NBANoLimits

Šta i kako dalje za Atlanta Hokse?

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

14.07.2021 00:00
Šta i kako dalje za Atlanta Hokse?
Šta i kako dalje za Atlanta Hokse?

Malo ko je očekivao ovakav niz u plejofu. Mnogi ih nisu videli ni kao favorite u seriji protiv Njujorka, a oni su iznenadili i bili na dva koraka od velikog finala lige. Ekipa Nejta Mekmilana odigrala je jako mali broj slabih utakmica u čitavom plejofu.

Nažalost po navijače, vlasnik tima Toni Resler izjavio je juče da će biti jako teško sačuvati čitavu ekipu na okupu: “Poprilično dobra opklada, poprilično dobar zaključak je da nećemo.”

Mi ćemo u ovom članku sagledati situaciju kako bismo videli kako će izgledati sastav Atlante u narednoj sezoni. Ovo su neke od ključnih tema:

  • Mekmilan i zvanično.
  • Ograničeno slobodan igrač, Džon Kolins.
  • Rani produžeci Trea i Hurtera.
  • Ko su igrači još uvek pod ugovorom i kako izgleda trenutni sastav tima.
  • Stanje budžeta.
  • Slobodni igrači Hoksa.
  • Koga bi mogli da pojure na leto?

Pored svih uspeha koje je uspeo da napravi sa Atlantom, Nejt Mekmilan je do pre par dana pored opisa posla imao “privremeni”. To više neće biti slučaj. Generalni menadžer Trevis Šlenk je izjavio da su Atlanta i Mekmilan našli zajednički jezik i da će trener potpisati četvorogodišnji ugovor.

Ovo je bio prvi preduslov da Atlante i naredne godine može da se nada uspesima. Nakon bučnog prelaznog roka i dovodjenja iskusnih igrača kao što su Bogdanović i Galinari, Hoksi su jako slabo i promenljivo počeli sezonu pod Lojdom Pirsom. Posao privremenog glavnog trenera dobio je Nejt Mekmilan i u nastavku sezone više nego stabilizovao tim.

Atlanta je pod Mekmilanom postala čvrst i disciplinovana ekipa, kvalitetna na obe strane terena. Tome svedoči i skor od 37 pobeda i 19 poraza, uključujući plejof. To dodatno dobija na značaju kada se zna da je Atlanta jedan od timova čiji su članovi propustili najviše utakmica zbog povreda. Izvukao je maksimum od svih igrača.

Uf. Kakav plejof niz Džona Kolinsa. Mogu reći da sam bio poštovalac njegovih kvaliteta i ranije, ali nisam zamišljao da ima ovo u sebi. Pregršt bitnih – pobedničkih poteza. Kao što je menadžer Šlenk izjavio, dokazao je svoje ljudske kvalitete time što ni u jednom trenutku nije stavio sebe ispred tima, iako je mogao da uradi to, kao veliki broj igrača.

Samim tim je pozicionirao sebe još bolje pred dolazeće tržište slobodnih igrača. Po onome što je pokazao, ne sumnjamo da postoji bar nekoliko timova koji će Kolinsu ponuditi maksimalni ugovor.

Za one koji ne znaju, kada je igrač ograničeno slobodan njegov dosadašnji tim može da izjednači svaku ponudu koju igrač prihvati od strane drugog tima i na taj način ga zadrži u svojim redovima. Ukoliko dosadašnji tim, u ovom slučaju Atlanta, odbije da izjednači ponudu igrač prelazi u tim čiju je ponudu prvobitno prihvatio.

Kolins je u plejofu beležio 13.9 poena i 8.7 skokova, šutirao 55% iz igre, 36% za 3 poena i 83% sa linije za slobodna bacanja. Ipak, kao što smo već rekli, suva statistika ne može dočarati njegov doprinos u igri Atlanta Hoksa. Bilo bi apsolutno pogubno ukoliko bi odlučili da ne izjednače ponudu zainteresovanih timova.

Tre Jang i Kevin Hurter, članovi (polako već čuvene) generacije 2018. To takodje znači da ulaze i u poslednju godinu svog “ruki” ugovora, te da su se time kvalifikovali da već ovog leta potpišu rani produžetak ugovora. Maksimalni produžetak trenutno vredi 168M$ za petogodišnju vrednost.

Nemamo ni trunku sumnje da će Jang, pogotovo nakon partija i potvrde kvaliteta u plejofu, dobiti i poslednji dinar. Ali biće zanimljivo videti kako će Atlanta postupi sa Kevinom Hurterom.

Naša je procena da neće baš lako naći zajednički jezik i idealnu cifru za obe strane. Hurter je zanimljiv igrač koji bi u slučaju da pronadje konstantnost mogao da ima veliki broj zainteresovanih timova narednog leta.

Po našem mišljenju, Jang će već sada potpisati novi ugovor, ali će se Hurter naći u situaciji u kojoj se trenutno nalazi Džon Kolins i narednog leta postati ograničeno slobodan igrač.

Odlična stvar za Hokse je što ih neće boleti glava ovog leta i što je okosnica tima iz prošle sezone pod ugovorom i za narednu. Mimo Lua Vilijamsa, devet nosilaca igre ovog tima biće tu i naredne sezone, ako računamo i Džona Kolinsa za koga očekujemo da Atlanta izjednači bilo koju ponudu.

Igrači pod ugovorom:

Plejmejkeri – Tre Jang i Kris Dan. Dan ima opciju u ugovoru da postane slobodan igrač ovog leta, ali nakon što je gotovo čitavu sezonu propustio zbog povrede, očekujemo da će ostati u timu i naredne sezone.

Bekovi – Bogdan Bogdanović i Kevin Hurter.

Krila – Diandre Hanter i Kem Rediš.

Krilni centri – Džon Kolins i Danilo Galinari.

Centri – Klint Kapela, Onjeka Okongvu i Bruno Fernando.

Iako je veliki broj igrača pod ugovorom za narednu sezonu, Atlanta još uvek ima dosta prostora u budžetu, jer je većina momaka na “ruki” ugovorima. Kada izuzmemo Kolinsa Hoksi imaju 94M$ okupiranog budžeta.

To znači da bi mogli da dovedu još jedno zvučno pojačanje, pre nego što izjednače ponudu za Kolinsa (Kolins može da potpiše ugovor iako Atlanta prekorači budžet, jer je dosadašnji igrač tima i to na “ruki” ugovoru).

Jeste, rekli smo da je okosnica tima i dalje na broju, ali i pored toga Atlanta će imati posla. Lepom broju momaka koji su imali minute prošle sezone, najviše zbog povreda, istekao je ugovor.

Lu Vilijams pre svih, imao je nekoliko odličnih partija i u plejofu, a igrao je veoma dobro i u periodu u kojem je Jang bio povredjen tokom regularnog dela sezone. Po navodima Lu traži čvrst trogodišnji, eventualno dvogodišnji ugovor ovog leta. Traži stabilnost. Naša je procena da se Atlanta neće baš zaletati sa Luom iako je saradnja bila uspešna. Vlasnik tima je rekao da neće imati prostora da vrate čitavu ekipa, a sve mi se više čini da je jedan od igrača koji se neće vratiti Lu Vilijams.

Brendon Gudvin je plejmejker koga ćemo mnogo pre očekivati da vidimo naredne sezone. Biće to verovatno na minimalnom ugovoru, jer nije još uvek dokazao da vredi više. Gudvin nema tu harizmu sa kojom igra Vilijams, ali je delovao kao jako kvalitetan rezervni plejmejker otkada je Mekmilan stigao na mesto glavnog trenera.

Solomon Hil je takodje igrač koji je imao odlične momente, poneke i u plejofu, ali većinu u poslednjih mesec, dva regularne sezone, kada su Hoksi mučili muku sa povredama. Hil je kvalitetnom igrom doprineo pobedama tima i polako kroji svoj izgled odličnog defanzivca u NBA krugovima.

Toni Snel je odigrao istorijsku sezonu i šutirao 50/50/100. Naravno, uzorak je bio manji od većine igrača koji se smatraju strašnim šuterima, ali je Snel potvrdio da u pravim situacijama može da bude veoma koristan. On je bio jedan od povredjenih igrača u poslednjim nedeljam regularnog dela, što ga je koštalo boljeg ritma u plejofu.

Po našem mišljenju, od četvorke nazad nećemo videti samo Vilijamsa, koji će verovatno biti preskup Atlanti. Ostali bi mogli da se vrate na minimalne ugovore.

Bez ikakvog premca, prvi zadatak Atlante na tržištu slobodnih igrača mora biti izjednačavanje ponude za Džona Kolinsa, ma koliko ona iznosila. Kolins je neko za koga sam mislio da će biti problema oko pronalaska prave cene ovog leta, ali je svojim igrama pokazao da zaslužuje maksimalni ruki ugovor.

Puno će zavisiti i od toga šta će Kris Dan učiniti sa svojom opcijom. Ako odluči da ostane u Hoksima, to će biti tri plejmejkera uz Janga i Gudvina. Ukoliko postane slobodan igrač, Atlanta će svakako morati da traži trećeg plejmejkera. Od kvalitetnih igrača koji će verovatno igrati za minimalac naredne sezone, a treba im više prostora da ponovo pokažu kvalitet u ligi izdvojio bi Tajlera Džonsona. Bek Bruklina igrao je jako kvalitetno za Netse, ali u limitiranom vremenu. U većoj ulozi, mogao bi dosta da donese Hoksima, kako u nekoliko minuta u paru sa Jangom, tako u minutima kada Tre odmara.

Mimo toga, pozicije Atlante biće jako dobro popunjene. Sa po dva kvalitetna igrača na svakom mestu, te bi Hoksi u tom slučaju mogli da potegnu obarač i rizikuju sa nekim još uvek mladim igračima koji se nisu snašli u svojim prvim sezonama u ligi, a važili su za veliki potencijal. Frenk Džekson je pokazao znake ozbiljnog kvaliteta u smiraj sezone Detroita i mogućnost kreiranja svog šuta, što je jedan od najvećih kvaliteta u košarci danas. Ajzak Bonga nije pokazao ogroman napredak u svojoj ofanzivnoj igri, ali mu je još uvek tek 21 godina. Vašington je bio mnogo bolji tim defanzivno sa njim na parketu iako se radi o mladom igraču. Još jedan zanimljiv igrač koji može pokriti pozicije 4 i 5 jeste Heri Džajls. Nekada veliki talenat koji je imao strašnih problema sa povredama je u odličnim odnosima sa našim Bogdanom. Biće zanimljivo videti ima li Bogdanović tu “moć” da pogura Džajlsa ka novom NBA ugovoru.

 

Ako želite da pročitate još sličnih tekstova, evo ekipa o kojima smo do sada pisali:

Boston Seltiks
Vašington Vizards
Golden Stejt Voriors