NBANoLimits

Priča o prvoj "Kozi"!

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

31.07.2019 00:00
Priča o prvoj "Kozi"!
Priča o prvoj "Kozi"!

Godinama imamo debate o tome ko je pravi “GOAT”.  Jedni će reći da je to bez konkurencije Majkl, drugi će reći da je to Lebron, opet ne smemo da zapostavimo navijače Jezerdžija koji će sa gnušenjem odbaciti prve dve opcije i u glas reći imena kao što su Kobi Brajant ili Medžik Džonson. Svi možemo da diskutujemo o tome ko je pravi “GOAT”, ali ipak bi trebalo da znamo ko je prvi nazvan tim imenom.

Kada je završio svoju bogatu karijeru i kada se dres sa brojem 33 digao pod svodove Los Angeles Forum-a, veliki Karim Abdul-Džabar uzeo je mikrofon i obratio se prepunoj dvorani. U moru zahvalnica i pitanja, Karim se susreo sa jednim, gotovo svakodnevnim ako ste profesionalni sportista, a ono je glasilo: “Najbolji koga si ikada video?” Karim kao iz topa, vrlo jasno odgovara: “Earl Manigault!

 

Earl je rođen 7. Septembra 1944. u Čarlstonu, ali se još kao dete seli u Nju Jork, tačnije u Harlem. Kao mali ostavljao je utisak onog “klinca koji obećava”. U svom naselju bio je sinonim za radnu etiku, uporni dečkić koji po ceo dan visi na košu. Došlo je zatim i vreme kada je sve to trebalo da pretoči na teren. Benjamin Franklin High School, Earl melje svoje vršnjake! Uskoro dolazi i meč u kojem ubacuje 57 poena, Nju Jork u ekstazi zbog jednog srednjoškolca… nova zvezda je rođena!

Ovde dolazimo do onog, šta bi bilo, kad bi bilo. Eh, da je uspeo da izbegne loše društvo…
Zbog kršenja školske discipline, tačnije konzumiranja marihuane, Earl biva izbačen i svoje školovanje nastavlja u jednoj privatnoj srednjoj školi u Severnoj Karolini. Brutalne partije u novoj školi preporučile su ga dalje, na Johnson Smith University, ali se tu nije dugo zadržao jer nije mogao da pronađe zajednički jezik sa tamošnjim trenerom.

Sad kreće onaj najtužniji deo. Razočarani Earl se vraća u svoj Harlem, droga je tamo bila u ekspanziji, prelako dostupna za jednog labilnog momka kakav je on. 25 mu je godina, za jednog sportistu jako bitan period, e pa Meni ga provodi u zatvoru. Zbog posedovanja droge, osuđen je na 16 meseci zatvora.

Nakon što je odslužio kaznu, Earl pokušava da se trgne. Stižu ponude čuvenih Harlem Globetrotters-a, organizuje letnje turnire u basketu, na kojim učestvuju čak i neka zvučna imena tadašnje NBA lige. To je sve bilo kratkog daha, droga ponovo stupa na scenu, a zbog posedovanja iste, završiće ponovo iza rešetaka.

Nakon što je proveo 2 godine u zatvoru, Meni se seli iz Nju Jorka, tačnije beži od njega i vraća se u rodni Čarlston. Radio je svakakve poslove da bi preživeo, ovaj put kad kažem svakave ne mislim na kriminalne radnje kojima se bavio u mladosti. Počeo je da edukuje decu o kandžama droge, a bolji primer nisu mogli da vide od samog govornika.

Vremenom su počeli da se javljaju ozbiljni srčani problemi. 15. Maja 1998. posle srčanog udara, u Nju Jorku, Earl je preminuo. Za svoje 53 godine, svetu je ostavio mnogo priča o sebi. Mnogi govore o tom telu, taj odraz koji se jednom rađa, o njegovom “Duplom zakucavanju”, za koje je i on sam kroz osmeh rekao: “To čak ni Koza (GOAT) ne može.” U srednjoj školi je čak za opkladu skidao novčanice sa vrha table, tako bar kažu. Imao je svega, kako se prenosi 5-11 ( što je oko 180cm ) .

 

Ipak od svega ovoga najviše će nam ostati upamćen po svom nadimku. Jedni kažu da je nastao tako što njegov nastavnik nije umeo da izgovori lepo prezime, pa je to zvučalo “Mani-Goat”, drugi opet tvrde da je to “GOAT” nastalo zbog njegovog temperamenta, bio je miran kao koza. Nakon mnogo ispričanih teorija na tu temu, kao najtačnija se uzima ona da je njegov nadimak GOAT nastao kao akronim za GREATEST OF ALL TIME!

HBO je 1996. godine snimio film o ovoj zaista neverovatnoj životnoj priči pod nazivom, Rebound: The legend of Earl “The Goat” Manigault.

Kao što sam na početku već rekao, možemo pričati o tome ko je pravi, ali svi znamo ko je prvi…GOAT!