NBANoLimits

Analiza drafta, Oklahoma Siti Tander

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

16.08.2021 00:00
Analiza drafta, Oklahoma Siti Tander
Analiza drafta, Oklahoma Siti Tander

Nakon trejda Pola Džordža u LA Kliperse pre dve godine, bilo je jasno kojim će putem krenuti franšiza iz Oklahome. Nekoliko dana nakon njega je trejdovan i Rasel Vestbruk. Za njih dvojicu su dobili dva izuzetno dobra igrača u vidu Krisa Pola i Danila Galinarija, uz njih i mladu nadu Šej Gildžeus-Aleksandera, ali su takođe dobili i čak devet pikova prve runde u razmaku od pet godina.

Sledeća sezona je bila veoma uspešna za Tandere. Pod dirigentskom palicom Krisa Pola, uz veliku ispomoć gorepomenutih Galinarija i Šeija, kao i Lugenca Dorta i Stivena Adamsa, Oklahoma je uspela da se domogne plej-of pozicije i da odvede Roketse u sedam utakmica gde je Harden blokirao Dortov šut za prolaz dalje.

Sledeće leto je potvrdilo ono što se već očekivalo. Otišao je Kris Pol u trejdu u kom je Oklahoma dobila Ubrea kog je dalje poslala za pika prve i druge runde, Danilo Galinari je potpisao za Hokse, a trejdovan je i Stiven Adams.

Kroz masu razmena dovedeni su Džordž Hil i Al Horford koji su odigrali nekoliko utakmica za Tandere, ali je ova sezona poslužila kao razvitak za mlade igrače poput Alekseja Pokuševskog, Tea Maledona, Darijusa Bilzija i Ajzeje Robija.

Sa 6. pozicije na draftu, Oklahoma je birala australijskog plejmejkera Džoša Gidija. Mnogima je to bio čudan izbor, ali je Presti od samog starta tražio plejmejkera kog će upariti sa Gildžeus-Aleksanderom. Pre samog drafta Oklahoma je navodno želela Sekstona, a onda je bila odbijena i kada je probala da trejduje za prvog pika.

Džoš Gidi je rođen u Melburnu, 10. oktobra 2002. godine. Nastupao je za Adelejd i u svojoj jedinoj kompletnoj sezoni, beležio je 11 poena, 7.5 skokova, 7.6 asistencija, a sve to na 42% iz igre i 26% za tri poena. Bacanja je takođe loše izvodio – svega 69%.

Iz same statistike se mogu zaključiti neke stvari. Džoš je neko ko voli da igra s loptom, ima izuzetan pregled igre u napadu što je presudno za njega kao atipično visokog plejmejkera. Voli često da vrti pik en rol iz kog uglavnom napada direktno koš, ali ne završava po svaku cenu, već je sposoban da u deliću sekunde donese odluku i doda saigraču koji je u boljoj poziciji. Poludistance gotovo nikada ne šutira, a šut za tri mu je slabija strana, kao i šut generalno. Šutnuće kad je otvorena pozicija, ali mu je kreacija daleko bolji segment igre.

Što se odbrane tiče, aktivan je i svojom visinom od 203cm, kao i dugim rukama predstavlja problem protivničkim plejmejkerima, ima dobar rad nogu, ali mu je neophodan veliki rad kako bi i u tom segmentu dosegao vrhunski nivo kakav zahteva NBA liga.

Mnogi ga upoređuju sa Lonzom Bolom, zbog svoje izuzetne kreacije i ne baš sjajnog šuta, što donekle i ima logike, ali Džoš ima dosta vremena ispred sebe da radi na svojim nedostacima.

Tre Men je 18. pik sa ovogodišnjeg drafta, dolazi sa Univerziteta Floride i igra na poziciji plejmejkera. Još jedan plej na ovom draftu ukazuje na to da Presti želi da počne od glave ekipe, a to je svakako ova pozicija.

Men je, kao što smo već napomenuli, igrao na Floridi, gde u prvoj sezoni nije imao zapaženu ulogu, da bi u drugoj eksplodirao i prosečno beležio 16 poena, 5.5 skokova, 3.5 asistencije i 1.4 ukradenu po meču, a šutirao je vrlo dobrih 46% iz igre, 40% trojke i 83% sa linije slobodnih bacanja.

Što se tiče njegovog napadačkog arsenala, nedostatak mu je pregled igre, što za njegovu poziciju može biti problem, ali to nadomešćuje drugim stvarima. Takođe mu i kontrola lopte nije jača strana pa se dešava da na meču ima veliki broj izgubljenih poseda. Dobra strana njegove ofanzivne igre su napadi iz izolacije jer je jako brz i može vrlo lako probiti skoro svakog igrača. U pik en rolu je mnogo češće napadač, negoli dodavač. Omiljeni potez mu je srednja promena, pa iskorak u levo prilikom šuta. Pogađa u visokim procentima i može se već sad reći da je pouzdan šuter. Voli da kreira za sebe i retko kad šutira iz spot-ap situacija.

Na drugom kraju parketa stvari su malo drugačije, što je verovatno i uticalo da ne bude jednocifreni pik. Odbrana na lopti mu je slabija strana i protivnički igrači ga često vrlo lako probijaju. Ponekad deluje lenjo i nezainteresovano kada treba da igra odbranu na lopti. Od lopte je dobar i često se dešava da preseče pas što pokazuje statistika i ovih 1.4 ukradenih lopti po meču.

Tre Men može biti jedna od krađa drafta ako poradi na nekim stvarima, pošto će šansu svakako dobiti. Deliće minutažu sa Gidijem i Maledonom i biće ravnopravan u trci za prvog pleja u NBA ekipi, na njemu je sve ostalo.

Džeremaja Robinson-Erl je krilni centar sa Vilanove, biran kao 32. pik. Rođen je 3. novembra 2000. godine, visok 204cm i težak 106kg.

Njegova igra je veoma raznovrsna, ali se takođe može reći da nema nijedan segment u kom je dominantan, odnosno u svim aspektima može raditi na sebi kako bi bio još bolji. U napadu koji mu ostavljaju prostora za otvaranje ili u rol ili u pop. Na niskom postu je takođe dobar, gde može i da završi, ali se često odlučuje i na izlazni pas pošto ima sjajan pregled igre za jednu četvorku. Takođe ima odličnu kontrolu lopte za svoju visinu, ali mu je igra licem zaista na lošem nivou, čemu u prilog ide statistički podatak da je u prošloj sezoni samo 6 puta igrao izolaciju. Ono što ga takođe limitira je činjenica da je jako slab šuter sa poludistance, koju gotovo da ne poteže. Uglavnom završava u reketu ili na šutu za tri poena, koji mu takođe varira – konkretno u prošloj sezoni je bio na svega 28%. U prvoj sezoni na Vilanovi je imao bolji procenat za tri, ali sa daleko manje šuteva. U drugoj je imao 16 poena, 8.5 skokova i 2.2 asistencije.

Na drugom kraju parketa je dobar u odbrani na lopti, može da isprati igrača nižeg od sebe, inteligentan je i retko kada pravi nepotrebne faulove. To mu je najbolji segment kada se radi o odbrani, a i on se može podići na viši nivo. Ono što će se teško popraviti, to je da nije dobar zaštitnik obruča, što zbog svoje visine, što zbog nedovoljnog atleticizma.

Džeremaja može biti dobar izbor ako poradi na određenim stvarima, nije klasična četvorka. Igra sa posta, dobra kontrola lopte i pregled igre, uz rad na šutu može biti izvrstan napadač, dok u odbrani ima daleko manje mesta za popravke.

Eron Vigins je rođen 2. januara 1999. godine i nastupao je za Merilend u protekle 3 sezone. U poslednjoj sezoni je beležio 14.5 poena uz 6 skokova i 2.5 asistencije. Procenti iz igre su mu na solidnom nivou – 45%, a za tri je na 36%.

Bio je vođa navale Merilenda, može da završi na razne načine i da pogađa iz raznih pozicija, odličan je sa loptom u rukama, ali mu izbor šuteva i pregled igre nisu jača strana. Voli da ima loptu kod sebe, može da odigra i na niskom postu i ne libi se da preuzme odgovornost. NBA novinare podseća na neku verziju Mikala Bridžesa, ali nama je sušta suprotnost. Po svemu što smo videli, pre je u pitanju Džordan Klarkson.

U odbrani je solidan, ima određen nedostatak eksplozivnosti zbog čega se neretko dešava da ispadne iz odbrane, ali dugim rukama može da nadomesti taj nedostatak. Izuzetan osećaj za krađu i blokadu, što pokazuje i statistika – u poslednjoj sezoni je na dve ukradene lopte i jednoj blokadi u proseku.

Eron Vigins je igrač kakve NBA liga danas traži – dobar šuter, kreira za sebe, dugačak.

Očekuje se da i on dobije šansu, možda prvo kroz razvojnu ligu, ali će svakako u nekom trenutku sezoni uskočiti u prvi tim, a onda – sve je na njemu.

Tanderi su uglavnom birali igrače na spoljašnjim pozicijama, što možda ukazuje na to da nisu zadovoljni prospektima od prošle godine. Zato će biti zanimljivo videti kome će ići najveći deo minutaže na poziciji plejmejkera, s obzirom da tu imaju Gidija, Maledona, Mena, a svoje minute je tu dobijao i naš Aleksej Pokuševski. Situacija oko njega će takođe biti zanimljiva.

Ova ekipa će verovatno biti na dnu tabele i sledeće sezone, ali uz pravilan razvoj ove dečurlije i dobar izbor budućih pikova, može se očekivati da će se Tanderi brzo vratiti tamo gde su i bili do pre nekoliko godina – konkurenti u pohodu na NBA trofej.