NBANoLimits

Leto Golden Stejt Voriorsa

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

01.07.2021 00:00
Leto Golden Stejt Voriorsa
Leto Golden Stejt Voriorsa

Sezona Ratnika se neočekivano završila porazom od mladih Grizlisa u meču koji je donosio popunu plejof slike. Prošlu godinu obeležio je svakako Stef Kari, koji je nakon sezone obeležene povredama, podsetio sve o kakvom majstoru se radi. U isto vreme, jasnije je nego ikada – uprava Golden Stejta ne sme proćerdati najbolje godine ovog madjioničara. Ne sme dozvoliti da Kari udje u još jednu sezonu sa ekipom koja nije konkurentna.

Kako bi to učinili, moraju rešiti nekoliko gorućih pitanja, kao što su “šta raditi sa pikovima” i “šta raditi sa Vajzmenom?” No, krenućemo redom.

  • Stanje budžeta.
  • Produžetak ugovora Stefa Karija.
  • Oporavak Kleja Tomspona.
  • Igrači pod ugovorom.
  • Ko su slobodni igrači Voriorsa?
  • Kako unaprediti tim?
  • Veterani kojima bi Golden Stejt mogao da se nada.

Budžet nije problem. Budžeta nema.

Ogromnim ugovorima Karija, Tompsona, Viginsa i Drejmonda Grina budžet Golden Stejta je uveliko popunjen. Prepunjen. Golden Stejt trenutno ima 9 igrača pod garantovanim ugovorima za narednu sezonu, a “duguju” 160 miliona dolara. Normalna platežna granica sledeće sezone procenjuje se na 112M$, pa ne samo da su je prekoračili, veću su i 25 miliona dolara prevazišli plaćanje na luksuz.

Jedna nepoznanica za narednu sezonu bio je Kevon Luni, koji je imao opciju u ugovoru da ovog leta postane slobodan igrač. Medjutim Adrijan Vojnarovski prenosi da je Luni odbio opciju i da će ostati u taboru Ratnika naredne sezone, te zaraditi dodatnih nešto više od 5 miliona dolara.

Ratnici svakako neće biti tim koji će operisati sa prostorom u budžetu ni narednih godina, tako da je njihov fokus unapredjenje tima putem razmena sa drugim ekipama ili kroz tržište slobodnih veterana koji su spremni da igraju za minimalac.

Jasno je kakvu sezonu je imao Stef Kari, kada se našao u najužem krugu kandidata za MVP naslov, a njegov tim nije uspeo da se plasira ni u plejof. 32 poena, 5.8 asistencija, 5.5 skokova, uz 48% iz igre, 42% za 3 poena i 92% sa linije penala. Tako malo nedostajalo je za novu 50/40/90 sezonu.

Naredna godina biće ključna što se nade za novom titulom tiče. Klej Tompson se vraća, pa će stara okosnocia Kari/Tompson/Grin biti na okupu. Ali čini se da u ovom trenutku samo to nije dovoljno.

Kari je slobodan igrač narednog leta. Već ovog može da potpiše rani produžetak ugovora i oslobodi navijače presije. Medjutim, postoji li mogućnost da to ne bude slučaj? Da li je želja za novom poterom za prstenom veća od slepe lojalnosti? Može li da se desi da Stefu prekipi ukoliko Golden Stejt ponovo bude nekonkurentan kao ove sezone?

Mnogo toga će zavisiti od poteza koje će Bob Majers i ostatak uprave tima vući ovoga leta. Stef je inače kvalifikovan da potpiše svoj treći 200+M$ ugovor i tako udje u istoriju lige. Tačan iznos jeste 215.4M$ za četvorogodišnju vernost.

“Ne vidim razlog da ne budemo optimistični. On je motivisan. Mi smo motivisani. Rekao bih da smo prilično samouvereni da ćemo rešiti nešto” izjavio je Bob Majers na pitanje da li se nada da će Stef potpisati novi ugovor ovog leta.

Ne može se rečima opisati koliko Stef znači ovom timu. On je ikona Ratnika. U aprilu je prestigao Vilta Čembrlejna i postao najbolji poenter u istoriji tima, a u martu isto učinio i sa Gajom Rodžersom i postao prvi asistent franšize.

“Put je još uvek DUGAČAK. Ali čoveče, koliko je samo bilo dobro trčati terenom i videti loptu kako prolazi kroz obruč. Jedva čekam da ih spržim sledeće godine. Veliko dostignuće za mene ove nedelje!”

Kao što je i sam izjavio, dugačak je put pred Tompsonom, ali zaista je lepo videti ga u radnoj uniformi. Na parketu. Nakon povrede prednjih ukrštenih ligamenata, Klej je trebao da se vrati na teren početkom prošle sezone, ali je nova nesreća zahvatila i njega i Voriorse. Tompson se sada oporavlja od najteže povrede u sportu, kidanja ahilove tetive.

U 90% slučajeva su se igrači nakon ove povrede sportu vraćali limitirani, kao senka sebe. Ali svi smo svedoci na koji se način Kevin Durent oporavio i vratio košarci, što uliva dodatnu nadu fanovima širom lige.

Mislim da Tompson neće biti spreman za početak priprema, kao ni same sezone, ali ni Golden Stejt neće žuriti sa njegovim povratkom na teren svakako. Klej nije nastupao na NBA utakmici još od aprila 2019. godine, kada je u šestom meču finala pokidao prednje ukrštene ligamente. Što znači da bukvalno neće nastupati na jednoj zvaničnoj utakmici dve i po godine. Golden Stejt mora ovome da pridje veoma pažljivo.

O eventualnim zamislima tima i tumbanju trenutnog sastava ćemo u sledećim odsecima, a sada ćemo baciti pogled na igrače koji su pod garantovanim ugovorima sa Ratnicima.

Pomenuli smo Stefa Karija, njegov sporazum ističe narednog leta, ali se u taboru tima nadaju da taj G problem mogu da reše već ovog leta.

Klej Tompson je pod ugovorom još 3 sezone. Čelnici Ratnika su pokazali poverenje i napravili potez za veliko poštovanje kada su leta 2019. godine tada teško povredjenom Tompsonu ponudili petogodišnji produžetak saradnje.

Drejmond Grin takodje ima još 3 godine ugovora, s tim da na poslednjoj ima opciju i može postati slobodan igrač leta 2023. godine.

Endrju Vigins ima još 2 godine svog “albatros” ugovora. Prošlu sezonu odigrao je na velikom nivou, iako i dalje glasno osporavan.

Pomenuli smo da je Kevon Luni produžio ugovor na još godinu dana, a pored njega u poslednjoj godini garantovanih ugovora su Erik Paskal i Huan Toskano-Anderson, bitni članovi rotacije.

Džejms Vajzmen i Džordan Pul su na dugoročnim “ruki” ugovorima.

Četiri momka su na negarantovanim ugovorima. Naš Alen Smailagić, koji će nažalost najverovatnije biti uskoro otpušten, Geri Pejton mladji, Majkal Mulder, kao i Demijon Li koji ima najveće šanse da ostane u redovima Voriorsa i naredne sezone.

Ugovori ističu Keliju Ubreu mladjem, Kentu Bejzmoru i Niku Manionu.

Od pomenutih, najmanje je realno da Ubrea vidimo i naredne sezone u dresu Golden Stejta. Naime, za krilo Voriorsa postoji ozbiljno interesovanje širom lige. Majami, Njujork, San Antonio i Dalasa samo su neki od timova koji se već sada pominju kao timovi koji bi želeli da ga dovedu u svoje redove. Ubre je imao velikih problema sa šutem spolja na startu sezone, ali se kako je ona odmicala stabilizovao i našao svoju rolu. Nije tajna da su krilni igrači koji mogu da postižu poene i brane više pozicija na ceni širom lige.

Bejzmor je od početka aprila, kada je postao starter, beležio 10.6 poena i 4.7 skokova uz 45% šuta za 3 poena. Kombinacije dobre igre i njegovog prijateljskog odnosa sa svima u Voriorsima, a pre svega Stefom Karijem, donekle nam garantuje da se Bejz vraća na minimalac.

Niko Manion je zanimljiva priča, izbor Voriorsa sa prošlogodišnjeg drafta. Potpisao je ugovor na dvojnu registraciju prošlog leta, što znači da se je ove godine ograničeno slobodan igrač. Biće jako zanimljivo videti kako će Ratnici razmišljati, Manion je na momente pokazao zavidan talenat, ali je u drugim situacijama izgledao daleko od kvalitetnog igrača. Ne znam imaju li vremena za čekanje.

Dva najvrednija čipa u bilo kakvim pregovorima Voriorsa trenutno su Džejms Vajzmen i sedmi pik na dolazećem draftu. Vajzmen je imao obećavajuću “ruki” sezonu, ali su Ratnici bili bolji tim bez njega na terenu. Razumljivo, Džejms je mladi igrač koji je tek odigrao svoje prve profesionalne minute. Nije puno igrao ni na koledžu. Ali Golden Stejt je u takvoj situaciji da ne mogu da čekaju, jednostavno nemaju vremena. Nije nelogično očekivati da Vajzmen bude upakovan u kombinaciji sa sedmim pikom i poslat u zamenu za nekog veterana. Golden Stejt drži pravo izbora i 14. na dolazećem draftu i sve su prilike da ni taj momak neće nositi dres tima iz San Franciska.

Mnogi igrači se pominju. Dejmijen Lilard, Ben Simons, Paskal Sijakam.

Po našem mišljenju, Dejm neće biti baš prva opcija Golden Stejta. Koliko god fascinantno zvučao duo Kari / Lilard, mislim da nikada ne bi mogli da urade dovoljno u defanzivi da bi bili konkurentni. Jedan od razloga što dvojac Mekolum i Lilard nije uspeo više.

Ben Simons i Drejmond Grin? Ne, ne i ne. Nikako nije dobra kombinacija. Osim ako ne žele da dodatno zagorčaju život Kariju i zatvore teren potpuno.

Sijakam je ipak najrealnija opcija. Kamerunac je podvrgnut operaciji ramena i neće ga biti na pripremama tima. Od plejofa i mehura prošle godine kao da je izgubio samopouzdanje, ali nema sumnje da je u pitanju veliki potencijal i kvalitetan igrač. Kao ni Simons doduše nije šutirao dobro. Tek 30% za 3 poena, nakon što je u dve vezane sezone šutirao 36% i bolje. Ipak, velika je razlika izmedju nosioca tima i druge, eventualno treće opcije po povratku Kleja Tompsona. Setite se, Sijakam je briljirao u situaciji u kojoj je igrao 2019. godine iza Kavaja Lenarda.

Mimo ovih imena koja se provlače kroz medije, No Limits će napraviti kratku listu igrača za koje mislimo da će možda biti dostupni, a doneli bi Voriorsima više od pomenutih.

Kao što smo već naveli, Ratnici nemaju prostora u budžetu. Što znači da igrače mogu dovesti putem trejda, draftom ili potpisivanjem slobodnih igrača na minimalne ugovore.

Često zanemareni, ali videli smo tokom ovog plejofa, više nego ikada, koliki uticaj mogu imati igrači na “minimalcu”. Redži Džekson, Kamerun Pejn, Nikolas Batum, Blejk Grifin i ostali.

Voriorsi će se svakako nadati da ubodu džekpot, a neka od imena koja se pominju su Andre Igudala, Ejveri Bredli, Rodni Hud, Eron Bejns, Oto Porter i Džastis Vinslou.

Dobro poznato lice u taboru Voriorsa i čovek koji bi “uleteo” u roster kao podmazan je Andre Igudala. Nekadašnji MVP finala nije odigrao prošlu sezonu na nivou, pa je veoma moguće da će mu se Majami zahvaliti ovog leta jer imaju opciju u ugovoru da raskinu saradnju.

Ista situacija je i sa Ejverijem Bredlijem, odlični defanzivac je tokom sezone postao član Hjuston Roketsa. Rakete takodje imaju opciju da odustanu od Bredlijevog ugovora za narednu sezonu. Njegove godine nikako ne odgovaraju pravcu u kojem će po svemu sudeći Roketsi ići, tako da to nije nemoguće očekivati. Bredli bi doneo perfektnu odbranu na perimetru i poene u rukama svakako. Iskustvo koje je neprocenjivo.

Rodni Hud je pomalo nestao sa košarkaške mape, bolje rečeno iz najsvetlijih polja NBA lige. Prošlu sezonu počeo je u Portlandu, po oporavku od povrede ahilove tetive, a završio u Torontu. Nije briljirao. Ipak, godinu dana više sigurno je značilo oporavku od teške povrede i vraćanju samopouzdanja. Svi znamo kakav je Hud strelac i sigurno da bi mogao da pomogne u odredjenim situacijama.

Eron Bejns nije briljirao u svojoj prvoj sezoni sa Torontom. Otuda ne bi čudilo da Reptorsi ne produže saradnju sa momkom koji je igrao odlično u dresu Sansa prošle sezone gde je završio svoju najbolju godinu u karijeri. Korektan šuter za visokog igrača i odličan defanzivac u reketu.

Oto Porter je igrač čiji se kvalitet ne sme dovesti u pitanje. On je u jednom trenutku bio “max” igrač. Svakako da to nije pravo stanje i da igrama nije zaslužio baš maksimalni ugovor, ali svakako da ima odredjene veštine koje mogu da pomognu Voriorsima. U pitanju je slična situacija onoj u kojoj se našao Nikolas Batum, a Francuz je igrač koji je do sinoć lepo doprinosio igrama finaliste konferencije.

Džastis Vinslou. Enigma. Obećavao je i te kako u dresu Majamija, ali su povrede stopirale njegov napredak. U većoj roli nego što je imao u Memfisu krajem sezone kada se oporavio, svakako da bi mogao i više da pokaže. Vinslou je igrač sličnog tipa kao Drejmond Grin, pa bi Voriorsi mogli da “plivaju” u tim minutima kada Grin odmara. Džastis ima sve fizičke predispozicije potrebne da bude sidro odbrane u NBA ligi, dok je takodje u dresu Majamija pokazao da ima štofa i u organizaciji igre svog tima, kao neka vrsta sekundarnog plejmejkera.

U priprema smo velikog posla što se prelaznog perioda slobodnih igrača tiče. Ne samo da ćemo praviti one tradicionalne liste na kojima će predstaviti najbolje igrače po pozicijama, već ćemo ići i na neka zanimljivija mesta i napraviti liste najboljih igrača koji će verovatno igrati na minimalcu, listu najboljih šutera itd.

Isto tako možete očekivati i listu par, po našem mišljenju, najboljih igrača koje bi Voriorsi mogli da ciljaju, a biće slobodni narednog leta. Ukoliko imate dodate ideje što se nekih zanimljivih lista tiče i neke koje biste voleli da vidite i čitate, slobodno nam se javite porukom ili komentarom na društvenim mrežama.