NBANoLimits

Predstavljanje slobodnih igrača: 44. Ivica Zubac

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

26.06.2019 00:00
Predstavljanje slobodnih igrača: 44. Ivica Zubac
Predstavljanje slobodnih igrača: 44. Ivica Zubac

44. Ivica Zubac

8.9 poena, 6.1 skok, 1.1 asistencija, 1 izgubljena lopta u proseku, uz 56% iz igre, i 80% sa linije slobodnih bacanja. Igrao je za timove iz Los Andjelesa, Lejkerse pa Kliperse.

Zubac je odigrao odličnu sezonu, nakon dve godine lutanja konačno sebe postavio na NBA mapu. Toliko značajno je pokazao talenat da je uprava Lejkersa, s pravom, izvredjana od strane javnosti kada su ga za “sitne novce” poslali , ni više ni manje nego u tabor gradskih rivala.

Ovog leta mu ističe “ruki” ugovor, te je Zubac ograničeno slobodan igrač, što znači da Klipersi imaju pravo da izjednače svaku ponudu koju mladi Hrvat prihvati. I prava je mala misterija koji timovi su zainteresovani i koliko su spremni da izdvoje za jednog talentovanijih centara u ligi.

Ivica intrigira mekanom rukom od kada je stigao u ligu. “Eksperti” su došli do zaključka da igrači koji imaju sigurnu ruku sa penala, imaju u sebi mogućnost da razviju precizan šut i do teritorije šuta za 3 poena. Zubac je ove sezone šutirao preko 80% sa linije slobodnih bacanja.

Nije to pak kvalitet koji je najviše impresionirao timove ove sezone. Zubac je znatno napredovao u radu nogama i pokazao da će biti sposoban defanzivac i protiv naprednih ofanzivnih stilova. Dodatni korak napred i u zaštiti reketa, uz nekoliko zvučnih blokada verovatno je dodatno podiglo vrednost.

Najbolji scenario: 

Verujemo da se u timu Ivice Zubca nadaju da je neki od timova baš, baš zagrizao za njegov potencijal i da postoji ekipa koja će ponuditi unosan dugoročni ugovor i pucati na nadu da će Hrvat napraviti jednak pomak u igri u godinama. Možda previše optimistično, ali mislim da bi Zubac mogao da dobije i do 10 miliona dolara godišnje od strane timova koji neće biti trenutni konkurenti, već će uložiti u budućnost.

Najbolji fit: 

Poslednjih dana pominje se jako često razmena kojom bi Stiven Adams napustio Oklahomu. Mesto centra u tom slučaju bilo bi upražnjeno, da li bi on bio dovoljno interesantna opcija? Zubac ima značajno mekšu ruku, a s obzirom na nedostatke Rasela Vestbruka, centar koji širi teren morao bi biti prioritet Tandera ovog leta. Druga zanimljiva opcija su Vašington Vizardsi. Tim iz glavnog grada neće biti značajan takmac u sezoni koja dolazi, a to je ujedno i ekipa u kojoj bi Zubac već u narednoj sezoni bio jedna od boljih napadčkih opcija. Ukoliko bi uspeli da oslobode budžet, Hrvat bi bio odlična opcija. U oslobadjanju budžeta pre svega mislimo na selidbu Dvajta Hauarda.

Šta mislimo da će se desiti:

Svakako da postoji interesovanje za Zubca, ali je teško zaključiti koliko su timovi spremni da izdvoje u ovom trenutku. Potpuna enigma je i dužina ugovora. Mislim da Hrvat ne bi smeo da prihvati manje od 5 miliona dolara, a najrealnija situacija biće nekih 21 milion dolara za 3 sezone.