NBANoLimits

Ludnica u Dalasu, otišao i Rik Karlajl

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

18.06.2021 00:00
Ludnica u Dalasu, otišao i Rik Karlajl
Ludnica u Dalasu, otišao i Rik Karlajl

Opšta ludnica u Dalasu.

U samo 24 časa pojavile su se informacije da je Luka Dončić nezadovoljan radom uprave tima, otkaz je dobio dugogodišnji generalni menadžer Doni Nelson, a sada je i Rik Karlajl potvrdio da naredne sezone neće sedeti na klupi Maveriksa.

Mark Kjuban će morati pod hitno da dovede svoju kuću u red, NBA ne čeka ni na koga, a mi idemo hronološkim redom, krećemo od Nelsona.Doni Nelson, generalni menadžer tima iz Dalasa napušta Maverikse nakon pune 24 sezone.

Sin čuvenog trenera, Dona Nelsona, zaslužan je za draftovanje dve najveće zvezde Maveriksa – Dirka Novickog i Luke Dončića. Nelson je dugi niz godina vukao poteze tima iz Dalasa, ali je angažovanjem Haralabosa Vulgarisa 2018. godine osetno izgubio moć unutar organizacije što je dovelo do velike tenzije.

Vulgarisa, nekada profesionalnog kockara i jednog najpoznatijih kladioničara sveta, zaposlio je direktno Mark Kjuban. On je prethodnih meseci iza Nelsonovih ledja vodio razgovore sa Kjubanom, kao i Karlajlom, koji direktno odredjivali smer razvoja tima.

Odlazak Nelsona predstavljen je kao sporazumni dogovor, medjutim izvori bliski timu potvrdjuju da mu je uručen otkaz. Tim jednostavno nije mogao da funkcioniše po dosadašnjoj strukturi.

Nakon 13 sezona i jedne čuvene titule, Rik Karlajl je odlučio da napusti klupu Dalas Maveriksa.

“Nakon više razgovora sa Markom Kjubanom tokom prošle nedelje, danas sam mu saopštio da se neću vratiti na klupu Mavsa naredne sezone. Ovo je samo moja odluka. Moja porodica i ja smo proveli 13 fantastičnih godina radeći sa sjajnim ljudima, u sjajnom gradu. Dalas će zauvek biti moj grad, ali radujem se sledećem poglavlju u mojoj trenerskoj karijeri.”

Iako mu je ostalo još dve godine ugovora sa timom, kod Karlajla je očigledno došlo do zasićenja. Prethodnih dana sve češće se pričalo i o tenziji u odnosu sa prvom zvezdom tima, Lukom Dončićem. Dalas od osvajanja titule, deset sezona nije uspeo da preskoči prvu rundu plejofa, a uzastopni porazi od Klipersa očigledno nikako nisu prijali.

Pored svega, očekivanja većine bila su da će Karlajl ostati na klupi. Ovako Dalas postaje čak sedmi tim koji ostaje bez trenera u ovom prelaznom periodu, posle Bostona, Portlanda, Indijane i Orlanda, kao i Nju Orleansa i Vašingtona.

Po rečima Brendona Robinsona, sve uticajnijeg NBA novinara, Karlajlova želja su Boston Seltiksi.

Prethodnih dana sve više se pisalo o nezadovoljstvu Luke Dončića. Što u radu uprave tima, što u odnosu sa Karlajlom. Dok će verovatno lako preći preko promene trenera, Luku će odlazak Nelsona više boleti.

“Ovo mi je jako teško palo. Zaista volim Donija. Znam ga još otakda sam bio dete i on je bio čovek koji me je draftovao. Zaista mi je teško što ovo čujem, ali ja ne donosim odluke u Dalasu.”

Luka i Nelson su bili u sjajnim odnosima, što svakako nije slučaj sa Bobom Vulgarisom. Na jednom meču tokom sezone, kada je Grk pokušao da se obrati timu Luka je “pukao” i na krajnje neprijatan način se obratio čoveku koji nosi titulu “Direktora kvantitativnog istraživanja i razvoja” u taboru Dalasa.

Iako po njegovim izjavama možemo stići drugačiju sliku, nema sumnje da će se Luki glas čuti prilikom odabira novog trenera, a Dončić je do sada u više navrata javno hvalio Džamala Mozlija, pomoćnika u stručnom štabu Dalasa.

Sve ove turbulencije ne bi trebale da se odraze na preogovore o novom ugovoru zvezde tima. Uzastopnim odabirom u najbolju petorku lige, Dončić se kvalifikovao za maksimalni ugovor vredan preko 200 miliona dolara. Očekuje se da taj ugovor bude potpisan već ovog leta, iako je Luka tek sledećeg slobodan igrač.