NBANoLimits

Portlande, vreme je za teške odluke

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

10.01.2020 00:00
Portlande, vreme je za teške odluke
Portlande, vreme je za teške odluke

Ok, vreme je za tešku istinu, koja se navijačima Portlanda verovatno neće svideti.

Dejm i Si Džej moraju biti razdvojeni, ako ovaj tim misli da uradi bilo šta značajnije od ubedljivog poraza u finišu plejofa.

Trejlblejzersi su sinoć razbijeni od strane Minesota Timbervulvsa, kojoj i dalje fali Karl Entoni Tauns.

Odbrana tima je potpuna propast. Najbolji defanzivac tima je Hasan Vajtsajd, koji je mnooogo daleko od kvalitetnog defanzivca za kojeg ga značajan broj ljudi smatra, na osnovu čiste statistike. Drugi najbolji defanzivac u petorci je verovatno Dejmijen Lilard, što je već ozbiljan problem. Dejm je napravio krupne korake na tom delu terena, trudi se u svakom posedu, ali Portland ne sme da dozvoli sebi da Lilard bude taj koji će prednjačiti u defanzivi.

Ofanzivni posedi, naravno, ne izgledaju toliko loše kao oni na drugoj strani. Kako i da ne bude tako, kada imaju u postavi dva čarobnjaka. Ali Portland nije dovoljno ubitačan sa loptom u rukama, da bi nadoknadio onakve rupe u odbrani.

Pored Lilarda i Mekoluma, Blejzersi i nemaju nešto što bi mogli da “obrnu” za kvalitetne delove, zar ne? Ne postoji trunka šanse da će Lilard napustiti Oregon sve dok ima želju da nosi dres ovog tima, tako da u računici ostaje samo Si Džej.

Mišljenja sam da ekipa u NBA ligi danas morati imati bar jednog vrhunskog defanzivca na bekovskim pozicijama, kako bi se takmičila na najvišem nivou i imala što dužu sezonu.

Realno gledano, koliko god bili zabavni, Dejm i Si Džej jednostavno nisu spoj koji će doneti Portlandu titulu. Možda uz dva vrhunska, polivalentna defanzivca na pozicijama 3 ili 4, ali to je u slučaju Trejlblejzersa naučna fantastika.

Čemu se mogu nadati, šta mogu da dobiju u zamenu za Mekoluma? Tim koji mi je konstantno u glavi prethodnih dana – Filadelfija.

Siksersi su, ako je verovati izvorima novinara oko tima, već razmatrali Si Džeja kao jednu od opcija u ranijem delu sezone. Svakako da je Fila ekipa koja ima dovoljno kvaliteta u odbrani da nadoknadi neke Mekolumove nedostatke na tom delu terena, a u ofanzivi bi dobili na nekoliko polja.

  • Pre svega konačno pravog pik igrača i načinili pik en rol sa Embidom jednim od ubitačnijih u ligi. Ričardson se solidno snalazi sa loptom u rukama, ali Si Džej je potpuno druga životinja. Možda bih najbolje objasnio razliku izmedju ova dva igrača tako što bih rekao da postoje igrači koji su toliko kvalitetni da kada igraju pik unose strah u kosti i privlače pažnju čitave odbrane. Si Džej je jedan od njih, Ričardson iako dobar – jednostavno nije.
  • Mekolum bi momentalno postao najbolji šuter tima. S obzirom na kvalitete najboljeg igrača ekipe, što više kvalitetnih šutera je imperativ.
  • Filadelfija bi konačno dobila “tog” igrača kome bi išla lopta u ruke u ključnim napadima. To je ono što Siksersima zaista fali od odlaska Džimija Batlera i situacije u neizvesnim završnicama utakmica ove sezone nisu izgledale nikako lepe za oči.

Puno sam već pisao o doprinosu Mekoluma, a nisam konkretizovao ovaj hipotetički trejd. On bi glasio ovako:

  • Filadelfija dobija Si Džeja Mekoluma.
  • Portland dobija Džoša Ričardsona, Zaira Smita i/ili Mariala Šajoka + pika prve runde.

Da li je možda previše za Si Džeja? Iz ove perspektive, Filadelfija bi možda dala previše. Ali čini mi se da je ovo “ta” sezona, sezona u kojoj moraju napasti titulu i mislim da bi Portland trebao da kapitalizuje na tome.

Puno sam pisao o Siksersima, ali šta bi zapravo Trejlblejzersi dobili ovim trejdom?

Džoš Ričardson je jedan od apsolutno najboljih defanzivaca lige na bekovskim pozicijama. Dovoljno kvalitetan ofanzivno da bude pretnja u svakom trenutku, dovoljno kvalitetan da Portland ima izvor poena kada je Lilard na klupi. S druge strane Portland bi momentalno dobio stopera za najbolje protivničke igrače. Dejmijen Lilard ne može da zamisli boljeg partnera od Džoša Ričardsona.

Zair Smit je neko ko je sa velikom pompom stigao u ligu. Još uvek jako mlad, Smit predstavlja nekoga ko bi u budućnosti mogao da bude jedan od boljih defanzivaca lige. U prvoj sezoni ga je potpuno ugasila povreda stopala, a trenutno u širokom rosteru Filadelfije ne može da nadje minute. To ne bi bio slučaj u Portlandu, koji pored Lilarda i Mekoluma zaista nema mnogo.

https://www.youtube.com/watch?v=Xtlqx0PeRGI

Marial Šajok je neko koga neće prepoznati mnogo NBA fanova, ali ja već duže vreme želim da ga vidim kako nastupa u NBA utakmici. Izuzetan na letnjoj ligi, trenutno igra sjajnu košarku sa skoro 25 poena u proseku u razvojnoj ligi. Šajok nije tipičan “ruki”, ima 24 godine, ali je baš zato njegova ofanzivna igra daleko bolja od prosečnog NBA rukija. Šajok je neko ko bi već sada, po mom mišljenju, mogao da pomogne Portlandu u poenima sa klupe.

Pik prve runde bio bi tu samo kao šlag na torti i nešto što bi bilo potrebno kako bi se Portland oslobodio jednog od omiljenijih likova u istoriji franšize. Ali, mislim da bi Trejlblejzersi ovim potezom značajno unapredili kvalitet tima. Ekipa koja verovatno igra najgoru odbranu od svih timova koji se nadaju plejofu ove sezone dobila bi jednog vanserijskog defanzivca i jednog momka kojem se takva budućnost predvidja.

Slažete li se sa našim mišljenjem ili ne? Pišite nam na društvenim mrežama, kao i to da li biste voleli da čitate više ovakvih tekstova.