NBANoLimits

Ko će biti MVP? Sve što treba da znate o večerašnjoj dodeli nagrada...

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

24.06.2019 00:00
Ko će biti MVP? Sve što treba da znate o večerašnjoj dodeli nagrada...
Ko će biti MVP? Sve što treba da znate o večerašnjoj dodeli nagrada...

Večeras je dodela najvažnijih individualnih priznanja u NBA ligi, za proteklu sezonu, i konačno ćemo saznati ko će poneti zvanje najkorisnijeg igrača, ko će biti proglašen najboljim novajlijom, defanzivcem, a ko će biti najbolji trener.

Biće to jedan svojevrstan spektakl koji se u ovakvom obliku održava 3. put. I ove godine će se manifestacija održati nedaleko od Los Anđelesa, u mestu Santa Monika, voditelj programa će biti Šakil O’Nil, a sav prihod od prodatih ulaznica, donacija i reklama će ići u humanitarne svrhe.

Da vas ne bi previše opterećivali statistikom i brojkama koje su kandidati beležili tokom ove sezone, u nastavku teksta ćete moći da vidite koje su nagrade u pitanju, ko su nominovani igrači (treneri) i po neku zanimljivost vezanu za tu nagradu, ili najuspešnije igrače u tim kategorijama. Pa, da krenemo redom sa predstavljanjem nagrada i finalista koji su ušli u najuži izbor.

MVP trofej

  • Janis Adetokunbo (Milvoki Baks)
  • Pol Džordž (Oklahoma Siti Tander)
  • Džejms Harden (Hjuston Rokets)
  • – Ukoliko osvoji nagradu večeras, Adetokunbo će postati tek drugi Evropljanin kome je to pošlo za rukom. Prvi je, naravno, Dirk Novicki, u sezoni 2006-07.

    – Ako pak to bude Džejms Harden, biće 12. igrač u istoriji koji je uspevao da bude MVP u dve uzastopne sezone.

    – Najviše ovih trofeja u istoriji ima Karim Abdul-Džabar, čak 6, dok ih po 5 imaju Bil Rasel i Majkl Džordan.

    – Derik Rouz i Karl Meloun su najmlađi, odnosno najstariji osvajači ove nagrade. Rouz je bio najkorisniji igrač lige sa 22 godine, a popularni Poštar sa 35.

    Najbolji novajlija

  • Diandre Ejton (Finiks Sans)
  • Luka Dončić (Dalas Maveriks)
  • Tre Jang (Atlanta Hoks)
  • – Neko će ponovo u šali reći da će ovu nagradu osvojiti Ben Simons, “večiti ruki”, a jedna zanimljivost vezana za Simonsa je da je on prošle godine, kada je proglašen najboljim novajlijom, postao 5. igrač koji je poneo to priznanje, a da nije nastupao u sezoni u kojoj je draftovan. Pre njega to su bili Džeri Lukas, Leri Bird, Dejvid Robinson i Blejk Grifin.

    – Luka Dončić ima priliku da postane tek drugi Evropljanin koji je bio najbolji ruki u sezoni, nakon Pau Gasola 2001-02.

    – Malkolm Brogdon je u sezoni 2016-17. proglašen za najboljeg novajliju i on je jedini igrač u istoriji lige kome je to uspelo, a da je draftovan u drugoj rundi. On je bio izabran tek sa 36. pozicije na draftu.

    Najbolji odbrambeni igrač

  • Janis Adetokunbo (Milvoki Baks)
  • Pol Džordž (Oklahoma Siti Tander)
  • Rudi Gober (Juta Džez)
  • – Dikembe Mutombo i Ben Valas su najviše puta uspevali da osvoje ovu nagradu, obojica po 4, a Mutombo je jedini kome je to uspelo nastupajući za više timova.

    – Majkl Džordan i Hakim Olajdžuvon su jedini igrači koji su u istoj sezoni uspevali da osvoje ovu nagradu i MVP trofej. Mogu li večeras da im se pridruže Janis ili Džordž, koji su finalisti u obe ove kategorije?

    – Poslednji bek, ili niski igrač, koji je bio najbolji defanzivac lige bio je Geri Pejton, još u sezoni 1995-96.

    – Dvajt Hauard je jedini igrač u istoriji koji je 3 puta zaredom bio najbolji odbrambeni igrač lige. On je to učinio u rasponu od 2009. do 2011. godine.

    Najbolji 6. igrač

  • Montrezl Herel (Los Anđeles Klipers)
  • Domantas Sabonis (Indijana Pejsers)
  • Lu Vilijams (Los Anđeles Klipers)
  • – Džamal Kroford je jedini uspevao 3 puta da osvoji ovo priznanje. Lu Vilijams večeras ima priliku da se po tom broju izjednači s njim. Takođe, njih dvojica su jedini igrači koji su to uspevali da učine nastupajući za više timova.

    – U poslednje vreme ovo nije nagrada koju osvajaju visoki igrači i reklo bi se da Sabonis i Herel nemaju baš čemu da se nadaju. Bekovi su nagradu za najboljeg igrača sa klupe uzimali poslednjih 7 godina zaredom i čak 11 u poslednjih 12.

    – Bil Volton i Džejms Harden su jedini u istoriji uspevali da osvoje i ovu nagradu i MVP trofej.

    Igrač koji je najviše napredovao

  • Dieron Foks (Sakramento Kings)
  • Dianđelo Rasel (Bruklin Nets)
  • Paskal Sijakam (Toronto Reptors)
  • – Janis Adetokunbo bi večeras mogao da postane prvi igrač ikada koji je osvajao ovu nagradu i MVP trofej. To će se dogoditi ako bude bio proglašen najkorisnijim igračem, naravno, pošto je 2016-17. bio igrač koji je najviše napredovao.

    – 6 od poslednjih 8 osvajača ovog priznanja su uspevali da zaigraju i na All-Star meču.

    – Ko god da večeras ponese ovo priznanje, postaće prvi igrač svog kluba kome je to pošlo za rukom. Ni Netsi, ni Kingsi, ni Reptorsi u svojoj istoriji nisu imali osvajača ove nagrade.

    Najbolji trener

  • Majk Budenholzer (Milvoki Baks)
  • Majk Meloun (Denver Nagets)
  • Dok Rivers (Los Anđeles Klipers)
  • – Trojica legendarnih trenera su po 3 puta osvajali ovu nagradu i oni su rekorderi, a to su Pet Rajli, Greg Popovič i Don Nelson.

    – Pet Rajli je jedini koji je to uspevao da učini trenirajući 3 različita kluba – Los Anđeles Lejkerse, Njujork Nikse i Majami Hit.

    – Nikada nijedan trener nije uspeo da u dve godine zaredom osvoji ovu nagradu, a to se neće desiti ni ovoga puta, s obzirom da prošlogodišnji pobednik, Dvejn Kejsi, nije u užem krugu kandidata.

    – Leri Bird je jedini čovek u istoriji NBA lige koji bio proglašavan najbolji trenerom, najkorisnijim igračem i najboljim funkcionerom.

    Kada smo već spomenuli Lerija, on i Medžik Džonson će večeras dobiti nagrade za životno delo. Biće to prvi put ikada da se ova nagrada dodeli dva puta u istoj godini.

    Od ostalih, nešto manje značajnih nagrada koje će se dodeliti, tu su: nagrada za najboljeg saigrača, nagrada za fer-plej i nagrada za doprinos zajednici. Ova priznanja, iako možda ne toliko bitna, su igračima ipak posebno draga, s obzirom da ih dodeljuju sami igrači, odnosno, ovo su priznanja za koje glasaju isključivo košarkaši koji nastupaju u NBA ligi, a ne novinari, treneri, ili neka stručna komisija.

    Dodela nagrada počinje u 3h iza ponoći po našem vremenu, a o svim dobitnicima priznanja ćete, naravno, moći da se obavestite na našem sajtu.