NBANoLimits

Draft predstavljanje: Luka Šamanić

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

20.06.2019 00:00
Draft predstavljanje: Luka Šamanić
Draft predstavljanje: Luka Šamanić

Luka Šamanić

Hrvatska / Krilni centar / 211cm

6.4 poena, 3.8 skokova, 1.3 izgubljene lopte u nešto preko 15 minuta za Olimpiju u ABA ligi.

Jedan od najvećih talenata sa naših prostora. Luka je prošle sezone uskočio u seniorske vode i odigrao sasvim korektnu prvu godinu za Olimpiju iz Ljubljane. Brojke možda ne iskaču u prvi plan, ali se njegov talenat primećivao na svakoj utakmici. Nastupajući za U18 selekciju Hrvatske prošle godine apsolutno je dominirao protiv vršnjaka.

Šamanić je jako agilan za krilnog centra i to mu omogućuje da i defanzivno, iako pre svega veliki ofanzivni potencijal, doprinese svom timu. Mali problem pravi mu činjenica da stoji čini mi se previsoko u stavu kada brani niže igrače, te prilikom toga teško ostaje ispred njih. Ali mobilnost je nešto što je svakako na ceni kod visokih igrača u NBA ligi, a stav je stvar koja uz dovoljno vežbe može doći do savršenstva.

Luka se projektuje kao visoki igrač koji može da širi teren. Nije briljirao sa procentima u dresu Olimpije, ali njego izbačaj izgleda jako lepo i čini se da ga samo period adaptacije na jaču konkurenciju deli od većih doprinosa u tom segmentu.

Jako dobro koristi mismeč na niskom postu, veoma vešt sa loptom u rukama, bilo na postu ili u pokretu, svakako jedan od zanimljivijih igrača na ovom draftu.

Najveći problem trenutno je snaga, u velikom broju slučajeva Luku su pomerali kao od šale, ali njegova ramena su poprilično široka i nema sumnje da će uz pravilan rad i uz najbolje svetske trenere to vremenom doći na svoje.

Izjavio je kako namerava da već sledeće sezone zaigra u NBA ligi, tako da timovi koji su ga posmatrali kao kvalitetnu „draft and stash“ opciju otpadaju.

Luka je radio treninge za Filadelfiju, Indijanu i Atlantu.