NBANoLimits

Deset veličanstvenih

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

06.07.2021 00:00
Deset veličanstvenih
Deset veličanstvenih

Sigurni smo da ste mnoge od njih zaboravili. Neki su imali sezone kojima su “prevarili” čelnike svojih timova i zaradili ugovore s kojima njihov učinak na terenu nije bio paralelan. Neki su zbog povreda nažalost prerano završili karijeru. Veliki broj momaka sa liste je pukom glupošću čelnih lica timova uspelo da izboksuje ugovore koji ni po kom principu nisu pravdali njihov učinak. Sve skupa, ovo je deset momaka koji i dan danas zaradjuju NBA platu, a već duži period svoje cenjeno vreme provode na plažama ili bazenima svojih domova, ispijajući koktele.

Danas ćemo predstaviti svih deset koji će i naredne sezone inkasirati ozbiljne cifre ne radeći apsolutno ništa. Pomenućemo njihove najbolje sezone, kako su zaradili svoje trenutne ugovore, kao i kako je došlo do rastanka. Krenućemo od najmanjih cifara.

Zarada naredne sezone – 666.666 $

Ukupna zarada u karijeri – 59.2M$

Livingston je verovatno i najmanje “kriv” od svih sa ove liste. Nakon povrede koja ga je zadesila na početku karijere pravo je čudo kako je uopšte opstao u NBA. Ne samo to, već je uspeo da pronadje svoju ulogu u jednom od najjačih timova ikada. Osvojio je tri titule sa Golden Stejtom i odigrao čak i neke nezaboravne utakmice. Ironično, njegove najbolje partije u čuvenim finalima izmedju Kavsa i Voriorsa došle su 2016. godine, kada je Klivlend uspeo da dodje do velikog preokreta.

Deluje kao da je prošla večnost, ali Ratnici su Livingstona otpustili 2019. godine, nakon finala sa Reptorsima. Mučio se sa povredama tokom cele sezone i na kraju odlučio zajedno sa timom da je penzija najbolja opcija. Šon je momentalno postao deo uprave tima sa titulom “director of players affairs and engagment”… Šta god to značilo.

Zarada naredne sezone – 1M$

Ukupna zarada u karijeri – 8M$

Jabuseli je verovatno imao potencijal da bude NBA igrač, ali Boston nije imao vremena da ga čeka. “Medved koji pleše” odigrao je 74 utakmice za Seltikse, sa jako limitiranim uspehom. Bilo je očigledno da Jabuseliju treba još vremena. Potencijal je bio tu. Snaga, pokretljivost, želja da napreduje u šutu spolja.

Jabuseli je prethodnu sezonu proveo u Asvelu igrajući u Evroligi, prvu punu, nakon čega je zaradio ugovor u jednom od najvećih timova Evrope i naredne sezone će biti član Real Madrida. Očigledno da se kvalitet krio tu negde. Boston je pokupio opciju za treću godinu ugovora leta 2019. godine nadajući se da će videti taj iskorak u igri Francuza, ali je Jabuseli na Letnjoj ligi potpuno podbacio, nakon čega su ga otpustili.

Zarada naredne sezone – 1,9M$

Zarada u karijeri – 30,6M$

Senders je jedan od najvećih čudaka u istoriji lige. Čovek koji se penzionisao u najboljim igračkim godinama (26) u najvećoj meri zato što nije želeo da se oprosti od marihuane. Navodio je probleme sa anksioznošću i depresijom kao razloge, a mnogi ga danas smatraju pionirom u tom pogledu, nakon njega su javno o depresiji pričali i Demar Derouzen i Kevin Lav.

U sezoni 2012-13 bio je jedan od najboljih defanzivaca i blokera lige, te su ga Baksi potpisali na četvorogodišnji ugovor vredan 44 miliona dolara. Serija gluposti, suspenzija lige zbog korišćenja marihuane, tuče u jednom baru u Milvokiju kada je pokidao ligamente palca, sve mu se skupilo u februaru 2015. godine kada je došao do zajedničkog dogovora sa Baksima i “poklonio” preko 20 miliona dolara kako bi se oprostio od košarke.

Vratio se na kratko 2017. godine i potpisao ugovor sa Klivlend Kavalirsima, koji su pošto-poto jurili da se talentom izjednače sa Durentovim Voriorsima. Ipak, nakon samo nekoliko odigranih utakmica otpušten je od strane Kavsa kada je propustio odlazak tima na utakmicu sa Majamijem.

Najbolju sezonu odigrao je u pomenutoj 2012-13, kada je beležio 9.8 poena, 9.5 skokova i 2.7 blokada po utakmici.

Zarada naredne sezone – 2,3M$

Zarada u karijeri – 103,4M$

Kari pre Karija. Ikona Voriorsa zbog koje su navijači plakali i pokvarili povlačenje dresa legende kakva je Kris Malin. Elis je bio u najmanju ruku elitni poenter. U sezoni 2009/10 beležio je preko 25 poena u proseku za Golden Stejt. Kako sam kaže, njegova karijera krenula je nizbrdo te noći marta 2012. godine, kada su ga Ratnici poslali u Milvoki.

Ipak, imao je dobre momente i nakon toga. Elis je u plejofu 2015. godine beležio 26 poena za Dalas Maverikse, 5 više od Dirka Novickog. To mu je donelo četvorogodišnji ugovor vredan 44 miliona dolara sa Indijana Pejsersima. Uspeo je ipak tamo da se zadrži samo dve godine. Eksplozivnost i atletske sposobnosti su opadale, a Monta je postajao sve nestalniji. Konačno je otpušten u julu 2017. godine, od tada Pejsersi otplaćuju poslednju godinu njegovog ugovora. Nakon ove sezone, to više neće biti slučaj.

Zarada naredne sezone – 2,8M$

Zarada u karijeri – 32,8M$

Možda i najveća enigma sa liste. Svaka mu čast. Sećam se nekog generalnog mišljenja NBA javnosti, da Endrju Nikolson može biti novo otkrovenje lige, visoki igrač koji šutira dobro spolja (u to vreme krenula je prava pomama) pa su Vašington Vizardsi brže bolje pokušali da obezbede svog spasioca. Tako su igraču koji je beležio manje od 7 poena u proseku sezonu pre, dali 32 miliona dolara za četiri sezone.

Samo nekoliko meseci nakon što je potpisao ugovor Nikolson je trejdovan u Bruklin, pa ponovo u Portland za Alena Kreba, da bi Trejl Blejzersi otpustili ovog momka i raširili dugovanja prema njemu na čak sedam sezona. Da, Nikolson neće zaraditi cifru koju ste gore pročitali samo ove godine, već i dve naredne.

Endrju od napuštanja lige već tri sezone nastupa u Kini, dok je pre nekoliko dana neuspešno završio misiju sa reprezentacijom Kanade. Savladali su ih Česi sa Šatoranskim, Veselim i ekipom, te ponovo sprečili Kanadjane da se dočepaju Olimpijskih igara.

Zarada naredne sezone – 3,2M$

Zarada u karijeri – 45M$

Nešto slično Nikolsonu, Luer je naplatio period ludila i jurnjave za visokim šuterima u NBA ligi. Nekoliko sezona “seljakanja” po velikom broju timova i onda korektan period u Finiks, bilo je dovoljno da Sten Van Gandi potegne obarač i Lueru ponudi 41 milion dolara za četvorogodišnju vrednost.

Nekoliko dana ranije Kevin Lav i Klivlend su prosto razneli Detroit u plejofu, pa je Van Gandi odlučio da mu je potreban jedan igrač takvog tipa. Nije neophodno reći da je debelo omanuo.

Luer je zapravo odigrao solidnu prvu sezonu u dresu Pistonsa, ali su ga nakon toga povrede prosto uništile. U poslednje dve sezone odigrao je ukupno 48 utakmica. U junu 2019. godine trejdovan je nazad u Milvoki, od čije strane je otpušten, a dugovanja prema njemu raširena na nekoliko sezona. Još ove sezone će se naći na platnom spisku Baksa.

Zarada naredne sezone – 5M$

Zarada u karijeri – 166M$

U jednom od najbizarnijih momenata na tržištu slobodnih igrača leta 2016. godine, Lejkersi su tada 31-godišnjem Dengu poklonili četvorogdišnji ugovor vredan 72m$. Nesumnjivo, nekadašnji “All Star” igrač još uvek je nosio odredjeni kvalitet, ali vreme je pokazalo ono što je većina ljudi tada i mislila – Lejkersi su debelo promašili sa procenom.

Iz tog razloga još ove sezone plaćaće cenu, iako se čini kao da je prošla večnost otkada je Deng nosio dres Jezeraša. Iako je bio najplaćeniji igrač Lejkersa u dve sezone koliko je bio član tima, on je u prvoj beležio nešto preko 7 poena u proseku, a u drugoj je odigrao samo jedan jedini meč. U pitanju je bio susret na otvaranju sezone, nakon čega su Deng, Volton i uprava tima složno došli do zaključka da je bolje da se Luol uopšte ne skida za utakmice i igra beznačajne minute u ubedljivim pobedama/porazima tima.

Na kraju druge sezone u Los Andjelesu, Lejkersi su ga otpustili. On je probao da odigra još jednu sa starim Bulsima koji su se okupili u Minesoti, ali nije imao preteranog protagonizma.

Zarada naredne sezone – 5,2M$

Zarada u karijeri – 114,6M$

Ova lista kao da je rezervisana za visoke snajpere, s tim što je Anderson bio ubedljivo najkvalitetniji od svih. U sezoni 2013/14 beležio je gotovo 20 poena u proseku za Montija Vilijamsa i Pelikane. Odlične igre donele su mu ugovor od čak 80 miliona dolara, od strane Hjuston Roketsa.

U jeku ere visokih šutera, Anderson je bio pionir. Na njegovu žalost, potražnja za takvim tipom igrača brzo je nestala. Zamenila ju je era pokretljivih i dugih krila, koja su jednako kvalitetno šutirala spolja, a bila su dovoljno čvrsta da igrači poput Andersona ne mogu da iskoriste svoju visinu na postu i pretovre je u poene. Ta era, “small ball” era, još uvek je na snazi.

Nakon što je Rajan postao igrač negativnih vrednosti, igrač koji je redovno bio kažnjavan od nižih, bržih igrača, njegovo vreme na terenu počelo je naglo da opada. U samo nekoliko meseci Hjuston ga je trejdovao u Finiks, pa su ga Sansi poslali u Majami, gde ga je Pet Rajli ubrzo otpustio. Majami će još ove sezone pozamašnu cifru uplaćivati na račun gospodina Andersona.

Zarada naredne sezone – 5,6M$

Zarada u karijeri – 87,4M$

Slavni dani Rusa bili su u dresu Kavalirsa. Tačnije u sezoni 2014/15, kada je imao veliku rolu i u samom finalu lige, kao startni centar Klivlenda. Sezona nakon toga bila je zanemarljiva. Tačnije zanemarljiva za većinu ljudi, ne i Džima Busa koji je kao i u slučaju Luola Denga napravio pravi spektakl.

Naime, Mozgov je nakon sezone u kojoj je beležio 6 poena u proseku i manje od 6 minuta provedenih na parketu tokom plejofa, od Lejkersa dobio ugovor vredan 64M$ za četiri sezone. Ugovor koji je momentalno zaradio talase kritika. Bio je toliko loš, da su Lejkersi morali da zapakuju Diandjela Rasela sa njim i pošalju ga u Bruklin, kako bi se oslobodili ugovora.

Narednog leta Mozgov je ponovo menjao tim i trejdovan je u Orlando, za koji nije odigrao niti jednu utakmicu zbog povrede kolena, a na kraju tog sjajnog izdanja je otpušten. Posle gotovo dve sezone saniranja povreda, Mozgov je nedavno počeo da dobija odredjene minute za Himki i reprezentaciju Rusije.

Zarada naredne sezone – 6,4M$

Zarada u karijeri – 142,4M$

Nakon što je više od pet sezona bio jedan od najbitnijih šrafova Čikagove mašine, postao dvostruki “All Star”, Noa je izgubio svoje mesto startera u korist Nikole Mirotića pre početka sezone 2015/16. To će, ispostaviće se biti i njegova poslednja sezona u dresu Bulsa.

Dve godine mizerne produkcije nisu osujetile Fila Džeksona koji je ponudio Noi četvrogodišnji ugovor vredan 72M$. Žoakim je u dresu Niksa proveo samo dve od četiri sezone. U pomenutom periodu prosečno je beležio tek nešto preko 6 poena u proseku. Ovo je s pravom od samog starta bio snažno osporavan ugovor. Nakon završene epizode, većina navijača Niksa Noin ugovor smatra najgorim u istoriji tima.

Po završetku dve, jako bolne sezone u Njujroku, Noa je otpušten. Narednu avanturu imao je u Memfisu, gde je u limitiranom vremenu odigrao veoma korektno i stvarno je čudo kako nije imao više zainteresovanih timova, mimo Klipersa koji mu nisu dali ni pravu šansu. U svakom slučaju, Noa sa zaradom od gotovo 150M$ može biti jako zadovoljan svime što je u karijeri postigao, pre svega ogromnom željom i zalaganjem, sa limitiranim talentom.