NBANoLimits

Predstavljanje slobodnih igrača: 43. Enes Kanter

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

26.06.2019 00:00
Predstavljanje slobodnih igrača: 43. Enes Kanter
Predstavljanje slobodnih igrača: 43. Enes Kanter

43. Enes Kanter

13.7 poena, 9.8 skokova, 1.7 asistencija, 1.8 izgubljenih lopti, proseci 54/29/78. Prošlu sezonu proveo u Njujorku i Portlandu.

Turbulentna sezona Enesa Kantera. Zna li on uopšte drugačije?

Kanter je bio sila i u timu Niksa na startu godine, da bi bio uklonjen iz rotacije nakon što je bio toliko dobar da je uticao ozbiljno na šanse Njujorka da gubi utakmice. Čemu su se oni žestoko nadali.

Dobio je Enes “drugi život” selidbom u Portland. Igrao je odlično i do povrede Nurkića, a nakon nesrećnog momenta samo je očekivano dobio na značaju. Uspeo je da se izbori za posede u napadu i pored strašnih košgetera kakvi su Lilard i Mekolum. To dovoljno govori o Kanterovom umeću na niskom postu.

I zaista, odgovorno tvrdim, kada mu je dan – nema igrača u ligi koji može da ga sačuva.

Kanter je sila na skoku. Ozbiljna masa, znanje, osećaj, jedan od najboljih u ligi što se pozicioniranja priliko ofanzivnog skoka tiče.

Turčin ima poznat problem i razlog zbog kojeg se ne vrednuje više, razlog zbog kojeg je gotovo nemoguće pustiti ga na teren kada su plejof utakmice u pitanju, a to su olovne čizme u odbrani, pogotovo prilikom odbrane pik en rola. Kada god Kanter krene da pravi probleme timovima, oni jednostavno konstano iniciraju pik en rol koji gorostas mora da brani. On to čini toliko loše da tas sa te strane terena preovladava u velikoj većini slučajeva.

Najbolji scenario: 

Mislim da je Enesova šansa da postane starter u ozbiljnoj ekipi prohujala. Činjenica je da od ulaska u ligu nije napravio 1% pomaka što se odbrane pika tiče, to potpuno ubija njegovu vrednost. Nema tima koji bi ga u ovom trenutku preplatio. Turčin može eventualno da se nada unosnim jednogodišnjim ugovorima timova koji imaju dovoljno prostora kada tržište već odmakne, a imaju i potrebu na poziciji centra. Desetak miliona, 1+1, to je, po mom mišljenju, apsolutni maksimum trenutno.

Najbolji fit: 

Kanter bi najviše mogao da doprinese u ekipi kojoj apsolutno fali prisustvo u reketu kada je ofanziva u pitanju, neko ko je dovoljno dominantan na postu kako bi se preko njega uspostavila “inside-out” igra. Gledajući na listu timova, krenuo sam sa vrha i Boston se momentalno nametnuo kao zanimljiva opcija. Stivens je dovoljno inteligentan da bar donekle pokrpi nedostatke u odbrani, a ako Horford zaista napusti Kelte, ostaće bez kvalitetnog rešenja na centru i ponovo osudjeni samo na igru na perimetru – recept za neuspeh.

Šta mi mislimo da će se desiti: 

Pre svega teško je očekivati neko rano rešenje u slučaju Kantera. Verovatno ćemo videti Turčina kao rezervnu opciju nekog tima, a Boston se zaista čini kao obostrano dobra odluka. Nakon verovatnog odlaska dva najbolja igrača, Seltiksi su ponovo u blagoj reizgradnji tima i Kanter bi mogao eventualno da bude prenosno rešenje.