NBANoLimits

Šta i kako dalje za Vašington Vizardse?

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

06.07.2021 00:00
Šta i kako dalje za Vašington Vizardse?
Šta i kako dalje za Vašington Vizardse?

Kris Boš je nedavno izjavio da Vašington sa Vestbrukom i Bilom može da se nada tituli naredne godine. Iako su to, ili bar moraju biti aspiracije svakog tima u ligi, koliko je realno da se tome Vizardsi nadaju naredne godine.

Tomi Šepard, generalni menadžer tima daće sve od sebe da ovaj roster približi tom cilju. Na konferenciji za štampu po završetku sezone rekao je da sastav neće izgledati isto naredne godine, jer očigledno nije dovoljno kvalitetan. U današnjem članku sagledaćemo kompletnu situaciju i šta zapravo Vašington može da učini kako bi unapredio tim pred narednu sezonu.

  • Ko će biti novi trener?
  • Bil je u poslednjoj godini ugovora.
  • Kompozicija tima.
  • Draft 2021.
  • Šta će biti sa Bertansom?
  • Potencijalni “trejdovi”?
  • Šta i koga će ciljati na tržištu slobodnih igrača?

Vašington se posle nekoliko sezona zahvalio Skotu Bruksu. Saradnja nije produžena i sada su u potrazi za novim trenerom. Ono što su za sada pokazali jeste veliko strpljenje, nekoliko timova koji su posle njih ostali bez glavnog trenera već su pronašli novog, ali Vašington temeljno sprovodi razgovore sa kandidatima. Ovo su treneri koji su obavili bar jedan informacioni razgovor sa upravom tima:

Skot Morison

Možda i najmanje poznato ime od svih na listi. Morison je od 2017. u stručnom štabu Boston Seltiksa. Nije bio veliko košarkaško ime za vreme igračkih dana, a ranije je radio u mladjim kateogrijama Kanade.

Kris Kvin

Ni Kvin nije neko ko će probuditi snažna sećanja zaljubljenicima u košarku, ali je čovek koji je odigrao preko 240 NBA utakmica. Već sedam sezona je neizostavan član stručnog štaba Erika Spolstre.

Kris Fleming

Ljudima u Evropi najpoznatiji kao trener Brose Basketa duži niz godina, ali i kao nekadašnji trener reprezentacije Nemačke. Fleming već šest godina radi kao asistent u NBA ligi, a od 2019. godine je u štabu Čikago Bulsa.

Darvin Hem

NBA veteran. Preko 400 utakmica u najjačoj ligi sveta sa kontrolisanim protagonizmom. Okitio se titulom šampiona sa Pistonsima 2004. godine. Trenutno je asistent u stručnom štabu Majka Budenholzera, od 2018. godine.

Vili Grin

Zaljubljenicima u NBA najpoznatiji kao bivši košarkaš Filadelfija Seventisiksersa, gde je proveo najbolje igračke godine. Po završetku karijere tri sezone bio je član stručnog štaba Stiva Kera u Golden Stejt Voriorsima, a nakon što je Monti Vilijams preuzeo Finiks, Grin je postao deo Sansa. Neraskidiva veza nekadašnjeg igrača i trenera u vremenu koje su zajedno proveli u Nju Orleansu.

Sem Kasel

Nekada veliki igrač i trostruki šampion lige već par sezona se pominje kao potencijalni glavni trener nekog od timova. Sem Kasel je prigrabio neprocenjivo iskustvo radeći pod Flipom Saundersom i Dokom Riversom. Već 12 godina radi kao asistent u Vašingtonu, Klipersima i Filadelfiji.

Džamal Mozli

Pre dolaska Džejsona Kida, Džamal Mozli je figurirao kao najozbiljniji kandidat za prvog trenera Dalas, nakon odlaska Rika Karlajla. Bar bi tako bilo da je ispunjena želja Luke Dončića, sa kojim ima fenomenalan odnos. Mozli je, naime, poslednjih sedam sezona proveo u Dalasu kao asistent. Sada je, po rečima upućenih, u najužem krugu kandidata za posao glavnog trenera Vašingtona.

Ves Anseld mladji

Sin jedne od najvećih legendi Vašington Vizardsa, tadašnjih Buletsa, je neko o kome već par godina pričaju sa velikim poštovanjem u NBA krugovima i samo je pitanje vremena kada će postati glavni trener jednog od timova. Inače, Anseld je već nekoliko godina prvi pomoćnik Majk Melouna u Denver Nagetsima.

Prva zvezda Vašingtona ulazi u poslednju godinu ugovora. Tačnije, Bil će sledećeg leta imati opciju da postane slobodan igrač, što će po svoj prilici i iskoristiti. Najranije što Bil može da potpiše produžetak ugovora je u oktobru, što znači da će uprava Vašingtona čitavo leto morati da operiše pod pretpostavkama.

Tomi Šepard nikada nije poklekao, ni u jednom trenutku. Na svakoj pres konferenciji kojoj je prisustvovao govorio je da ne postoje šanse da trejduju Bila, te da će tim biti gradjen oko njega. Sada su ipak pred velikim pitanjem. Bredli sledećeg leta može otići za džabe, a to bi bilo apsolutno pogubno po Vašington Vizardse.

Nakon svega što je Šepard pričao tokom godina, ali i sam Bredli Bil, cenimo da su mnogo veće šanse da ostane član Vizardsa, 85%-15%.

Vizardsi su nakon velikih problema na startu prošle sezone uhvatili dobar ritam i odličnim nizom utakmica završili regularni deo sezone. Na kraju su kroz mini-doigravanje uspeli da oduzmu osmu plejof poziciju i zakažu duel sa Filadelfijom. U toj seriji su sve mane ovog tima došle na videlo.

Nedostatak šutera, nedostatak polivalentnih defanzivaca i previše igrača sličnog tipa. Kada novi trener postavi strukturu tima, jedna od stavki biće i dubina rostera. Vašington je previše zavisio od Bila u prošloj sezoni, dobili su samo 2 od 12 utakmica u kojima nije igrao, za razliku od 32-28 skora kada je bio na terenu.

Prošla sezona uhvatila je Vašington u nekom raskoraku izmedju razvijanja mladih igrača, a u isto vreme jurenja rezultata, jer se Bil i Vestbruk ni sa čim drugim ne bi zadovoljili. U takvoj situaciji krajnji rezultat je mediokritet, kao što smo i posvedočili.

U narednu sezonu Vašington mora ući spremniji, sa širim spektrom iskusnih igrača koji bi trebalo da donesu kvalitet, a razvoj mladih igrača mora biti ograničen. Kao što smo nebrojano puta ponovili, videlo se tokom ovog plejofa koliku razliku pravi iskustvo. Vizardsi moraju uraditi bolji posao sa kompozicijom tima kako bi izvukli maksimum iz svog udarnog tandema.

Vašingtonu će pre svega trebati kršni, sposobni defanzivci na krilu. Gledajući na roster iz prošle sezone, Vizardsi jednostavno nisu imali igrača koji će čuvati veće pretnje na perimetru. Sve je oslikano činjenicom da su ih Tejtum u doigravanju i Heris u prvoj rundi prosto uništili.

Takodje, prijao bi im izvor poena sa klupe i neko ko bi bio više kompatibilan sa Raselom Vestbrukom kad Bil odmara. Neće imati previše prostora u budžetu, ali će imati godišnje izuzetke koje bi morali da iskoriste pametno. Kako je Vašington tim koji je prešao budžet, a nije prešao granicu plaćanja poreza na luksuz, biće im dostupan “Non-taxpayer Mid-Level exception”. To faktički znači da mogu da ponude nekom od slobodnih igrača oko 10m$ godišnje, na najviše 4 godine ugovora, iako su prekoračili budžet. Ukoliko u toku leta prekorače granicu luksuza, što je potpuno realno, Vizardsima će biti dostupan “Taxpayer Mid-Level exception” u izonosu od 5,9M$.

Na ovogodišnjem draftu, Vašington će imati samo svog pika, 15. po redu. Iako ova generacija igrača preti da bude jako duboka i kvalitetna, ne vidimo na koji način bi ovaj potencijalni mladić pomogao timu u skorijoj budućnosti. Kao što smo već pominjali, Vašington će sigurno gledati da na svaki način unapredi sastav kvalitetnim i iskusnim košarkašima.

Po našem mišljenju velike su šanse da Vizardsi trejduju svog pika na draftu. Da li u veće paketu i nekoj bučnijoj razmeni ili direktno za nekog manje popularnog igrača ostaje nam da vidimo.

Letonac je igrao nestvarno dobro prošle sezone, čime je zaradio ogroman ugovor od strane Vizardsa. 80 miliona dolara je ogroman novac za igrača koji će većinu svojih utakmica početi sa klupe.

Možda i očekivano, dolaskom Rasela Vestbruka protagonizam je opao. Ipak, lično sam očekivao da Bertansovi pogledi ka košu budu još bolji, s obzirom da je igrao iza dva superstara. U velikom broju utakmica koje sam gledao, čini se kao da Davis i Rasel nisu pronašli pravu konekciju. Vestbruk nije uspeo da pronadje Letonca u specifičnom ritmu ili Bertans nije navikao da bude previše statičan, u svakom slučaju uticalo je na produktivnost.

Bertans je slabije šutirao iz igre, dosta slabije i iza linije za 3 poena, a često je znao da udje i u seriju isforsiranih šuteva kako bi došao do kakvog-takvog ritma. Dodatno, pored osovine tima, Bertans nikako nije bio dobar spoj defanzivno.

Iako novinari bliski timu očekuju da letonski snajper i naredne sezone bude deo tima, mi mislimo da su šanse 50/50 i da je Bertans igrač koji će prvi biti korišćen u trejd pregovorima.

Kada smo krenuli da pišemo o ovoj temi, shvatili smo da je dosta široka i kompleksna, te da zahteva odvojeni članak. Njega možete pročitati klikom na ovaj link.

Pisali smo u startu teksta da će Vizardsi ciljati tri stvari – odbrana, šut spolja, iskustvo. Na osnovu toga ćemo i probrati spisak slobodnih igrača i pokušati da nadjemo idealna pojačanja za Vašington.

Dugo osporavano krilo, pogotovo u šampionskoj sezoni Lejkersa, ponovo je našao svoj šuterski ritam. Grin je odigrao svoju najbolju sezonu u poslednjih nekoliko godina, verovatno i najbolju izuzimajući onu šampionsku, u dresu Toronta. Deni već polako ulazi u pozne igračke godine i svakako da defanziva nije na najvišem nivou na kom je bila tokom karijere, ali je pokazao da je još uvek super kvalitetan defanzivac i videlo se koliko je falio Filadelfiji nakon povrede u seriji sa Atlantom.

Možete li da zamislite kako Peti odlazi iz San Antonija? Teško, ali ako bude pojurio novac “MLE” izuzetak Vašingtona može biti solidna nagrada. Mils je vrhunski šuter koji bi izgledao odlično ofanzivno u tandemu sa Vestbrukom, a ujedno i dovoljno dobar organizator igre, pogotovo protiv mešovitih petorki protivnika, da igra u kombinaciji sa Bredlijem Bilom.

Nakon tihe, tihe poslednje sezone, Redik bi mogao da bude igrač koji će prihvatiti da igra na potpuni veteranski minimalac. Bilo je dosta priče o neljudskom odnosu prema Rediku od strane Pelikana, pa ne bi trebalo otpisivati njegove kvalitete prerano. Videli smo kako su neki dokazani veterani povratili formu prošle sezone. Poznata je i želja Redika da igra na istočnoj obali, kako bi bio bliže deci koja žive u Njujorku.

Nije nemoguće da Kreg napusti Finiks ovog leta i krene put novca, nije igrač koji je preterano zaradio u karijeri. Teško da bi Kreg mogao da traži više od 5,9M$ godišnje, koliko može da mu ponudi Vašington sa svojim izuzetkom. Kreg je svakako potvrdio da poseduje kvalitet za više od minimalca. Pokrpio bi dosta rupa u sastavu Vizardsa. Momentalno bi dobili defanzivnog stopera kojeg traže.

Redži je još jedan od igrača koji ulazi u kalup potreban Vizardsima, ali ne mogu nikako da mu “provalim” cenu. U nekom mom razmišljanju u odredjenim situacijama mogao bi da igra za minimalac, a opet ako neko bude u dovoljnom problemu, mogu da vidim kako dobija i čitav izuzetak od desetak miliona dolara godišnje. Solidna sezona je iza njega, pouzdan šuter i borben defanzivac.