NBANoLimits

Šta i kako dalje za Boston Seltikse?

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

11.06.2021 00:00
Šta i kako dalje za Boston Seltikse?
Šta i kako dalje za Boston Seltikse?


Nisu se obrukali. Iscrpljeni i lišeni pomoći drugog najbitnijeg šrafa tima, Kelti su oteli jednu pobedu naveliko favorizovanom super timu iz Bruklina.

Nakon poraza u seriji i ispadanja iz plejof… Bomba! Deni Ejndž nije više čovek koji će donositi bitne odluke u taboru Seltiksa. Nakon 18 godina na poziciji predsednika košarkaških operacija, Ejndž se penzionisao. Možda još veće iznenadjenje jeste to što je na njegovo mesto stigao dosadašnji trener, Bred Stivens.

Možda se nekako i moglo naslutiti na konferenciji za štampu po porazu od Bruklina. Stivens, koji obično pitanja vezana za strukturu tima prepušta članovima upravo, ovoga puta je odgovorio:

“Očigledno imamo neke dobre i dokazane igrače, ali svakako se moramo poboljšati. Postoji nekoliko načina da se to uradi. Možemo se poboljšati kroz kontinuirani napredak i prave radne navike, radeći dobar posao sa ljudima zaduženim za razvoj.”

“Ali, svakako, tu je i mogućnost dovesti nove ljude. Ekipa koja nas je porazila je jako dobra. Postoji nekoliko jako dobrih timova na Istoku i mi moramo postati bolji. Ni u jednom trenutku nismo videli pravu sliku tima ove sezone, ali mislim da imamo dovoljno informacija koje nam pokazuju da moramo da se poboljšamo.”

Situacija u Bostonu je daleko od zabrinjavajuće. Imaju dva jako dobra mlada igrača, dva “All Star” igrača koji su još uvek jako mladi, obojica ispod 25 godina. Ali i u toj situaciji treba dosta napora kako bi napravili pravi, pobednički tim. Nekoliko ključnih i gorućih pitanja koje očekuju Boston Seltikse u narednim danima, Stivensovim preuzimanjem kormila:

  • Potraga za novim trenerom (Zaposlen Ime Udoka)
  • Rešavanje situacije sa Kembom Vokerom (Trejdovan u Oklahomu)
  • Oporavak Džejlena Brauna?
  • Status slobodnog igrača, Evana Furnijea.
  • Rani produžetak saradnje sa Robertom Vilijamsom.
  • Stivensom pristup po pitanju mladih igrača.
  • Prostor za manevrisanje sa trenutnim budžetom.
  • Draft.

Krećemo redom.

Ažurirano: Kelti zaposlili Imea Udoku kao novog trenera.

Verovatno i najbitnija stavka na putu ka novoj sezoni rešena je zapošljavanjem Imea Udoke.

Ažurirano: Kemba Voker je trejdovan u Oklahomu.

Oporavak krila Bostona biće jedna od ključnih stavki u taboru tima pred početak nove sezone. Braun je preveremeno završio sezonu karijere u kojoj je postizao 24,7 poena uz 48% iz igre.

Operacija ručnog zgloba obavljena je sredinom maja, a u taboru Seltiksa očekuju pauzu od 3 meseca pre povratka na teren. Tom trajektorijom Džejlen bi nastavio sa treninzima sredinom avgusta, više nego dovoljno vremena da se spremi za novu sezonu.

Strah u upravu tima je ulio Romeo Lengford. Mladi igrač Bostona je bio podvrgnut istom zahvatu, ali se na teren vratio nakon više od 5 meseci pauze. U svakom slučaju, očekujemo da Boston bude oprezan sa svojom zvezdom, ali od dužine njegovog oporavka mogu zavisiti i potezi koje će uprava tima vući tokom tržišta slobodnih igrača. Ukoliko se oporavak oduži, moraće tražiti kakvu takvu zamenu, kako bi se njegov izostanak ublažio. Seltiksi ne smeju da dopuste da ponovo udju “labavo” u sezonu.

Nije Francuz odigrao spektakularno u dresu Bostona, ali ne može se reći ni da je bio loš. Stigao je u nezgodnom trenutku, u ekipu koja je igrala bez pravih principa i nemotivisano. Momentalno nakon toga morao je na dužu pauzu zbog kovida. Nema sumnje da ga je to izbacilo iz ritma.

Imao je Furnije neke solidne momente u seriji protiv Bruklina, kako ofanzivno, tako i defanzivno, iako su ga Netsi ciljali u gotovo svakom napadu. Nije to baš bilo tako crno.

Furnijeu ističe ugovor i on će postati potpuno slobodan igrač. Boston figurira kao tim koji operiše bez prostora u budžetu, koji su daleko premašili. Ali time što su trejdovali za Furnijea, stekli su njegova “Bird” prava. Što znači da mogu da potpišu ugovor sa njim iako su prevazišli budžet.

To je verovatno jedan od razloga što su rizikovali dva pika druge runde. Problem za njih može biti ako Furnije bude dobio unosniju ponudu ili veću ulogu na nekom drugom mestu. Navodi se da Francuz priželjkuje oko 18 miliona dolara godišnje.

U svakom slučaju, očekujemo da Boston da sve od sebe da potpiše Furnijea.

Jedan od igrača koji je za kratko vreme u seriji protiv Bostona uspeo da potvrdi svoj potencijal je svakako “Gospodar vremena”, Robert Vilijams. Pamtiće se utakmica broj jedan kada je delio rampe levo i desno, meč završio sa 9 na kontu.

Vilijams se ovog leta kvalifikovao za rani produžetak ugovora. Njegov potencijal nije upitan, ali pitanje je hoće li se on i uprava Bostona naći na zadovoljavajućoj cifri za obe strane. Naime, Robert je propustio dosta vremena zbog raznih povreda, pa tako i nakon pomenutih sjajnih izdanja u plejofu nije odigrao poslednja dva meča.

Mladi centar je neko na koga franšiza iz Bostona ozbiljno računa u budućnosti, deo glavnog mehanizma ekipe. Biće jako zanimljivo videti na kojoj će se, ako uopšte, cifri naći Seltiksi i štab mladog košarkaša.

Ažurirano:

U razmeni Kembe Vokera, Boston je u svoje redove doveo dva centra. Dobro poznato lice, Ala Horforda, ali i mladog i talentovanog Mozesa Brauna. Po našem mišljenju mnogo bliži odlasku je Tristan Tompson i ovo ne menja previše situaciju Roberta Vilijamsa.

Pored pomenutog jezgra u koje spadaju Tejtum, Braun i Vilijams, te Markus Smart,”odbačeni” Voker i Furnije kome je istekao ugovor – tu je i drugi deo ekipe, mladi momci, draftovani od strane Seltiksa.

Romeo Lengford, Grent Vilijams, Pejton Pričard, Eron Nismit i Karsen Edvards.

Čini se da je Lengford najviše u planovima Stivensa. Odlični defanzivac, visok, dugačaka, izuzetno snažan za krilo. Lengford je bio odličan u duelima protiv Bruklina, pogotovo oduševio čuvajući Hardena i Kej Dija. Ofanzivno element koji je nedostajao čini se diže na viši nivo, šutirao sa mnogo više samopouzdanja. Pogodio je 6 trojki u poslednja 3 meča, sa 38% uspešnosti.

Grent Vilijams je takodje napravio iskorak. Brže, NBA kretnje, pored odlične prisutnosti koju je već imao, čine ga lepim potencijalom na defanzivnoj strani terena. Pored toga, sve je sigurniji u šut spolja. Obožava ćoškove i to je podiglo znatno njegov procenat pri šutu za 3 poena.

Pričard i Nismit su završili svoje “ruki” sezone. Bilo je loših, ali i dosta dobrih momenata. Teško da će se Seltiksi lako odreći bilo koga od ove dvojice, a ako to bude slučaj, čini mi se da će pre “leteti” Pričard. Nismit ima veći potencijal u današnjem NBA.

Jedini momak koji je pod garantovanim ugovorom za narednu sezonu, a čini se da nema šta mnogo da traži ponovo u rotaciji Bostona je Karsen Edvards. Eksplodirao je na NCAA turneji i zaradio ugovor u egalu sa prvom rundom drafta, ali nakon toga nije mnogo pokazao.

Biće zanimljivo videti kakav će pristup imati Stivens sa mladim momcima, da li će imati još strpljenja, ili će u eventualnom trejdu zapakovati njih par sa sve mašnicom za kvalitetnijeg starijeg igrača. Ono što ovaj plejof po ko zna koji put pokazuje jeste da kada dodju bitne utakmice, najveću ulogu igra iskustvo.

Stivensu nije ostavljeno puno prostora da udari svoj pečat prvog leta. To jest, nije ostavljeno uopšte.

Seltiksi su već sada, sa 11 garantovanih ugovora na granici luksuza. Granica budžeta timova za sledeću sezonu je 112M$, dok se porez na lukszuz plaća kada se prebaci 136,6M$. Boston je već prešao 132M$. Kada se oduzme opcija Džabarija Parkera.

Parker je inače imao neke jako solidne minute protiv Bruklina. Ostaje problem na defanzivnoj strani terena, ali ne bi me previše iznenadilo da Boston iskoristi opciju i produži Džabarijev ugovor na još godinu dana za 2,3M$. Boston neće rasteretiti svoj budžet ako ne potpiše Parkera, njegov ugovor nije problem.

Moraće da budu kreativni, te ako zaista žele da naprave prostora to moraju uraditi sa ugovorima Vokera i Smarta. Njihovi ugovor zauzimaju gotovo 50M$ kombinovano za sledeću sezonu, ali i pored toga, gde naći igrača koji će unaprediti trenutni sastav? Pored ovih ugovora, Seltiksi imaju i “trejd” izuzetak koji su kreirali “sign and trade” dogovorom sa Šarlotom za Gordona Hejvorda prošle godine. Izuzetak je težak 11 miliona dolara, što znači da kada bi ga iskoristili u razmeni sa dva pomenuta momka, Seltiksi bi mogli da prime nešto preko 60M$ teške ugovore natrag.

Još jedan način na koji bi mogli da potpišu slobodne igrače, do 5.3M$ vrednosti ugovora jeste MLE izuzetak iliti “Mid Level Taxpayer exception”, koji dobija svaki tim koji plaća porez na luksuz.

Ažurirano:

Trejdom Kembe Vokera Seltiksi su smanjili prekoračenje budžeta za oko 9,6 miliona dolara. Time nisu napravili ništa krucijalno što se prostora za egzibicije prilikom dovodjenja igrača tiče, ali su napravili (ajde da se tako izrazimo) pripremni korak za eventualno dodatno oslobadjanje budžeta, bar u sezonama koje dolaze.

Nakon nekoliko godina gomilanja draft resursa, Boston ove sezone ima samo svoje pikove – 15. i 46. izbor.

Ovde će takodje biti zanimljivo videti Stivensov pristup. Da li misli da Boston ima dovoljno mladih igrača? Po našem mišljenju i previše za ekipu koja se bliži periodu u kom mora napasti titulu.

Da li će skrenuti sa Ejndžovog puta i pikove uz neke mladje igrače zapakovati za veterane?