NBANoLimits

Svaki mogući plejof scenario

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

15.05.2021 00:00
Svaki mogući plejof scenario
Svaki mogući plejof scenario

Poslednja dva dana regularnog dela sezone su pred nama. Učesnici plejofa i mini doigravanja su poznati, prvih deset ekipa u obe konferencije je cementirano, ali ne i njihove pozicije na tabeli.

Neki se bore za prednost domaćeg terena, neki svakako za lakši i što duži plejof put, a neki da jednostavno olakšaju sebi život i preskoče dodatne utakmice u mini doigravanju.

Veliku ulogu u odredjivanju raspored na tabeli imaće timovi koji su obezbedili svoje pozicije i u poslednjoj (ili poslednje dve utakmice) će moći da odmaraju igrače, ali i timovi koji su van “plejof” slike, te će njihovi motivi biti upitni.

Krećemo sa vrha Istoka i radićemo ka dnu tabele, pa onda prelazimo na Zapad. Pratite link kraju svakog teksta za narednu fazu.

Filadelfija je uradila veliki posao, Siksersi su obezbedili prvo mesto i prednost domaćeg terena čitavim tokom plejofa na Istoku. Tačno 5 sezona nakon što su regularni deo lige završili sa 10 pobeda, proces je kompletiran. Ili se samo titula računa?

Borba za drugo mesto u regularnom delu, prednost domaćeg terena u eventualnom i velikom polufinalu Istoka izmedju Milvokija i Bruklina još uvek traje. Milvoki je dobio poslednja dva medjusobna duela, te drži “tajbrejker” i ukoliko timovi budu imali isti broj pobeda Baksi će se naći na drugom mestu.

Bruklin ima dva zicera, protiv Čikaga i Klivlenda kod kuće, timova koji više nemaju bilo kakvih takmičarskih ambicija. Medjutim, velika trojka Netsa će posle dužeg vremenskog period biti na okupu, a nisu izgledali sjajno u mečevima koje su igrali zajedno. Ne bi nas čudilo da proradi inat u protivnicima, a Čikago bi mogao da bude kamen o koji će se Netsi spotaći. Videćemo u kom će se sastavu Bulsi suprotstaviti favorizovanom rivalu, meč se igra od 19č i trenutno nema indikacije da će tim iz Čikaga odmarati igrače.

Dobra stvar za Atlantu i Njujork (koji uz Majami čine sledeću grupu timova o kojima ćemo pisati) jeste to što će Milvoki dočekati Hit u punom sastavu i sa imperativom pobede kako bi iskoristili eventualni kiks Bruklina. Susret koji će početi nešto posle 2č posle ponoći biće ujedno i najzanimljiviji ove večeri.

Sledeći deo članka pisaćemo o trojci koja će se boriti za medjusobni duel u prvoj rundi, prednost domaćeg terena, ali pre svega izbegavanja susreta sa Bruklinom ili Milvokijem u uvodnoj seriji. Atlanta, Njujork i Majami.

Mrtva trka za četvrto mesto na Istoku. Sva tri tima (Hoksi, Niksi i Hit) imaju po 31 poraz. Atlanta drži sve u svojim rukama, ako pričamo o izbegavanju šestog mesta. Sutra uveče dočekuju Roketse, te ako savladaju tim iz Hjustona ne mogu pasti niže od pete pozicije.

Pokušaćemo da pojednostavimo jako zamršenu situaciju izmedju ove tri ekipe. Atlanta je odnela pobedu u seriji protiv Majamija, ali je od Njujorka izgubila sva tri meča. Medjutim, Majamije takodje slavio u svim duelima protiv Njujorka, te će oni imati prednost ukoliko ove dve ekipe budu imale isti broj pobeda. Zabuna nastaje ukoliko sva tri tima budu imali isti broj pobeda, ali sledeći deo teksta će to razjasniti. Pisaćemo o skoru u preostalim mečevima, te svim mogućim kombinacijama:

Atlanta 1-0, Majami 2-0, Njujork 2-0; Atlanta četvrta, Njujork peti, Majami šesti.

Atlanta 1-0, Majami 2-0, Njujork 1-1; Atlanta četvrta, Majami peti, Njujork šesti.

Atlanta 1-0, Majami 1-1, Njujork 2-0; Njujork četvrti, Atlanta peta, Majami šesti.

Atlanta 1-0, Majami 1-1, Njujork 1-1; Atlanta četvrta, Majami peti, Njujork šesti.

Atlanta 0-1, Majami 2-0, Njujork 2-0; Majami četvrti, Njujork peti, Atlanta šesta.

Atlanta 0-1, Majami 1-1, Njujork 1-1; Atlanta četvrta, Majami peti, Njujork šesti.

Atlanta 0-1, Majami 1-1, Njujork 2-0; Njujork četvrti, Atlanta peta, Majami šesti.

Majami će gostovati u oba susreta, prvo Milvokiju, pa onda Detroitu. Njujork će dočekati Šarlot i Boston. Biće jako zanimljivo videti kako će se čitava situacija odigrati. U sledećem slajdu bavićemo se situacijom i ukrštanjima u mini doigravanju na Istoku.Boston, Šarlot, Indijana i Vašington. Seltiksi su obezbedili privilegiju da izgube prvi meč u “nokaut” fazi. Za one koji ne znaju, doigravanje će se odigrati tako što će sedma i osma ekipa na tabeli igrati izmedju sebe, pobednik će dobiti titulu sedmog nosioca u “plejof” kosturu, dok će poraženi u tom susretu imati još jednu šansu za prolaz i igrati protiv pobednika meča izmedju devetog i desetog na kraju regularnog dela sezone.

Pitanje je sa koliko želje će Tejtum i drugari ući u utakmice u Minesoti i Njujorku, da li će Stivens odmarati četu ili će ipak želeti dodatne utakmice za “hvatanje” ritma.

Borbu za osmo mesto vodiće Šarlot, Indijana i Vašington. Vizardsi imaju poraz više od rivala, ali su i tim koji je verovatno u najboljoj formi od svih koji će učestvovati u mini doigravanju. U preostalom meču, u Vašingtonu će dočekati Šarlot. Direktan duel timova koji može da znači puno, ali u istom mahu i ne mora biti tako, jer ako Hornetsi savladaju Njujork večeras u sutrašnji duel će ući sa pobedom više i prednošću u medjusobnim susretima. Stršljenovi su oba puta savladali Vizardse. Indijana će večeras dočekati Lejkerse, a onda putuje za Tampu gde će ih ugostiti Toronto Reptorsi.

Prelazimo na Zapad!Borba za prvo mesto na Zapadu i najbolji skor u regularnom delu sezone, te prednost domaćeg terena tokom čitavog plejofa, spao je na meč u Sakramentu.

Kingsi će sutra dočekati Džezere, a gosti će u slučaju pobede zauzeti prvo mesto. U slučaju poraza Jute, Finiks će tražiti dve pobede u dva dana u San Antoniju.

Ukoliko uspeju da trijumfuju, a Juta izgubi, Finiks će završiti kao prvi zahvaljujući boljem medjusobnom skoru. Sansi su u sva tri meča ove sezone savladali Jutu.
Najviše prašine diže se na Zapadu, u trci Denvera i Klipersa, borbi za treće… ili ipak četvrto mesto? Nesportski motivi ponovo su u prvom planu. Računica je jasna, izbeći Lejkerse. Klipersi su sinoć sa maksimalno skraćenom rotacijom, bez nekoliko najboljih igrača izgubili od Hjuston Roketsa.

Time su stavili Denver u poziciju da bira, izgubite od Portlanda i pošaljite Lejkerse u mini doigravanja ili pobedite Portland i rizikujte da Lejkersi dobiju obe preostale utakmice. Ukoliko ovo bude slučaj, Denver će završiti kao treći, a Lejkersi kao šesti, te bi se rivali iz prošlogodišnjeg finala konferencije ovoga puta sreli već u prvoj rundi.

Ruku na srce i pokušaj subjektivnosti na stranu, Klipersi su sinoćnim potezom još jednom pokazali da su “mali” klub. Odmaranje zdravih igrača kada ste u situaciji da se još uvek borite za bolji plasman kosi se sa svim sportskim principima i načelima. Kalkulisanje i “italijansko” manevrisanje ne trebaju biti deo sporta. Videćemo da li će košarkaški bogovi nagraditi ovaj potez Klipersa ili će ponovo platiti ceh.

Što se računice tiče. Klipesi i Nagetsi u poslednje mečeve ulaze sa identičnim brojem pobeda i poraza, ali Denver ima prednost jer je odneo pobedu u seriji. Ukoliko oba tima savladaju svoje rivale, Nagetsi će biti treći, a Klipersi četvrti.

Po poslednjim navodima, MVP ne planira da odmara u sutrašnjoj utakmici, Meloun će morati da ga kidnapuje i drži vezanog u nekoj sobi narednih 48 sati ako to planira da izvede.Za pozicije 5 i 6 na Zapadu boriće se Dalas, Portland i Lejkersi. S tim što Dalas ne može da završi u mini doigravanju i već je obezbedio plejof mesto, videćemo koje.

Portland je pobednik obe serije, protiv Dalas i protiv Lejkersa ove sezone, te će u slučaju istog skora imati prednost na tabeli. Već smo se dotakli Portlanda u prethodnom delu članka, pobedom protiv Denvera obezbediće mesto u plejofu. Ukoliko Nagetsi odnesu pobedu u tom meču, Dejm i ekipa će se nadati porazu Lejkersa, večeras u Indijani ili sutra u Nju Orleansu.

Ukoliko Dalas savlada Taunsa i ekipu, obezbediće peto mesto. U slučaju poraza, zavisiće od susreta Denver-Portland. Ako Portland trijumfuje, Dalas će pasti na šesto mesto.

Šampioni iz Los Andjelesa moraju da odrade svoj deo posla i pobede Indijanu i Nju Orleans. Nakon toga, navijaće za MVP-ja i njegove saigrače protiv Portlanda.Jedan učesnik mini doigravanja Zapada je poznat, to jest poznata mu je pozicija. Šta god Spursi uradili u naredna dva meča (oba protiv Finiksa kod kuće) ostaće na desetom mestu. Što znači da će tražiti dve pobede na turniru kako bi došli do glavnog dela kostura na Zapadu.

O situaciji sedme ekipe na tabeli smo već pisali, a u naredna dva dana ćemo videti da li će to biti Portland ili Lejkersi.

Možda i najzanimljiviji deo članka, prikladno je ostao za kraj. A to je situacija u kojoj se nalaze Golden Stejt i Memfis. Ovi timovi će sutra, u San Francisku, odlučivati o tome koja će ekipa sa osmog, a koja sa devetog mesta započeti turnir za dopunu “plejofa”. Već smo u tekstu naveli koliko je značajna razlika izmedju ovih pozicija – tim koji se bude našao u duelu sedmog i osmog tima, moći će sebi da priušti taj luksuz da izgubi prvi susret.

Golden Stejt dočekuje Memfis sutra od 21.30, do sada su oba tima upisala po jednu pobedu u medjusobnom duelu.