet poena.

Ali ovaj čovek… Kavaj Lenard igra jedan od najboljih plejofova u istoriji  košarke. Uživajmo dok možemo.

27 poena i nestvarnih 17 skokova. Preuzeo odgovornost na sebe, bio nerešiva enigma za Milvoki, kao i za Filadelfiju u prethodnoj seriji.

Toronto Reptorsi će u svoje prvo veliko finale, a ono počinje u noći izmedju četvrtka i petka.