NBANoLimits

Dejm na izlaznim vratima?

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

29.06.2021 00:00
Dejm na izlaznim vratima?
Dejm na izlaznim vratima?

Da li se najgori košmar navijača Trejl Blejzersa može pretvoriti u javu? Da li je Dejmov sat u Portlandu konačno stao?

Kris Hejns je novinar čija je reputacija naglo skočila pre svega zbog dobrog odnosa sa Dejmijenom Lilardom, te i te kako možemo verovati njegovim rečima. A on prenosi da je zvezda Portlanda sve nervoznija. Te i ako još uvek nije zatražio da promeni tim, da je taj ishod sve bliži.

Lilard, po navodima, sumnja da Portland može da izgradi ekipu koja bi bila konkurentna za titulu. Takodje, nije zadovoljan načinom na koji je sprovedena potraga za novim trenerom. Odnosno, šta se izdešavalo? Lilard je javno izrazio želju da Džejson Kid postane novi trener tima. Ali kako to nije bila želja generalnog menadžera Ošlija, on je počeo da “hrani” novinare informacijama koje bi naštetile Kidovom imidžu i tako bukvalno naterao novog trenera Dalasa da povuče svoju kandidaturu.

Portland je, odnosno Nil Ošli, napravio fijasko i sa otpuštanjem Terija Stotsa. Javno je svalio krivicu za neuspehe na bivšeg trenera to nikako nije pomoglo reputaciji tima.

Lendon Bjuford je još pre nekoliko dana objavio da je Dejm upravi Portlanda postavio ultimatum: “Dovedite mi još jednog ‘All Star’ saigrača ili odlazim.”

Portland je i zvanično zaposlio Čonsija Bilapsa kao novog trenera, pa iako je većina verovala da će to utišati buku, Lilard je čini se na ivici nerava.

NBA novinari su već krenuli sa ispucavanjima interesovanja za Lilarda i zamišljaju potencijalne razmene. Pominje se Boston, ali mislimo da će se Seltiksi teško odreći Džejlena Brauna. Pominje se Golden Stejt, ali kako defanzivno ukomponovati Lilarda i Karija. Po našem mišljenju postoje dve ekipe koje imaju želju i dovoljnu kombinaciju kvalitetnih/mladih igrača plus pikova da “napadnu” Lilarda.

Filadelfija dobija: Dejmijena Lilarda.

Portland dobija: Bena Simonsa, Tajriza Maksija, pikove prve runde za 2024, 2026. i 2028. godinu.

Situacija za Portland

Daril Mori nije poleteo za “trejdom” za Kajla Laurija krajnjeg dana za razmene i mnogi su kritikovali taj potez, ali po navodima Mori se opredelio da sačeka bolju situaciju, za boljeg igrača i zvučniju zvezdu. Po svemu sudeći uspeo je da dočeka situaciju.

Nakon naveliko poznatih muka Bena Simonsa u plejofu, čini se da je svima u Filadelfiji preko glave, te je Australijanac na izlaznim vratima. Pored navedenih problema, Simons je i dalje jako kvalitetan igrač i relativno mlad. Tek mu je 24 godine. Veliki broj timova širom lige biće zainteresovano. Veoma je moguće da sve što Benu treba jeste promena situacije.

Uz Simonsa, Portland bi dobio i strašno talentovanog mladog plejmejkera, koji je prevazišao očekivanja u svojoj “ruki” sezoni, Tajriza Maksija. Maksi je bio neustrašiv i iskoristio je svaku situaciju koja mu se pružila. Nije se očekivalo da dobije puno minuta ove sezone s obzirom da ekipa ganja naslov šampiona, ali ne samo da je to učinio, već je uspeo da upadne i u plejof rotaciju.

Što se pikova tiče, Portland će svakako hteti što kasnije godine. Kombinacija Lilard/Embid garantovaće visoke plasmane Filadelfije, samim tim slabe pikove. Ali Dejmu je 31 godina, kako vreme bude odmicalo i kako on bude išao ka zalasku karijere, tako će se i šanse za boljim pikom poboljšavati.

Nju Orleans dobija: Dejmijena Lilarda i prava na Zeka Kolinsa.

Portland dobija: Brendona Ingrama, prava na Lonza Bola i tri pika prve runde – 2021, 2023. i 2025. godinu.

Situacija u Portlandu

Portland bi ovim potezom dobio odličnog mladog igrača, već sada “All Stara” oko koga bi mogli da grade dalje. Prava na Lonza Bola, koji je ograničeni slobodni igrač, dala bi im šansu da reše pitanje plejmejkera u godinama koje dolaze ukoliko ugovor Bola bude odgovarajući.

Nakon “trejda” Lilarda, Portland bi se verovatno zahvalio i Si Džeju Mekolumu. Njegove godine ne bi odgovarale vremenskoj liniji novog glavnog igrača tima, te bi za njega takodje mogli da traže potencijalnog kvalitetnog mladog igrača i pikove. Ali bi zato momentalno mogli da rade na produživanju ugovora Jusufa Nurkića, koji godinama mnogo više odogovara ovom hipotetičkom nukleusu tima.

Ako nastavimo dalje da maštamo, to bi dalo prostor talentovanom Enferniju Sajmonsu da zaigra u bekovskoj kombinaciji sa Bolom. Lonzo je protekle godine mnogo više igrao bez lopte u rukama, tako da bi bez problema delili teren. Zaista mislimo da bi Portland trejdom sa Nju Orleansom mogao da napravi odličan posao za budućnost tima, jer je ovaj trenutni sastav očigledno došao do limita.