NBANoLimits

"Minimalci" za Lejkerse

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

02.08.2021 00:00
"Minimalci" za Lejkerse
"Minimalci" za Lejkerse

Nakon što su Lejkersi napravili najzvučniji potez ovog leta dovodjenjem Rasela Vestbruka u svoje redove, tako dodavši dinamičnog plejmejkera već impozantnom dvojcu Džejms/Dejvis, veliki broj “tragača za prstenjem” polako se izjašnjava zainteresovanim da za minimalnu platu pomogne velikoj trojci tima.

U kombinaciji sa najvišim ambicijama, privlačnost grada kao što je Los Andjeles svakako da ima uticaj. Mi ćemo danas pretrčati kroz spisak potencijalnih pojačanja i imena o kojima se najglasnije govori.

Džaval Mekgi, Denver Nagets i Dvajt Hauard, Filadelfija Seventisiksers.

Mekgi prethodne sezone – 7.3 poena, 5.2 skoka, 51% iz igre. Hauard prethodne sezone – 7 poena, 8.4 skoka, 58% iz igre.

Šampionski tandem Lejkersa na centarskoj poziciji prošle sezone promenio je sredinu. Dvajt Hauard je bio na korak od obnove ugovora sa Jezerašima, ali na kraju je po sopstvenim rečima osetio mnogo veću želju Filadelfije da ga vidi u svojim redovima i odlučio se da bude bekap Džoela Embida. Džaval Mekgi je “trejdovan” u Klivlend u zamenu za odredjenu fleksibilnost u budžetu.

Obojica su imali solidne sezone, pogotovo Dvajt koji je imao strašnu skakačku sezonu sa klupe, ali čini se da će Lejkersi juriti samo jednog. Gasol je još uvek pod ugovorom, pominje se da će Entoni Dejvis značajno više vremena provesti na “petici” naredne sezone, što znači da potražnja za centrom neće biti moranje.

Po našoj proceni, prva meta Lejkersa biće Dvajt, ukoliko Hauard odbije saradnju okrenuće se doskorašnjem saigraču Nikole Jokića.

Vejn Elington, Detroit Pistons.

Prethodne sezone – 9.6 poena, 1.8 skokova, 1.5 asistencija, 42% za 3 poena.

“Čovek sa zlatnom rukom” kako su ga prozvali komentatori Majamija u dve godine koje je proveo kao igrač Hita, kroz čitavu karijeru jako dobar šuter, prethodnih sezona jedan od najboljih u ligi. Prošla godina mu je šuterski verovatno i najkvalitetnija u karijeri, preko 42% za 3 poena sa mnogo većim uzorkom nego li što je to bio slučaj u dresu Dalasa, kada je u sitnim procentima bio uspešniji.

Nije tajna da je najveća boljka Lejkersa šut za 3 poena, te će okruživanje velike trojke snajperima biti primarni zadatak uprave tima. Pitanje je kako bi se Elington snašao u ulozi, jer je po mom mišljenju ubojitiji kao šuter iz pokreta, nakon blokova. Lejkersima više “paše” klasičan spot ap šuter, koji će čekati svoju šansu po ćoškovima i davati prostor u napadu. Po nedostatku hemije sa Bertansom, čija efikasnost zavisi takodje više od pokreta i fluidnosti, možemo zaključiti da i Vestbruku više odgovara tip igrača koji će biti strpljiv i za koga neće morati da se crtaju akcije.

Trevor Ariza, Majami Hit.

Prethodne sezone – 9.4 poena, 4.8 skokova, 35% za 3 poena.

Ariza je propustio dobar deo prošle sezone nakon što je “trejdovan” u Oklahomu. Nije nastupio za Tandere, a onda je u toku sezone stigao u Majami. Imao je korektnu rolu tokom regularnog dela sezone, iako je znao da šutira sa mnogo više samopouzdanja. U četiri utakmice protiv Milvokija, kao ni ostatak ekipe nije pokazao apsolutno ništa.

Mogao bi da bude korektno rešenje u dva smera za Jezeraše, jer je ovaj tim sada ostao i bez velikog broja kvalitetnih defanzivaca na krilu. Ali, da li možete da zamislite na šta bi ličio spejsing ekipe sa Vestbrukom, Lebronom, Dejvisom i Arizom na terenu?

Andre Igudala, Majami Hit.

Prethodna sezona – 4.4 poena, 3.3 skoka, 2.5 asistencija, 33% za 3 poena.

Igi je imao opciju u ugovoru po kojem je Majami mogao da ga zadrži na još godinu dana, ali on u dresu Hita nije za dve sezone pokazao apsolutno ništa od onoga što ga je krasilo u periodu provedenom u Golden Stejt Voriorsima. Ni perfektne odbrane, nit pravovremenih pogodaka. Košarkaška inteligencija je nešto što se ne dovodi u pitanje, pa tek posle “novih mladosti” velikog broja veterana u prethodnih par sezona ne treba optisivati ni Igudalu, ali ipak mi se čini da je u periodu za nama pokazao premalo.

Ne samo da se pominje kao želja Roba Pelinke, njegovog bivšeg agenta, već je Igudala na meti i “svojih” Voriorsa. Zaista bitna interesovanja za igrača koji, kažem, ne izgleda ni blizu svojih nekadašnjih mogućnosti.

Džef Grin, Bruklin Nets.

Prethodna sezona – 11 poena, 3.9 skokova, 49% iz igre i 41% za 3 poena.

Grin je jedan od igrača koji je tako kvalitetno prešao iz uloge jednog od nosioca tima do igrača zadatka, trenutno jednog od najboljih u ligi. Ujka Džef je prošle sezone bio veoma bitan šraf Netsa, igrač koji je igrao u raznim ulogama i uglavnom donosio pozitivne stvari. Pamtiće se nekoliko fenomenalnih partija iz ovogodišnjeg plejofa.

Po našem skromnom mišljenju, Grin je možda i najbolje pojačanje Lejkersa od svih koje su novinari tima naveli. Godine i iskustvo donele su mnogo Džefu na defanzivnom delu terena, pa iako nije atletski na nivou iz mladjih dana mislim da je značajno bolji odbrambeni igrač. S druge strane, veoma pouzdan u šutu, pravi spot ap snajper, ono o čemu smo pričali u jednoj od prethodnih sekcija.

Džej Džej Redik, Nju Orleans i Dalas.

Prethodna sezona – 7.4 poena, 1.5 skokova, 40% iz igre i 37% za 3 poena.

Turbulentna sezona u karijeri Džej Džeja Redika, a opet je “stigao” da šutira preko 37% iz igre. Godinama unazad medju najpreciznijim šuterima lige sada je ponovo slobodan igrač. Nas je iznenadilo što se dovodi u vezu sa Lejkersima, jer je čitav problem sa Pelikanima protekao iz njegove želje da bude bliže deci, koja žive u Bruklinu, na istočnoj obali.

Ukoliko to više nije problem naravno da ćemo ovde videti logiku. Kao što smo već naveli Lejkersima su šutevi neophodni. Druga stvar je ona koju smo pominjali, da Džej Džej spada u red onih šutera koji se najbolje osećaju kada su u pokretu.

Karmelo Entoni, Portland Trejlblejzers.

Prethodna sezona – 13.4 poena, 3.5 skokova, 42% iz igre i 41% za 3 poena.

Trideset i kusur, a i dalje me žele. Kako se kolo sreće okreće, pre samo par godina mislili smo da je Karmelo Entoni završio svoju košarkašku misiju. Na njega su gledali kao na kancer, nekoga ko širi negativnu atmosferu, jednako utiče na igru ekipe, a to nije moglo biti dalje od istine.

Sada pored Lejkersa i njegovog velikog prijatelja Lebrona Džejmsa, pominje se želja Njujork Niksa da ga ponovo vide u Medisonu, ali i naravno Portland Trejlblejzersa da Melo odigra i treću sezonu za redom u Oregonu. Entoni nikada neće biti vrsan defanzivac, ali je odličan skakač, a nema mnogo boljih napadačkih opcija širom lige koji svoje mečeve počinju sa klupe.

Peti Mils, San Antonio Spurs.

Prethodne sezone – 10.8 poena, 2.4 asistencije, 41% iz igre i 38% za 3 poena.

Legenda kaže da se Peti Mils u ovom dresu pretvara u vanzemaljca iz Spejs Džema koji u njegovom slučaju krade moći od Majkl Džordan lično. Verovatno u taboru Lejkersa računaju da će ga slične boje uniforme dodatno inspirisati.

Već nekoliko godina unazad Mils je medju boljim organizatorima igre sa klupe, s tim da je Peti veća poenterska pretnja od mnogih. Ozbiljna haubica sa distance i poludistance, neko ko može da igra u više uloga, verovatno i da preuzme veliki teret prenošenja lopte i  organizacije igre od Vestbruka i Džejmsa.

Nisu za džabe ovolike pohvale, Mils je jedini igrač sa liste o kom se ne priča kao o igraču koji bi igrao za “minimalac”, već je u pitanju eventualna ponuda u iznosu punog godišnjeg izuzetka u budžetu, u iznosu od 9,5M$.