NBANoLimits

Deset najboljih u drugoj rundi

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

22.06.2021 00:00
Deset najboljih u drugoj rundi
Deset najboljih u drugoj rundi

Vanserijske partije, odlične utakmice, gomila neizvesnosti i uzbudjenja. Razočarenja i heroji. Polufinala konferencije donela su sve ono čemu smo se nadali.

Na ovoj listi bi se po našim ocenama našli Kavaj Lenard i Kajri Irving, ali su propustili najmanje trećinu utakmica, te mislimo da momci koji nastupaju na svim mečevima trebaju imati prednost.

Istu prosečnu ocenu kao i igrač na desetoj poziciji imao je Džoel Embid (8,00) ali smo se odlučili za asa Klipersa, shodno timskom uspehu u seriji.

Redži Džekson, Los Andjeles Klipersi.

Prosečna ocena – 8,00.

Statistika – 18 poena, 4 asistencije, 0.8 izgubljenih lopti, 59% iz igre, 50% za 3 poena, 100% sa linije penala.

Toliko standardan da je sa liste najprijatnijih iznenadjenja “skočio” na listu deset najboljih igrača plejof runde. Ko bi ovo pomislio? Džekson je prošle sezone bio tragikomičan u mehuru, jedva poptisao novi ugovor sa Klipersima, a sada igra najbolju košarku karijere. Veliki i bitan šraf Luovog tima.

Primetno je sa koliko samopouzdanja igra, a čini se da je staloženost ono što mu donosi uspeh – Džekson je oduvek bio talentovan košarkaš. Jednostavno nije uspeo da posloži sve kockice… do sada.

Redži će ovog leta biti slobodan igrač i biće zanimljivo videti koliko će ga timovi širom lige ceniti nakon poslednjih izdanja.

Diandre Ejton, Finiks Sans.

Prosečna ocena – 8,13.

Statistika – 14.3 poena, 10.5 skokova, 61% iz igre, 88% sa linije penala.

Ejton je nastavio sa fantastičnim izdanjima i protiv Nikole Jokića. Jeste da su Sansi bili favorizovani u ovom duelu, ali Ejton je dodatno opravdao epitet prijatnog iznenadjenja.

Rekao je Jokić još pre početka serije da je Ejton igrač koji mu je zadavao najviše problema ove sezone, a to je bilo vidljivo i tokom ove četiri utakmice. Našao je MVP načina da dodje do učinka, ali je Ejton znatno otežao put do toga.

Centar Finiksa na leto ulazi u poslednju godinu “ruki” ugovora, te se tako kvalifikovao za maksimalni produžetak saradnje godinu dana ranije. Videćemo koliko Sansi cene svog igrača, da li je ova sezona pokazala da je on “max” igrač?

Nikola Jokić, Denver Nagets.

Prosečna ocena – 8,25.

Statistika – 25 poena, 13.3 skokova, 5.8 asistencija, 1.3 blokade, 2 izgubljene lopte, 48% iz igre, 28% za 3 poena, 68% penali.

Mnogo zanimljivija tema ovih dana jeste Jokićev izostanak sa kvalifikacija i eventualnih Olimpijskih igara Srbije, ali mi se nećemo baviti time.

Pored navedenog u odseku namenjenom Diandreu Ejtonu, Jokić je uspeo da dodje do svog protagonizma. Nije to bilo ono na šta smo navikli tokom čitave sezone, ali i ovo je bolje od najvećeg broja igrača u ligi.

Jokića je “izdao” šut spolja, da nije to bio slučaj Nagetsi bi možda bili bliže u prvoj i moguće četvrtoj utakmici. Mogao je bolje, ali nije bilo realno da bilo kako zaprete ovom timu Sansa.

Devin Buker, Finiks Sans.

Prosečna ocena – 8,38.

Statistika – 25.3 poena, 7.8 skokova, 4.5 asistencija, 3.5 izgubljenih lopti, 49% iz igre, 31% za 3 poena, 88% penali.

Nije bio najbolji igrač Sansa u ovom duelu, nije za to bilo potrebe. Buker je igrao “do prijatnosti” i bio tu da poentira kada god je Finiksu to bilo potrebno.

Smenjivali su se čuvari, ali ishod je bio isti. Devin Buker je ubica dečijeg lica.

Donovan Mičel, Juta Džez.

Prosečna ocena – 8,4.

Statistika – 34.8 poena, 5.3 asistencije, 5 skokova, 1 ukradena, 2.8 izgubljenih lopti, 45% iz igre, 45% za 3 poena, 78% slobodna bacanja.

Vukao je Mičel koliko je mogao, ali je Juta još jednom poklekla u plejofu.

Mičel je i nakon mehura napravio osetan iskorak u svojoj igri, pa nemamo sumnje da će ovogodišnje doigravanje poslužiti kao velika lekcija. Najvećih problema imao je prilikom udvajanja Klipersa, to je nešto što je uspevalo da ga izbaci iz ritma.

Inače brojke govore za sebe, Donovan je postao jedan od onih igrača koje možete da usporite, ne i da zaustavite.

Pol Džordž, Los Andjeles Klipersi.

Prosečna ocena – 8,42.

Statistika – 29 poena, 9.5 skokova, 4.8 asistencija, 3.8 izgubljenih lopti, 44% iz igre, 42% za 3 poena, 90% sa linije penala.

Kakav povratak Pola Džordža. Dugo i verovatno zasluženo osporavano krilo igra kao preporedjen u ovom plejofu.

Bilo je tu ponovo mečeva u kojima ga je šut potpuno izdao, ali čini se da Džordž sa godinama i iskustvom nalazi način da bude produktivan i kada ga šut spolja ne služi.

Veliki kredit pripisuje Čonsiju Bilapsu, asistentu u taboru Tajrona Lua, koji je Džordžu dao novi ugao gledanja na košarku, iz perspektive nekada jednog od najboljih plejmejkera lige.

Posebno priznanje za poslednje dve utakmice polufinala Zapada, kada je na sebe preuzeo veliki teret u odsustvu Kavaja Lenarda i izbacio Džezere.

Tre Jang, Atlanta Hoks.

Prosečna ocena – 8,5.

Statistika – 29 poena, 10.9 asistencija, 2.6 skokova, 1.7 ukradenih lopti, 3.6 izgubljenih lopti, 39% iz igre, 32% za 3 poena, 86% sa linije slobodnih bacanja.

U svom prvom nastupu u doigravanju Tre Janga nastavlja da briljira. Jesu ga usporili Simons i Tajbul, naterali su ga da se muči, ali Jang pokazuje veličinu time što nastavlja da bude produktivan u različitim uslovima.

Šut ga nije služio u seriji protiv File, ali je i dalje bio najbolji igrač ove serije. Razbijao je odbranu Siksersa pametnim i pravovremenim asistencijama. Te iako su se snašli bolje od Niksa, njegova flouter/lob pas kombinacija sa Kapelom ostaje nerešiva enigma.

Jang potvrdjuje da je njegov neodlazak na “All Star” utakmicu bila greška, a Hoksi su prvi tim bez igrača na utakmici svih zvezda koji se dokopao finala konferencije – još od Indijana Pejsersa i 1994. godine.

Janis Adetokumbo, Milvoki Baks.

Prosečna ocena – 8,71.

Statistika – 31.9 poena, 12.9 skokova, 3.6 asistencija, 1 blokada, 4 izgubljene lopte, 57% iz igre, 26% za 3 poena, 48% penali.

O, kakva serija. Nije bilo uvek lepo, šta više na momente i ružno za gledanje, ali to je košarka, to je borba, kada se sastanu najbolji.

Adetokumbo je tokom serije izjavio da je Kevin Durent najbolji igrač na planeti. Da li je tako nešto neprimereno igraču koji je sam dva puta dobijao priznanje najkorisnijeg u ligi? Za neke da, ali ne i za Janisa. Pored velikog respekta prema protivniku nije ustuknuo, tražio je i nalazio načine da našteti odbrani Bruklina.

Ruku na srce, posao im je olakšan povredama Hardena i Irvinga, ali pamtiće se samo prolazak u finale konferencije.

Kevin Durent, Bruklin Nets.

Prosečna ocena – 8,86.

Statistika – 35.4 poena, 10.7 skokova, 5.4 asistencije, 1.6 ukradenih lopti, 1.1 blokada, 4 izgubljene lopte, 50% iz igre, 35% za 3 poena, 83% penali.

Pomenuli smo reči Adetokumba i Durent je tokom velikog dela serije izgledao zaista tako – kao najbolji košarkaš na planeti.

Nevidjeni teret je bio na njegovim ledjima, pogotovo nakon povrede Irvinga. Nije propustio niti sekund u petoj i sedmoj utakmici, u svojoj prvoj sezoni nakon povratka od najteže povrede u sportu.

Samo par centimetara i njegova “big ass” stopala koštala su ga jednog od najludjih pogodaka za pobedu u istoriji plejof košarke.

Ispali su, ali Kej Di se vratio, košarka je lepša zbog toga.

Kris Pol, Finiks Sans.

Prosečna ocena – 8,88.

Statistika – 25.5 poena,  10.3 asistencije, 5 skokova, 1.5 ukradenih, 1.3 izgubljene, 63% iz igre, 75% za 3 poena, 100% penali.

36 godina, a opet najbolja košarka karijere. Da li neko i dalje sme da pomisli kada će doći kraj možda i najboljem plejmejkeru u istoriji lige?

Mučio se sa teškom povredom ramena u seriji protiv Lejkersa, ali je očigledno popustilo na vreme da zagorča život svim navijačima Nagetsa.

Kao mašina. Tako je igrao proračunato i tačno igrao Pol protiv Jokića i saigrača da je bolno bilo navijati za Denver. Poludistanca očekivano ubistvena, šut za 3 poena precizniji nego ikada.

Nažalost, CP3 je zahvatio koronu nekoliko dana pred početak finala konferencije, ali nadamo se da ćemo ga uskoro videti na terenu.