NBANoLimits

MVP finala Zapada

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

01.07.2021 00:00
MVP finala Zapada
MVP finala Zapada

Završeno je izuzetno zanimljivo finale zapadne konferencije izmedju Finiks Sansa i Los Andjeles Klipersa. Nažalost, povreda nam je oduzela privilegiju gledanja Kavaja Lenarda na najvećoj sceni. Kovid je oduzeo ritam Krisu Polu, ali mu nije previše trebalo da ga vrati.

Pored svega, videli smo odličnu košarku i vrhunsko nadmetanje dva talentovana trenera, Tajrona Lua i Montija Vilijamsa. Taktičke zamisli i promene iz poseda u posed, utakmice u utakmicu bile su fenomenalne.

Ali kao i uvek, najveću slavu i pažnju zavredjuju igrači. Bilo je nekoliko fenomenalnih individualnih izadnja, ali ko je bio najkonstantniji? Ko je bio najbolji? Ko je najviše pružio?

Evo liste 5 najbolji igrača finala Zapada, samim tim i proglašenje najkorisnijeg igrača sa naše strane.

Prosečna ocena – 7,83.

Statistika – 25.5 poena, 5.8 skokova, 4.7 asistencija, 4.2 izgubljene lopte, 38% iz igre, 29% za 3 poena, 91% penali.

Pre svega, moram da navedem još dva igrača koji su zaslužili da budu pomenuti. Gospodin Jun, Redži Džekson je imao istu prosečnu ocenu kao Buker, ali je Buker taj koji je obezbedio pobedu tako da dajemo prednost njemu. Takodje, odlični Ivica Zubac bi bio na petoj poziciji ispred Bukera po našim ocenama (7,88) ali je propustio dve ključne utakmice u seriji i nismo mogli da mu damo prednost.

Možda se i očekivalo više od Devina Bukera, pogotovo nakon briljantnog prvog meča, možda i jedinog kojim može individualno biti zadovoljan. Ali je pored svih problema, slomljenog nosa, odbrane usmerene ka njemu, uspevao da dodje do učinka i krajnje pobede.

Buker će imati još malo vremena da se navikne na nošenje maske (ili ne? sinoć veliki deo meča igrao bez nje) jer će se u finalu Istoka igrati bar još dve utakmice. U svakom slučaju pohvale za Bukera koji u svom debiju u doigravanju stiže do velikog finala.

Prosečna ocena – 8.

Statistika – 6 poena, 3.7 skokova, 1.5 asistenija, 44% iz igre, 33% za 3 poena, 100% penali.

Naizgled smešno, kada pogledate statistiku, ali očigledno je da je Patrik Beverli oličenje onih igrača čiji učinak ne možete i ne smete gledati kroz suve statističke kolone.

Beverli je možda i najveći razlog što je ova serija produžena. Da su Pol i Buker imali ritam iz duela protiv Denvera, bilo bi ovo odavno rešeno. Beverli je usporio i jednog i drugog. Pisali smo već, njegova moć da se oporavi nakon pik i sa ledja, bez prekršaja oteža svaki šut igraču kojeg juri je retkost i veliki kvalitet.

Prgav, mnogima i antipatičan, ali je tip igrača sa kojim obožavate da igrate u ekipi. Neko ko će dati krv i znoj za pobedu, a to je za svako poštovanje.

Prosečna ocena – 8.

Statistika – 24 poena, 8.8 asistencija, 3.3 skoka, 42% iz igre, 38% za 3 poena, 90% penali.

Ista prosečna ocena kao Beverli, ali dajemo prednost zbog prolaza i ove perfekcije od sinoć. Izgubio je ritam nakon karantina, nije imao sreće po ko zna koji put, ali kao i uvek – nije tražio opravdanje, tražio je način.

Pol je konačno slomio Beverlija i Kliperse sinoć, što je rezultiralo isključenjem beka tima iz Los Andjelesa i konačnom pobedom nešto kasnije. Remek delo, 41 poen uz 16 od 24 iz igre, sa velikom većinom u bitnijem poluvremenu.

Pol ide u veliko finale, prvi put u impozantnoj karijeri.

Prosečna ocena – 8,17.

Statistika – 28.7 poena, 10.5 skokova, 5.5 asistencija, 1.2 ukradene, 3.7 izgubljenih lopti, 42% iz igre, 29% za 3 poena, 77% penali.

Prvi po broju odigranih minuta u plejofu.
Prvi po broju postignutih poena.
Treći po ukupnom broju skokova.
Postigao je 20 ili više poena u svakom meču koji je igrao.
Bez Kavaja Lenarda je vodio svoj tim do prvog finala konferencije u istoriji.

Pol Džordž je definitivno dao sve od sebe i zaslužuje maksimalno poštovanje. Ostao je bez goriva u drugom poluvremenu sinoćnje utakmice, nije imao u sebi još jedno perfektno izdanje. Klipersi traže novu šansu, novu sezonu, sa nadom da će ih povrede zaobići.

Prosečna ocena – 8,33.

Statistika – 17 poena, 12.7 skokova, 1.1 asistencija, 1.6 blokada, 68% iz igre.

Najstandardniji. Najčvršći. Najkvalitetniji.

U seriji u kojoj je fokus bio na odbrani, u kojoj je efikasnost bila prestiž, Ejton je šutirao 68% iz igre. Protiv “small ball” postava, protiv teških centara, Ejton je dolazio do svog učinka. Odigrao je samo jedan nešto slabiji meč i to u utakmici broj pet.

Neverovatan napredak ovog momka, pogotovo u odbrani. Koliki je samo uticaj u ovoj seriji imao. Stvarno fascinantno, do pre samo nekoliko meseci smatrali smo ga problematičnim, nepokretnim.

Pamtiće se “Valley-Oop” kojim je doneo pobedu svom timu, ali u taboru Sansa se svakako nadaju da to neće biti poslednji lepi momenti iz ovog plejofa.