NBANoLimits

Najbolji tim Letnje lige ikada?

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

08.08.2021 00:00
Najbolji tim Letnje lige ikada?
Najbolji tim Letnje lige ikada?

Uvek zanimljivo vreme tokom NBA leta. Vreme dokazivanja i sticanja reputacije. Prvi pogled na nove NBA igrače, mlade nade koje će godinama veseliti fanove širom sveta.

Mimo njih, često znamo da vidimo i neko zanimljivo ime iz kategorije veterana. Džimer Fridet je večiti mladić, neko za koga je svaki NBA fan navijao da uspe. Trebao je Džimer i ovog leta u Letnju lige, u redove Nagetsa, ali je otkazao učešće u poslednjem trenutku.

Ipak, retko kada smo imali slučaj da u jednom istom timu vidimo više zaboravljenih asova. Kamoli onoliko koliko će ih imati Portland Trejl Blejzersi u Las Vegasu.

Kombinovano, sastav Blejzersa odigrao je čak 1633 utakmice u najboljoj ligi sveta. Nemamo podatke, ali veoma moguće da je ovo najiskuniji tim Letnje lige ikada. Danas ćemo im posvetiti maksimalnu pažnju, a u narednim danima možete očekivati sve najzanimljivije vesti i dešavanja Letnje lige, kao i predstavljanje “rukija” koje smo vam ostali dužni.

Predstavljanje smo podelili u četiri segmenta – trenutne igrače Portlanda, veterane koji nikada nisu nastupali u NBA ligi, “novajlije” koje su na probnom radu ovog leta i za kraj najzanimljivije – NBA veterane.

Si Džej Elebi

Krilo Portland, odigrao je 30 utakmica prošle sezone, ali sa zanemarljivom minutažom. Još uvek jako mlad, mladji od dosta igrača draftovanih ove godine i ove će verovatno i stručnom štabu Blejzersa biti najbolji pokazatelj koliko je napredovao tokom leta. Davno je nastupao u zvaničnoj utakmici.

Nasir Litl

Slična situacija i za stamenog defanzivca. Litl je doduše imao znatno veću ulogu, u obe sezone odigrao je po 48 utakmica, a prošle je u limitiranom periodu na terenu uspeo da se stabilizuje napadački. Ovo je ključna sezona u njegovoj karijeri, a po svemu što smo čuli o radnim navikama, očekujemo novi skok u produktivnosti. Litl trenira sa Letnjim timom, ali po onome što je pokazao u prvim danima postoje indikacije da neće nastupati, već da je u Portlandovim planovima za veću ulogu na početku sezone.

Greg Braun treći

Najmanje poznat javnosti je Greg Braun, doskorašnji učenik Tekas koledža. Braun je jedini izbor Portlanda na nedavnog održanom draftu. Odlikuju ga izuzetne atletske sposobnosti i ne tako briljantna igra u napadu. Braun se već sada projektuje kao vrsni defanzivac, a mehanika šuta i uspešnost sa linije slobodnih bacanja daju nadu navijačima Blejzersa da mogu dobiti i stabilnog šutera u budućnosti.

Kejleb Veson

Od trojice momaka, Veson je jedini koji ima godinu profesionalnog igranja košarke iz sebe. Tako da se ne može generalno smatrati “novajlijom” ali ima dosta manje iskustva od momaka iz naredne grupe, odigrao je samo 13 utakmica u Razvojnoj ligi za Ratnike prošle sezone. Veson je ozbiljna pik en pop opcija, bio je veoma dobar na Ohaju stejtu.

Mark Vital

Vitalni (he, he) deo Bejlorove mašinerije. Vital je u tri od četiri sezone izabran u najbolju defanzivnu petorku konferencije. Niži rastom za poziciju krilnog centra, ali srčan i izuzetno snažan. Tražiće svoje mesto u nekom od timova Razvojne lige.

Trendon Votford

Možda je Votford mogao i u prethodnu grupu, po nekim navodima trebao je da potpiše na dvojnu registraciju sa Trejl Blejzersima i njihovom filijalom Razvojne lige, ali to još uvek nije ozvaničeno. Do skora prvog igrača “LSU” koledža odlikuje košarkaška inteligencija pre svega. Votford je jedan od najboljih ili bolje rečeno najbolje rangiranih srednjoškolskih igrača svoje generacije i jedan od retkih koji kao takav nije draftovan. Portland bi mogao da nadje ozbiljnog igrača u Votfordu, ukoliko ovaj uspe svoje umeće da prenese na ozbiljniji nivo. Fizički nedostaci navedeni su kao primarni razlog zbog kojeg nije odabran, ali poslednjih godina sve je više igrača koji nalaze mesto u sastavima timova na suvu košarkašku inteligenciju, što i treba da bude slučaj.

Džordon Kroford

Igrač sa već sada sedmogodišnjim iskustvom igranja u Evropi. Kroford igra sa dosta uspeha, iako prošle godine nije uspeo da sačuva status prvoligaša sa Šalonom u koji je stigao u toku sezone, odigrao je odlično. Omaleni plejmejker je u proseku postizao 13 poena i delio 6 asistencija, nastupi koji su mu zaradili još unosniji ugovor naredne sezone u Bujukčekmečeu, turskom superligašu.

Džordž King

Polivalentno krilo Čemnica učestvovao je u uspehu tima prošle sezone, to jest ostanku u Bundesligi i pored limitiranog budžeta. King se nametnuo kao validna “3 & D” opcija, postizao je preko 11 poena u proseku uz 44% za 3 poena.

Erik Mekri

Mekri je igrač koji je u sezoni 2017/18 odigrao četiri utakmice u NBA ligi za Juta Džez. Ne može ga to svesti pod veterane lige, ali mu je trasiralo put do solidne karijere u Evropi. Poslednje dve sezone Mekri je bio udarna igla Gravelana, sa preko 14 poena u proseku i zavidnim procentima u šutu za 3 poena. Naredne sezone igraće u Grčkoj, u Peristeriju.

Milton Dojl

Još jedan igrač ove grupe koji je nakupio nekolicinu minuta u NBA ligi. Dojl je u istoj sezoni kao i Mekri odigrao 10 utakmica za Bruklin Netse uz preko 12 minuta u proseku. Bilo je indikacija tada da će Dojl dobiti još jednu šansu u Njujorku, ali do toga nije došlo. Prošle sezone bio je najbolji igrač košarkaškog tima iz Trsta, u prvoj ligi Italije, gde će igrati i naredne sezone.

Kobi Simons

Da krenemo od Simonsa, ovu listu pet veterana. Bio je Kobi na granici ove dve grupe, ali je ipak odigrao preko 30 NBA mečeva, pa rekoh zaslužuje “nagradu”. Dobro se sećam njegovih igara i toga da je Memfis jako cenio ovog momka, s kim su potpisali ugovor iako nije bio draftovan. Iskoristili su njegov ugovor za neki od trejdova, ali ga ostatak lige nije video isto kao i Grizlisi. Imao je potpisan ugovor sa Hornetsima, na dvojnu registraciju, ali nije nastupao za Džejmsa Borega. Naredne sezone će ponovo nositi dres Grinsboro Svorma, filijale Hornetsa.

Antonio Blejkni

Krhka gradja i nedostatak centimetara koštali su Blejknija veće role i NBA karijere. On je u dve sezone sa Čikagom imao neke sjajne momente, na proseku od 36 minuta beležio je preko 18 poena proseku, u svojim minutima poentirao fenomenalno i u visokim procentima. Nemojte se začuditi ukoliko dobije više minuta i bude jedna od boljih strelaca Letnje lige.

Emanuel Mudiaj

Dolazimo već do ozbiljnih igrača. Mudiaj je propustio prošlu sezonu, nakon godine provedene u Juti gde nije uspeo da ponovi sezonu karijere. Sezonu koju pominjemo Mudiaj je proveo u Njujorku, kada je beležio gotovo 15 poena u proseku. Doduše, tim Niksa nije bio ni približno uspešan kao prošlogodišnji, ali to ne umanjuje previše njegove partije.

Kenet Farid

Gotovo 500 utakmica odigrao je “Manimal” u NBA ligi. Najveće uspehe i reputaciju dostigao je naravno u dresu Nagetsa, ali zastoj u njegovoj igri nije doneo mnogo interesovanja prethodnih par sezona. Farid nije igrao profesionalnu košarku od 2019. godine, te će ova Letnja liga poslužiti kao javni servis dokazivanja NBA timovima.

Majkl Bizli

Jedna od čudnijih faca lige prethodne decenije, idol fanova, miljenik Medison Skver Gardena. Nekada drugi pik na draftu, nije svakako dostigao visine koje su se od njega očekivale, ali ne zbog toga što mu je nedostajalo talenta. Poslednju kompletnu sezonu odigrao je 2017/18 u pomenutoj dvorani, kada je nebrojano puta svojim vicem i košarkaškim umeće dizao publiku na noge.

Nema sumnje da će ovaj tim Portlanda biti jako zanimljiv, a njihove igre u Las Vegasu praćene. Posebnu pažnju posvetićemo veteranima i njihovim igrama.