NBANoLimits

Deset najboljih igrača dosadašnjeg dela plejofa

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

27.05.2021 00:00
Deset najboljih igrača dosadašnjeg dela plejofa
Deset najboljih igrača dosadašnjeg dela plejofa

Doigravanje za sada maksimalno ispunjava očekivanja. Nekoliko preokreta, neočekivanih “brejkova”, vanserijska izdanja individualaca, ali pre svega odlične utakmice.

Mi ćemo baciti fokus na individualce. Kao što već znate ocenjujemo svaki meč, nismo svaki i objavljivali “javno” (ako želite da to bude slučaj i želite izveštaj sa svakog meča, javite se u komentarima na društvenim mrežama) ali smo naravno, pogledali svaki meč i ocenili izdanja igrača i trenera.

Danas ćemo pogledati kojih su to 10 koji su se najviše izdvojili nakon odigranih drugih utakmica. Ukoliko bude prostora, u odvojenim člancima prostor ćemo posvetiti najvećim iznenadjenjima što se igrača tiče, kao i trenerima koji su svojim taktičkim zamislima i odlukama tokom utakmica prigrabili hvalospeve.

Deseta pozicija zadala mi je možda i najviše glavobolje, jer je čak šest igrača na trenutnom proseku od 8,25 po našim ocenama (prvih 9 igrača svih na 8,5 i više). Na kraju sam dao prednost igračima koji su upisali obe pobede, Kajriju Irvingu i Džoelu Embidu. U ovom duelu pola stepenika iznad je Kajri, koji je po mom mišljenju najbolji igrač Bruklina u prva dva meča, dok je Džoel imao jednog raspoloženijeg saigrača. Nije ovo udarac na Embida, daleko od toga, jednostavno baš nije imao razloga da zapinje u prethodna dva susreta.

Da krenemo polako.Kajri Irving, Bruklin Nets.

Prosečna ocena: 8,25

Statistika: 22 poena, 6 skokova, 3,5 asistencija, 57%/23%/100% šuterski proseci.

Prvi medju jednakima u Bruklin Netsu, bar za sada – Kajri Irving.

Možda statistički gledano nema najbolji slučaj, ali Kajri je postizao poene za Bruklin i činio prave poteze u bitnijim momentima od Kej Dija i Brade. Pre svega se to odnosi na prvi meč, drugi je svakako maltretiranje Bostona u kojem su svi jednako doprineli.

Bruklin nema težak posao u prvoj rundi, dodatno je olakšan i izostankom Brauna, ali to ne umanjuje veštine koje je Kajri Irving prikazao u prva dva meča.

Njegov dribling je umetnost, poezija pokreta za koji Bred Stivens i njegovi igrači jednostavno nemaju odgovora.

Diandre Ejton, Finiks Sans.

Prosečna ocena: 8,5

Statistika: 21,5 poena, 13 skokova, 40 minuta, 88% iz igre i 50% sa linije slobodnih bacanja.

Relativno tih je bio Ejton tokom regularnog dela sezone za sve koji nisu gledali utakmice Sansa. Mogli su gledajući statistiku da pomisle kako je čak i nazadovao, ali to ne može biti dalje od istine.

Diandre je napravio veliki iskorak ove sezone, igra mirno, pod kontrolom i u službi tima. Ti kvaliteti dolaze na videlo u plejof seriji protiv šampiona, gde su i vrline i mane uveličane kao pod lupom.

Pravi stub odbrane Sansa koji je u više navrata tokom dva meča sa uspehom branio Entonija Dejvisa, nešto što iz tabora Finiksa verovatno nisu mogli da zamisle ni u najludjim snovima pre samo par meseci.

U napadu nenametan, ali efikasan, u svojim situacijama nezaustavljiv.

Dugo osporavani centar (pre svega zbog vrhunskih igara momaka koji su birani posle njega na draftu) u pravo vreme počinje da pokazuje napredak kakvom su se svi navijači tima iz Arizone nadali. Svetla budućnost je pred njihovim timom.

Tim Hardavej mladji, Dalas Maveriks.

Prosečna ocena: 8,5

Statistika: 24,5 poena, 3 asistencije, 2,5 skokova, 63% iz igre, 65% za 3 poena, 50% sa linije slobodnih bacanja.

Stiže lova Timi, stiže kamion para.

Ne samo da igra svoju najbolju sezonu u karijeri pred leto u kome će biti jedan od najtraženijih slobonih igrača, nego duplo potvrdjuje bitnijim predstava u plejofu, protiv favorizovanih Klipersa, protiv odbrane koja je pravljena da bude najbolja u ligi.

Timi šutira kao u transu. 65% za 3 poena. Ali način na koji dolazi šuteva odvaja ga od ostatka klase “2021”. Iz driblinga, dotrčavanja, pametnog pomeranja na perimetru.

Ono što ga odvaja od ostalih klasičnih šutera, nešto u čemu je napredovao u ovih par sezona u Dalasu, jeste kontra potez. Kada mu zatvore šut spolja, spusti loptu na zemlju i napada reket. Šutira 60% i u šutu za 2 poena do sada u seriji.

Sasvim pristojna odbrana i poštovanje timske plana bez i jedne greške samo zaokružuju kompletnu sliku.Tre Jang, Atlanta Hoks.

Prosečna ocena: 8,5

Statistika: 31 poen, 8,5 asistencija, 4 skoka, 51%/50%/100% šuterski proseci.

Utišao je Medison Skver Garden u prvom meču. Pogodio za pobedu u poslednjoj sekundi i odigrao po mom mišljenju najzreliju utakmicu dosadašnjeg toka karijere.

Sinoć je ponovo briljirao, bar u prvih 30 minuta, toliko je briljirala i Atlanta. U poslednjoj četvrtini Hoksi nisu ništa mogli da pogode, pa ni Tre. Da su završili meč kako su počeli verovtno bi i on bio više na listi.

Flouter je trenutno nezaustavljiv. Ulazi u reket sa lakoćom i odatle trenutno ne greši. Kapela kao vertikala je uvek prisutan i to je ono što zakopova odbranu Niksa. Ako izadju na Janga baciće alejup, ako ne izadju šutiraće flouter koji je trenutno ubistven.

Niksi su ga u drugom poluvremenu usmeravali na levu stranu terena i to je rezultata, “ubili” su protok Atlante i okrenuli meč. Videćemo šta će Jang i Mekmilan smisliti i kako će kontrirati ovaj potez Tibodoa u trećem meču.

Valja napomenuti da je Tre (iako ga i dalje kriju na manje opasnim napadačkim igračima) podigao intenzitet na defanzivnom delu terena. Svakako i dalje ispod prosečan u tom pogledu, ali lepo je videti kako daje sve od sebe.

Dejmijen Lilard, Portland Trejl Blejzers.

Prosečna ocena: 8,5

Statistika: 38 poena, 11,5 asistencija, 3 skoka, 43% iz igre, 50% za 3 poena, 91% penali.

“Dame D.O.L.L.A.” u sjajnom izdanju ponovo u ovoj seriji protiv Nagetsa. Nalet u finišu druge četvrtine bio je jednom rečju epski. Pokušao je bukvalno sam da vrati svoj tim u igru, donekle i uspeo ali su Nagetsi odbili pokušaj Portlanda i upisali prvu pobedu.

Najzanimljiviji detalj sa meča broj dva, ulazeći u treću utakmicu, jeste odbrana Erona Gordona na Dejmu. Videćemo šta će Portland smisliti. Dejm je postigao 32 poena u prvom poluvremenu, a samo 10 u drugom (kada ga je preuzeo Eron) uz slabe procente šuta.

U svakom slučaju, utakmica i po na jednom paklenom nivou donela je Dejmu visoko mesto. Posebno fascinira distribucija lopte, pored neverovatno raspona šuta na koji smo navikli. Razigravanje saigrača nije nešto što bila Lilardova najveća vrlina, više smo na njega gledali kao na nekog ko će pre sam završiti napad, ali posle dva meča je i u ovom segmentu na visokom nivou.
Nikola Jokić, Denver Nagets.

Prosečna ocena: 8,5

Statistika: 36 poena, 12 skokova, 3 asistencije, 62% iz igre, 46% za 3 poena, 90% slobodna bacanja.

Da li je neko očekivao išta manje? Možda najveća pohvala Jokiću i njegovom napretku je što beleži 36 poena u proseku protiv odbrane koja je dizajnira samo da zaustavi njega, a većina ljudi razmišlja “Sve je ovo normalno.” A la Muta Nikolić naravno.

Nikola Jokić šutira 67% za 2 poena, s tim da nas je bar polovina pogodaka ostavilo u neverici kada je lopta ušla. Toliko su teški šutevi.

U prvom meču imao je par defanzivnih propusta, što nije bio slučaj u prvom. Jedini minus koji se piše jeste činjenica da jednostavno nije doneo poene u finišu prvog meča, kada je Denver pokušavao da uhvati priključak.

Prednost u odnosu na Lilarda dobio je i pored jednakih ocena iz razloga što (teška srca) Portlandu dajem prednost timski i mislim da imaju više kvaliteta u ovoj seriji. Toliko više pohvala na Jokićev račun ako se ova serija završi pobedom Denvera.

Devin Buker, Finiks Sans.

Prosečna ocena: 8,75

Statistika: 32,5 poena, 5,5 asistencija, 4 skoka, 46% iz igre, 30% za 3 poena, 96% penali.

Plejof debi Devina Bukera teče onako kako smo i očekivali. Verovatno i bolje.

Sansi su pregazili šampione u prvoj utakmici, sa Bukerom koji je utabao put. Rastavio je najbolju odbranu lige na proste faktore.

U drugom meču Lejkersi su bili generalno bolje pripremljeni, dobili utakmicu, ali ona ne ide Bukovu ruku. Ne zaboravite, Finiks ne dobija gotovo ništa od Krisa Pola koji je povredio rame, a Sansi su i dalje na egalu sa šampionom.

Bukerova igra je gradjena za plejof. Manevrisanje u suženim prostorima. Pogoci sa poludistance. Igra na niskom postu. Devinov repertoar je širok i zadaje glavobolju Lejkersima.

Jedini minus za sada je šut za 3 poena. Kako se sezona bližila kraju Buker kao da je malo izgubio poverenje u svoje trojkaške sposobnosti, procenti su malo opali, kao da se ustručava da raspali. Jasno je koliki je faktor u današnjoj košarci, očekujemo do Bukera da napadački arsenal bude još širi u Los Andjelesu.

Valja napomenuti, iako smo već nekoliko puta pričali o tome – Bukerova igra u odbrani poslednje dve sezone bliži se elitnom nivou. Razdvoj dogadjaja koji zaista nismo očekivali.Tobajas Heris, Filadelfija Seventisiksersi.

Prosečna ocena: 8,75

Statistika: 28 poena, 7,5 skokova, 1,5 asistencija, 57%/38%/100% šuterski proseci.

Tobajasova statistika bila bi mnogo “zvučnija” da je dozvolio da mečevi sa Vašingtonom udju u neizvesniji finiš.

Jasno je, dali smo mu prednost u odnosu na Bukera jer je do sada neporažen. Nisu Vizardsi ekipa koje bi Filadelfija smela da se plaši, ali to u isti mah ne sme umanjiti perfekta učinak Herisa.

Prosto nezaustavljivo ulazi u oba meča i postavlja sto za saigrače. Vizardsi nemaju igrača koji je dovoljno visok da zasmeta njegovom visokom izbačaju, a pritom dovoljno pokreta da isprati rad nogu nakon pika ili u izolaciji.

Ovaj momak je jednostavno drugi igrač kada ga trenira Dok Rivers, samopouzdanje je na nekom totalno drugom nivou.

Kada se samo setimo kako je izgledao u mehuru…Luka Dončić, Dalas Maveriks.

Prosečna ocena: 8,75

Statistika: 35 poena, 9 asistencija, 8,5 skokova, 1,5 blokada i 1 ukradena lopta. 51% iz igre, 42% za 3 poena i 43% sa linije penala.

O, Luka… Luka, Luka, Luka.

Šta raditi s ovim? Kako braniti ovaj šut?

Klipersi su činili sve. Svaka defanzivna šema, svaki defanzivni zadatak Klipersa usmeren je ka zaustavljanju Luke Dončića. On beleži 35 poena u proseku nakon dva meča.

Dve pobede Dalasa. Protiv tima koji ih je ciljao. Vidi se taj bes u očima svakog igrača Dalasa, pogotovo Dončića, taj inat da se revanširaju Klipersima za po mom mišljenju nesportski čin namernog gubljenja utakmica kako bi se izbegli Lejkersi.

Šta reći o ovom momku? Luka Magija, to mu je nadimak, jedan od prikladnijih u NBA ligi.

Dončić je uništio svakog igrača koji ga je čuvao, jedino je Kavaj Lenard prošao malo bolje.

Dža Morant, Memfis Grizlis.

Prosečna ocena: 9

Statistika: 36,5 poena, 5,5 skokova, 4 asistencije, 55% iz igre, 25% za 3 poena, 79% penali.

Najbolji igrač dosadašnjeg dela plejofa je Dža Morant. Kapa dole momče.

Svaki igrač sa liste pre njega je zaista bio zapažen i pružio jako dobre partije, ali Morant se izdvojio i pored poraza sinoć.

Vodio je u prvom meču svoj tim do pobede, uz pomoć dosta raspoloženih saigrača, što sinoć nije bio slučaj.

47 poena u drugom meču. Rekord franšize po broju poena u plejof utakmici, a ovo mu je bila druga… Druga plejof utakmica u karijeri!

Njegova igra unutar linije za tri poena je potpuno neodbranjiva, sijaset driblinga i kontra poteza postaje sve širi i širi. Dovoljno agilan da izbegne udvajanja, dovoljno skočan da napadne čak i Gobera.

Nisu Grizlisi gotovi, nije ni Morant rekao poslednju reč. Biće ovo zanimljiva serija, a mi se nadamo sličnim izdanjima mladog plejmejkera.