NBANoLimits

Analiza drafta, Toronto Raptorsi

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

21.08.2021 00:00
Analiza drafta, Toronto Raptorsi
Analiza drafta, Toronto Raptorsi

Posle izuzetno razočaravajuće sezone u kojoj prvi put nakon 7 godina nisu uspeli da se domognu plejofa, u taboru šampiona NBA lige iz 2019. godine sa puno entuzijazma je dočekan ovogodišnji draft. Kroz prizmu dosta slabije prošle sezone i odlaska Kajla Laurija ovog leta, reklo bi se da možda polako ulaze u proces reforme tima.

Posle dugo vremena u svojim rukama imali su veoma visok izbor prve runde na draftu. Dosta predviđanja analitičara ukazivalo je na to da će se odlučiti za Džejlena Sagsa, ali je na kraju izbor ipak pao na Skotija Barnsa. Kao pikovi druge runde izabrani su Dalano Banton i Dejvid Džonson.

Barns je rođen 1. avgusta 2001. godine i poreklom je sa Floride. Odrastao je u siromašnoj porodici zajedno sa još 3 brata. Imao je prilično teško detinjstvo i kako kaže sve što je postigao do sada duguje svojoj majci. Afro-američkog je porekla i sebe deklariše kao velikog borca protiv rasizma koji je u Americi kako i sami znamo itekako prisutan.

Njegova karijera počinje tako što ga primećuje Džon Simpson, koji mu je posle i bio trener u srednjoj školi Kardinal. Nakon uspešne sezone Barns prelazi na NSU univerzitet. Zajedno sa njim univerzitet osvaja šampionat, a on sa sobom odnosi titulu najkorisnijeg igrača. Kratko je prešao na privatnu akademiju Montverde gde su mu saigrači bili Kejd Kaningem i Dej’Ron Šarp. Mnogi analitičari smatrali su ovu trojku jednom od najjačih u istoriji srednjoškolske košarke. Njegova poslednja stanica pre NBA drafta bio je Florida Stejt koledž. Prosečno je beležio 10.3 poena po meču, 4.1 asistenciju i 4 skoka i osvojio je nagrade za najboljeg šestog igrača godine kao i nagradu za najboljeg “rukija“.

Najbolje se snalazi na poziciji krilnog centra, ali po potrebi može da igra i krilo. Mnogi ga definišu kao odličnog dvosmernog igrača, koliko doprinosi u odbrani, toliko i u napadu. Kao njegove najveće prednosti izdvajaju se sjajno čitanje igre, odličan pas, odlična kontrola lopte kao i mogućnost da čuva svih 5 pozicija. U prvi plan se stavlja nejgova neverovatna defanzivna igra. Za mnoge stručnjake jedan od najboljih defanzivnih igrača celog drafta. Za košarkaša njegove visine (2.01 m) poseduje odlične organizatorske sposobnosti, tako da mu je vizija jedna od jačih strana igre.  Što se tiče njegovih atletskih predispozicija, tu postoji još prostora za napredak. Njegova igra najviše podseća na Drejmonda Grina, tako će biti interesatno videti da li će njegova karijera biti makar i približno uspešna kao i karijera Grina.

Najveći nedostatak predstavlja činjenica da još uvek svoj šut za tri poena nije doveo na nivo koji je potreban u NBA. Takođe, šut sa linije slobodnih bacanja mu nije jača strana pa će morati da poradi na tome kako mu se ruka ne bi “stegla” u presudnim trenucima meča.

“Domaći igrač”. Ovaj 21-godišnjak koji se najbolje snalazi na poziciji plejmejkera je rođen 7. novembra 1999. godine u Torontu i njegovim odabirom franšiza je prvi put u njihovoj istoriji na draft lutriji birala igrača iz njihove zemlje. Odrastao je u četvrti Reksdejl, gde je sa svojim prijateljima vreme provodio u raznim društvenim zajednicama, gde je između ostalog i trenirao košarku.

Srednjoškolsku karijeru je započeo u Torontu, ali je ubrzo odlučio da se preseli u Ameriku kako bi tamo mogao brže da se probije. Njegov odabir bio je Masačusets, gde je nastupao za dve škole. Kako se bližio koledž, smatrano je da njegova visina (2.06 m) može dosta da utiče na njegovu poziciju na terenu i da pozicija plejmejkera neće izvući najbolje iz njega. Prva stanica u koledž karijeri bio je Zapadni Kentaki. Mahom se definisao kao izutetno svestran igrač, gde mu postizanje poena nije bio prvobitni zadatak.
Poslednja stanica pre drafta bila je Nebraska. Prvu sezonu nije igrao i odlučio se da poradi na unapređenju svojih veština sa timom stručnjaka na koledžu. U narednoj je postao tek drugi igrač u istoriji Nebraske koji je zabeležio “tripl-dabl” učinak na jednom meču.

Njegova najveća vrlina u igri je raznovrsnost. Aktivan je na svakom delu terena, a najviše se ističu njegove organizatorske sposobnosti. Sa svojom visinom predstavlja moderni prototip plejmejkera koji su u današnjoj košarci sve više zastupljeniji. Njegova igra u defanzivi je takođe odlična i kao posledica nje često dovodi protivnike do brojnih izgubljenih lopti.

Najveća mana je što mu šut nije jača strana i često ima problema da u ključnim situacijama preuzme odgovornost na sebe iz upravo pomenutog razloga. Uprkos svojoj korpulentosti, njegove atletske sposobnosti nisu toliko zavidne. S obzirom na svoju visinu mora više da poradi na svom telu kako bi na pravi način iskoristio svoju građu. Iako mu je razigravanje jači deo igre, često se dolazi u situacije u kojima donosi pogrešne odluke na terenu što dovodi do izgubljenih lopti.

Rođen je 26. februara 2001. godine u Luivilu, Kentaki. Najbolje se snalazi na poziciji beka šutera. Džonson potiče iz košarkaše porodice budući da mu je otac igrao košarku na univerzitetu, a rođak mu je bivši igrač Luivila, Rej Spolding. Logično je bilo da i on krene istim stopama, pa mu je shodno tome prva stanica bila upravo rodni kraj.

Nastupao je za srednju školu Triniti i tokom četiri provedene godine ostavio je dubok trag. Kao rezultat njegovih odličnih igara mnogi analitičari označili su baš njega za najvećeg srednjoškolskog potencijala i predviđali mu nakon uspešne koledž karijere i izlazak na NBA draft uz visoku poziciju biranja. Tokom njegovog boravka, Kentaki je potresao čuveni skandal između Adidasa i brojnih drugih koledža (između kojih je bio i Luivil) a ticao se prevare, pranja novca i podmićivanja. Jedina stanica u njegovoj koledž karijeri takođe je bio rodni Luivil. Propustio je početak zbog povrede ramena i zaigrao tek pred kraj sezone, mahom ulazeći sa klupe. U drugoj sezoni je bio znatno standardniji i beležio je prosečno 12.6 poena, 5.8 skokova i 3.2 asistencije po meču.

Kao najveća vrlina izdvaja se šut. Vrlo je pouzdan na tom polju i kao takav predstavlja odličan dodatak za trenutni tim Toronta. Mnogi analitičari ga karakterišu i kao solidnog “pik-en-rol” igrača, gde se izdvaja njegova sposobnost da kreira iz tih situacija i rešava eventualne “mismečeve” sa protivnikom.

Najveću manu predstavlja preveliki broj izgubljenih lopti. Može se definisati kao veliki “trošadžija”, gde se u nekim situacijama njegov košarkaški intelekt dovodi u pitanje. Veoma je slab atleta, gde se kao najveći nedostatak navodi njegovo lateralno kretanje i čuvanje igrača viših od sebe.

Sveukupno, mišljenja su da je Toronto pokupio jednog od najboljih defanzivaca u celoj klasi, u vidu Skotija Barnsa. Ukoliko su priče tačne da bi Golden Stejt eventualno angažovao Paskala Sijakama, može se smatrati da će Barns onda dobiti mnogo više minuta i odmah od prve sezone imati mnogo zapaženiju ulogu u timu. U svakom slučaju, Sijakamova povreda otvara vrata novoj nadi tima.

Odlaskom Laurija, Banton bi mogao da se bori za više minuta, pa će biti interesatno videti kako će se Kanađanin snaći. Da li će pritisak ipak biti preveliki za njega? Biranje Džonsona je najveća nepoznanica i tek treba videti kako će se on uklopiti.

Budući da su poslednjih godina bili konkurentni, ova godina će biti pravi pokazatelj da li će se ubrzo vratiti na put stare slave ili možemo od njih i narednih godina očekivati visoke pikove na draftu.