NBANoLimits

Rolerkoster pregovori Sakramenta i Badija Hilda

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

20.10.2019 00:00
Rolerkoster pregovori Sakramenta i Badija Hilda
Rolerkoster pregovori Sakramenta i Badija Hilda

Problemi na relaciji Sakramento – Badi Hild. Naime, zvezda tima ulazi u završnu godinu ugovora i u mogućnosti je da potpiše rani produžetak ugovora… medjutim. Pregovori su skrenuli u jednosmernu ulicu do te mere da je Hild javno zapretio upravi “Kraljeva”.

“Volim Sakramento. Ali ako me ne žele ovde, ako ne misle da sam deo jezgra… Osećam da sam deo grupe koja vraća ovaj tim na mesto na kom treba da bude. Kao što sam rekao, želim da budem ovde, ali ako me oni ne žele naći ću mesto na kojem će me hteti.”

Ceo problem je nastao nakon što je uprava “Kraljeva” Hildu ponudila četvorogodišnji ugovor vredan 90 miliona dolara. Badi i njegov tim su ovo doživeli kao uvredu. Poredjenja radi, dva igrača iz Hildove generacije sa drafta su potpisala rane produžetke ugovora, Ben Simons i Džamal Muri – obojica će zaraditi 170 miliona dolara u pet sezona u kojim pomenuti ugovori budu na snazi.

U proseku, ovi momci će zaradjivati 34 miliona dolara godišnje, dok je Badiju ponudjeno 22,5 miliona. Gledajući sa ove strane, Hild možda ima i pravo. Prošle godine je beležio 20.7 poena, 5 skokova, 2.5 asistencija uz 42.7% šuta za tri poena. Brojke koje su u rangu sa oba pomenuta igrača. Samo tri igrača u ligi postizala su više od 20 poena u proseku uz više od 40% van linije za 3 poena – Stef Kari, Kajri Irving i Klej Tompson. Sva trojica, naravno, imaju maksimalne ugovore.”

Hild je javno rekao da bi prihvatio manje od maksimalnog ugovora, ali koliko je to i da li će on i Kingsi doći do zajedničkog jezika?

“Nije u pitanju maksimum ili manje od maksimuma, radi se o nečemu što je razumno i nije uvreda. Kada svi poštujemo jedni druge i dodjemo do dogovora, kada moj tim i ja dodjemo do dogovora. Moj posao je da izadjem tamo i igram, igram za maksimum. Ako svaki igrač ne igra za maksimum, ne znam šta rade u NBA ligi. Neki igrači će ga dobiti, neki neće, tako funkcioniše.”

Problem za Hilda stvara činjenica da je u poslednjoj godini ugovora, ali će narednog leta biti ograničeno slobodan igrač, što znači da “Kraljevi” mogu da izjednače svaku ponudu koju njihov bek prihvati narednog leta. A kako se projektuje da neće veliki broj timova imati previše mesta u budžetu, dolazimo do zaključka da su Kingsi u položaju moći.

Kao što smo naveli, Badi je čak zapretio i zahtevom za trejd: “Ako se stvar ne reši, onda mislim da ćemo moj tim i ja gledati na druga mesta i verovatno naći drugi dom. Do tada, videćemo, videćemo šta će se desiti ovde.”

Jako su male šanse da će Sakramento trejdovati Hilda, gotovo da ne postoje. On je glavni i najsjajniji odraz velikog trejda u kojem je Divac poslao Demarkusa Kazinsa u Nju Orleans, trejd zbog kojeg je bio dugo osporavan, ali je sada evidentno da je Sakramento iz te razmene izašao kao apsolutni pobednik. Ne očekujte da se Vlade odrekne momka koji mu je doneo reputaciju ozbiljnog NBA operativca.

Veliki problem u ovim pregovorima verovatno predstavlja i činjenica da je Herison Barns ovog leta potpisao četvorogdišnji ugovor vredan 85 miliona dolara. Dakle samo 5 miliona manje od ponude koju je dobio Hild, a njihovi doprinosi u dresu Kingsa iz prošle sezone bukvalno ne mogu da se mere. NBA ligom kruži priča, a novinari lige prenose da se uprava Sakramenta već kaje zbog visine ugovora Herisona Barnsa, baš iz ovih razloga.

Pored svega navedenog jako retko se dešava da igrač ovako emotivno i javno odreaguje nakon pregovora. Išlo je do te mere da je Hild čak upitao novinare da navedu jednog “velikog” slobodnog igrača koji je došao u Sakramento. Vest je preneo “Bleacher Report”, a na istu je, zanimljivo, odreagovao Dejmijen Lilard.

“Badi tripuje. Nadam se da će dobiti svaki peni koji poželi. Samo je na opasan način započeo.”

Na kraju smo imali i komičnu situaciju na otvorenom treningu Kingsa. Badi se nakon jednog zakucavanja okrenuo ka Divcu i gestikulirao mu da počne da broji novac, nakon čega su se zvezda tim i generalni menadžer srdačno pozdravili. Pomenutu scenu možete videti na sledećem snimku, a nama ostaje da vidimo hoće li se Badi izboriti za bolji ugovor u toku nove sezone.