NBANoLimits

Analiza drafta, Vašington Vizards

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

24.08.2021 00:00
Analiza drafta, Vašington Vizards
Analiza drafta, Vašington Vizards

Nije idealna situacija u timu iz glavnog grada Sjedinjenih Američkih država, nikad nije ni bila. Imali su prošle sezone jedan od najboljih bekovskih tandema u ligi, ali to ih je dovelo samo do jedne pobede u prvoj rundi plejofa. Izgledalo je na početku sezone da će Vizardsi moći malo više od toga, ali splet nesretnih okolnosti uključujući brojni izostanci zbog kovida, kao i povreda Tomasa Brajanta, jednostavno im nisu dozvolili.

Ovo leto došlo je do velike promene. Nakon što su Lejkersi rešili da dovedu Rasela Vestbruka u Los Anđeles, put Vašingtona su stigli Kentavijus Kaldvel-Poup, Montrez Herel i igrač koji je za 2 sezone uspeo da ode od sjaja do očaja, Kajl Kuzma. Takođe, došlo je i do razmene pikova, Lejkersi su dali svoj 22. pik, a Vašington pikove druge runde 2024. i 2028. godine.

Situacija u taboru Vizardsa je i dalje nejasna, smatramo da će tek oko “All-Star” pauze biti jasno hoće li tim iz Vašingtona trejdovati i Bredlija Bila i ići na to da izgubi što više mečeva zarad boljeg pika ili će se boriti za poziciju koja vodi u plejof.

Vizardsi su na ovom draftu birali dva puta, a njihov prvi izbor, sa 15. pozicije, bio je sjajni Kori Kispert.

Kori Kispert rođen je 3. marta 1999. godine i jedan je od retkih igrača koji će imati sreću da igra za tim iz svog rodnog grada, rođen je u Edmondsu, Vašington. Visok je 1.98m, igra na poziciji niskog krila, po potrebi beka šutera. Jedan je od najboljih, ako ne i najbolji šuter sa ovog drafta.

Pohađao je privatnu srednju školu, “King’s High School” koju je predvodio do titule, imenovan je i najboljim igračem turnira. U svojoj poslednjoj godini srednje škole beležio je u proseku 25 poena pre nego što je povredio stopalo u februaru. Ove godine je izjavio da mu je trener Virdžinije, Toni Benet rekao da mora da ga vidi kako igra protiv jače konkurencije pre nego što mu ponudi mesto u timu. Na kraju, Virdžinija mu nije ponudila školarinu, zbog čega se odlučio da nastupa za Gonzagu.

Početak koledž karijere nije bio sjajan, Kispert nije uspeo da beleži dvocifrene brojke, iako je u drugoj godini bio starter. Treća godina je okretna tačka u Korijevoj karijeri. Beležio je 13.9 poena u proseku, proglašen je “First Team All-West Coast Conference” igračem i prijavio se na NBA draft. Nije imao agenta, pa je ipak odlučio da povuče prijavu i da odigra poslednju godinu na koledžu, što se ispostavilo kao odlična odluka. Kori je predvodio svoju Gonzagu do 31-1 rekorda, jedini poraz bio je u finalu za nacionalog šampiona, od strane Bejlora. Završio je sezonu sa 18.6 poena, 5 skokova, imenovan je najboljim niskim krilom u naciji i “WCC” igračem godine, što je “All-Star” u koledž terminologiji.

Prednosti

Kori je izvanredan šuter za 3 poena, verovatno i najbolji šuter u ovoj klasi. Davao je 18.6 poena u proseku, a šutirao je 44% za 3, 52.9% iz igre i čak 87.8% sa linije slobodnih bacanja.  Na sve to ima veoma brz i čist izbačaj. Nije uzimao previše šuteva iz velike daljine, ali pokazao je da ima potencijal i sa te pozicije. Veoma koristan i bez lopte, stalno se kreće, čita protivničku odbranu i dobro nalazi “rupe”, pravi “catch-and-shoot” igrač. Najviše voli da šutne nakon par jednostavnih driblinga. Jedno od glavnih oružja bi mu mogao biti šut posle pika, ali nije previše koristio tu akciju na koledžu. Dobar rad nogu, čak mu ni brze akcije nisu remetile formu šuta, što je veliki plus za mladog Kisperta. Sve te šuterske sposobnosti ostavile su u senci njegovu završnicu iz reketa, koja je sasvim pristojna, 63.2% uspešnosti. Kispert nije neki atleta, samim tim ne zakucava atraktivno, ali dobro koristi svoje telo i mekan šut da završi u reketu. Obožava “step-through” i da šutira iz okreta, često završava flouterom iz tih situacija. Jedan od najboljih poentera iz tranzicije u istoriji koledž košarke, sa čak 1.54 poena po posedu na 63.7% uspešnosti. Visoka košarkaška inteligencija, nije uživao ulogu plejmejkera, ali je solidan  dodavač, često je udvajan zbog svog šuta i fino je nalazio otvorene saigrače.  Pametno rotira i dobro čita protivničke pasove. Snažan je i nema problem da se bori za skok sa većim i jačim igračima.

Mane

Najveći problem je brzina nogu, na koledžu je jedva mogao da isprati brze bekove, NBA timovi će to ciljati protiv Kisperta. Ima običaj da ostavi previše prostora, što će svaki prosečan šuter znati da iskoristi. Često pokušava da pomogne saigračima, da udvoji, čime ostavlja svog igrača samog, mora da poradi na donošenju odluka. Manjak eksplozivnosti pokazao se kao važan faktor u odbrani, lepo se on vraća i postavlja, ali prosto fizički nije mogao da isprati. Nikada ne odustaje u odbrani, posle svakog ispadanja pokušava da se vrati, to je neosporno, ali problem će biti kada timovi budu ciljano napadali njega. Loša kontrola lopte, ne ume baš najbolje da kreira poziciju sa loptom, što verovatno neće ni biti njegov zadatak, ali moraće da poradi na tome zasigurno.

Situacija

Tek ćemo videti kakav vetar zapravo duva u Vašingtonu, ali očekuje se da Kori dobije prostora ove sezone. Na njegovoj poziciji još imaju Kajla Kuzmu, Denija Avdiju i veoma sličnom njemu Davisa Bertansa. Avdija i Kispert su mladi prospekti, dok je Bertans veteran tima, a Kuzma je pridošlica i verovatno će nastupati više na poziciji krilnog centra nego niskog krila, pa bi Kori trebao dobiti svoje minute.

Ajzea Tod rođen je 17.10.2001. u Baltimoru, Meriland, visok je 2.08m i igra na poziciji krilnog centra. Kao i veliki broj Afro-amerikanaca, imao je teško detinjstvo. Nije poznavao svog oca dovoljno dobro, a majka mu je bila diler od 12. godine. Sa 16 godina je uhapšena i odležala je 3 godine u zatvoru, a 4 godine nakon toga dobila je Ajzeu.

Tod je sa 7 godina počeo da igra košarku, a bio je visok čak 152cm. Primera radi, prosečan sedmogodišnjak visok je oko 122cm. Tada je upoznao svog prvog trenera, Derika Vilsona. Pre 8. razreda se preselio u Virdžiniju, da igra za srednjoškolski tim “John Marshall”. U svojoj prvoj sezoni beležio je 12.8 poena i 6.5 skokova, smatran je najboljim prospektom na tom području još od Mozesa Melouna. U naredne tri godine dva puta je menjao školu, ali uspesi nisu izostali. Prigrabio je gomilu nagrada i pozvan na dva najprestižnija samita mladih košarkaša – Mekdonaldsovu utakmicu i “Jordan Brand Classic”.

Godinama je bio u samom vrhu što se rejtinga medju svojim vršnjacima tiče, ali je i pored brojnih pounuda odlučio da zaobidje koledž košarku. Želeo je svoju budućnost da gradi sa profesionalnim igračima i trenerima, pa je potpisao jednogodišnji ugovor sa “NBA G League Ignite”. Beležio je 12.3 poena i 4.9 skokova.

Prednosti

Ajzea je tipičan primer modernog centra koji dobro šutira za 3 poena, nešto što je danas izuzetno traženo. Najbolje se snalazi u “pop” igri, iz koje uglavnom dolazi do svojih šuteva za 3. Ima mnogo lep i čist izbačaj za jednog krilnog centra, koji će neretko igrati i na poziciji 5. Dobro širi teren, voli da šutira iz ćoškova. Često radi “Ghost” blokove, nakon čega trči u ćošak i šutira za 3. Dobro se pozicionira bez lopte. Mobilan je i brz, što ga čini veoma opasnim u kontrama. Ima dobar odraz sa dve noge. Voli da igra leđima okrenut ka košu, ima niz solidnih pokreta, jako mekan izbačaj nakog horoga. Pristojan dodavač, nije nikada imao ulogu plejmejkera u timu, ali ume da pronađe otvorene saigrače.

Mane

Mora pre svega da poradi na svojoj selekciji šuta. Rekli smo da ima lep izbačaj, ali čini se da je više istreniran negoli prirodan. Kao neki vid dokaza jesu njegovi šutevi sa poludistance, koji su često veoma neprecizni. Igra leđima je pomenuta kao prednost, ali mora da poradi na mišićnoj masi kako bi svoje poteze mogao da sprovede i pored mnogo čvršćih igrača u NBA. Ukoliko se ugoji, mogao bi da igra i peticu. Loše brani niski post, ne može da se nosi sa teškim centrima. Ima visinu i raspon ruku, ali ta masa će praviti problem. Nije ni previše brz, pa ima problema i protiv bekova. Takodje, svesnost u odbrani mora biti na višem nivou, kasnio je čak i u razvojnoj ligi prilikom pomeranja i preuzimanja.

Situacija

Ajzea nije pokazao veliki napredak u razvojnoj ligi u odnosu na srednjoškolsku košarku, otuda i pad na draftu. Vašington je ekipa koja svakako ima prostora da odrizikuje na igrača koji je smatran jednim od najvećih talenata svoje generacije. Sve zavisi od mentalnog sklopa ovog momka, ali čini se da ima potrebne veštine kako bi uspeo u NBA ligi.