NBANoLimits

Najbolji slobodni igrači

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

06.08.2021 00:00
Najbolji slobodni igrači
Najbolji slobodni igrači

Većina velikih imena već je rešilo nove ugovore, spisak svih potpisa možete naći na ovom linku. Kada zanemarimo Kavaja Lenarda koji će se gotovo sigurno vratiti u Los Andjeles Kliperse (nijedna ekipa više i nema prostora za maksimalne ugovore) ovo je pet igrača koji još uvek nisu pod ugovorom, a morali bi naći solidnu rolu u nekom od timova.

Andre Igudala

Igudala nije odigrao najbolje u svom periodu u Majamiju, o tome smo već pisali. Ali upitno je koliko je u celoj priči to njegova krivica, pogotovo prošle sezone. Kompozicija tima Hita nije mu svakako odgovarala. Iguadala je oduvek bio vrhunski igrač zadatka i pre svega neko ko će pogoditi kada se bude lomilo, za razliku od uloge u Majamiju gde je on bio taj koji je trebao da pogadja u solidnim procentima redovno.

Šams Karanija navodi da je nekadašnji MVP finala suzio izbor na tri tima, možda i najveće favorite za titulu naredne sezone – Bruklin Netse, Los Andjeles Lejkerse i svoj bivši tim, Golden Stejt Voriorse.

Igudala je veliki profesionalac, čije telo u 37. godini života možda nije na nekadašnjem nivou, ali je sigurno dovoljno kvalitetno pripremljen da pomogne u timu u kome neće biti nosilac igre.

Džoš Hart

Momak koji kao da ne može da pronadje sebe nakon odlaska iz Lejkersa. Imao je neke solidne momente u dresu Nju Orleansa, ali čini se da je bio žrtva prevelikog broja “talentovanih” košarakaša u taboru Pelikana. Njegovi kvaliteti u svakom slučaju više upotrebe imaju u “plejof” timu u kojem bi bio čovek uloge.

Kvalitetan defanzivac i pouzdan igrač u napadu koji ne zahteva veliku potrošnju. Hart bi mogao da bude stabilniji šuter, ali je dovoljno stabilan kako ne bi bio slaba tačka u ofanzivi.

Hart je sigurno očekivao značajnu višegodišnju ponudu nekog od nižerangiranih plejof timova, tačnije ekipa koje imaju aspiracije za tako nešto, ali tržište je naprosto presušilo. Nema velikog broja timova koji može da ponudi pozamašne svote novca, tako da bi mu najbolje bilo da se zadovolji jednogodišnjim ugovorom kako bi pred sledeće leto dokazao svoju vrednost.

Lauri Markanen

Finac je sa razlogom bio izuzetno zanimljiv igrač pri ulasku u ligu. Visoki šuter strašno mekane ruke. Problem je što Markanen gotovo da nije napravio nikakav iskorak u svojoj igri.

Nedovoljna pokretljivost nogu i dalje je gorući problem u defanzivi koji je skupo košta Bulse, kao takav i veliki razlog što Čikago nije preterano agresivan u zadržavanju Markanena.

Pored navedenih problema, jednostavni opis igre ovog momka je dovoljan je da privuče zainteresovane timove. Minesota, Šarlot i San Antonio su bili najglasniji udvarači, ali su svi otišli drugim putem i popunili budžet. To jest, Timbervulvsi su prilično tihi i od samog starta prelaznog perioda su tim koji je tražio “sign and trade” dogovor sa Bulsima, jer u startu nisu imali previše novca u budžetu.

Redži Džekson

Nakon fantastično plejof niza, plejmejker Klipersa je sigurno očekivao dugogodišnji ugovor sa platom od oko 15M$ godišnje od nekog od timova. Na njegovu žalost, sve ekipe koje su imale potrebu za startnim plejmejkerom (Niksi, Čikago, Nju Orleanas itd) već su pronašli svog čoveka. Povratak u Kliperse od starta je bio jedna od realnih, ali manje isplativih opcija.

Džekson je zaokružio svoju igru pod Tajronom Luom i postao zaista pouzdan igrač. Mali je broj košarkaša u ligi koji je sa njegovom efikasnošću uspevao da kreira i pogodi svoj šut. “Najskuplji” kvalitet u ligi.

U toku dana pogledaćemo i koje su realne opcije Redžija Džeksona u nastavku leta.

Denis Šruder

Potpuna enigma. Šta se desilo sa vrednošću ovog momka. Jeste, odigrao je užasnu seriju protiv Sansa, ali isto su učinili i oni koji su pre njega morali biti mnogo bolji. To je čini mi se olako obrisalo solidnu regularnu sezonu, pa i godinu pre koju je Šruder odigrao na visokom nivou u taboru Oklahome.

Pomenuli smo u odseku Džeksona, potreba za startnim plejmejkerima nije ni približno ista kao pre nekoliko dana. Jedno mesto je “ukrao” Kemba Voker nakon što je raskinuo ugovor sa Oklahomom i to je verovatno Džeksonu i Šruderu pomrsilo račune.

Mislim da je i pored problema koje je ispoljio Šruder izuzetno kvalitetan igrač koji je prethdone tri sezone igrao na jako visokom nivou. Videćemo dokle će ovo zanemarivanje Nemca ići. Valja pomenuti da je Šruder u toku sezone odbio ponudu Lejkersa tešku 84M$ za naredne četiri sezone. Sve ukazuje da je to bila strašna greška.