NBANoLimits

Analiza drafta, San Antonio Spars

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

27.08.2021 00:00
Analiza drafta, San Antonio Spars
Analiza drafta, San Antonio Spars

Sparsi su dominirali ligom još od 1998. godine predvođeni Gregom Popovičem i igračima poput Dankana, Robertsona, Parkera, Đinobilija i još mnogim igračima uloge. U periodu od nepunih 20 godina osvojili su titulu 5 puta, imali su pobednički skor svake sezone i samo su jednom izgubili finale, nakon one čuvene trojke Reja Alena u 6. utakmici finala Sparsa protiv Majami Hita. Ali velikoj dinastiji iz San Antonija došao je kraj u prvoj utakmici finala konferencije 2017. godine kada je Zaza Pačulija, po mnogima namerno, povredio tada najboljeg igrača ekipe Kavaja Lenarda. Pokušali su Sparsi da vrate Lenarda na teren godinu dana kasnije, ali nakon što je osetio bol, izgubio je poverenje u svoj tim i zatražio trejd. Greg Popovič dobio je u svoje redove Demara Derouzena, ali to nije bilo ni blizu dovoljno za nastavak dominacije tima iz Teksasa.

Nakon što su dve godine za redom propustili plej-of, Sparsi su se odlučili za rekonstrukciju tima, pa su njihovi veterani potpisali za druge ekipe. Birali su dva puta na ovom draftu, a njihov prvi izbor bio je najmlađi igrač klase, Džošua Primo.

Ko je zapravo osamnaestogodišnji kanadski kombo bek i kako je završio kao 12. pik iako je beležio samo 8 poena i nešto više od 3 skoka u svojoj jedinoj godini na koledžu?

Džošua Primo rođen je 24. decembra 2002. godine u Torontu, glavnom gradu Ontarija. Visok je 1.93m i ima raspon ruku 205cm. Trebao je biti u klasi 2021, ali je odradio prekvalifikaciju za klasu 2020. Sa samo 17 godina rešio je da upiše koledž, a odlučio je da je Alabama najbolji tim za njega.

Prednosti

San Antonio je izabrao Prima najviše zbog potencijala koji on poseduje. Bek dobre građe, sa solidnim rasponom ruku i odličnom košarkaškom inteligencijom, pod vođstvom Grega Popoviča može vrlo lako izrasti u košarkašku zvedu.

Džošua je najopasniji iza linije za 3 u “Catch-and-shoot” igri, do svojih poena je uglavnom dolazio na taj način na Alabami. Obzirom na to da mu izbačaj kreće od struka, nema problem ni sa niskim dodavanjima, uvek je spreman da primi i šutne loptu. Posebno dobar iz levog kornera. Pokazao je potencijal i na šutu iz velike daljine. Idealan za brz tempo uz pravog plejmejkera. Iako je primarno igrač koji ne šutira iz driblinga, pokazao je potencijal i na tom polju. Nije najbolji “pick-and-roll” igrač, ali efikasno kažnjava preuzimanja kada ostanu visoki igrači da ga čuvaju. Odlično završava tranziciju, ali to će na NBA nivou morati da usavrši, više o tome u donjem delu teksta. Dobro koristi laktove da čuva prostor na prodoru, takođe manjak atletskih sposobnosti nadoknađuje kreativnim završnicama. Solidno čuva pozicije 1 i 2, pogotovo na perimetru. Pametno čita kretnju protivnika i trudi se da konstantno bude ispred svog igrača, takoreći dosadan defanzivac. Dugačke ruke i pristojna visina za beka mu daju vrhunske predispozicije za defanzivca, snalazio se i u mis meču, ali ne previše dobro.

Mane

Jako malo koristi levu ruku, a i kada je koristi, to izgleda loše. Polaganje jedva uspeva da završi levom, pa čak i po levoj strani pokušava da završi desnom, što nije uvek prolazilo jer su ga lako čitale odbrane. Defanzivci koji su ignorisali njegov ukršteni korak i samo mu zatvarali desnu stranu, lako su izlazili na kraj sa njim u reketu. Većinu polaganja počinje od struka, čime anulira visinsku prednost i olakšava defanzivcima posao. Ne ume da predribla igrača, često dribla u prazno. Mora mnogo da radi na prvom koraku, to bi mu olakšalo prodore. Nema dovoljno brzine, pa ne može ni da ih pretrči. Često ostane i bez driblinga, što dovede do izgubljenih lopti. Još uvek je mršav, ali obzirom na to da ima tek 18 godina, nije se ni razvio u potpunosti. Loš prvi korak i malo mišićne mase su veoma loš spoj, jer je često primoran da završava uz kontakt, što će biti mnogo teško u NBA ligi.

Situacija

Puno je prostora za napredak, mlad je došao u ligu i ima više vremena od ostalih, a istovremeno će igrati u timu koji zna da radi sa mladima. Velika prednost što su se Sparsi odlučili za rekonstrukciju i podmlađivanje tima, pa bi Džošua trebao dobiti solidne minute, a gotovo da nije upitno da će biti starter kroz par sezona.

Džo Vizkamp rođen je 23. avgusta 1999. godine u Ajovi, gde je završio srednju školu i išao na koledž. Na početku školovanja bio je kvoterbek u američkom fudbalu, ali se ipak odlučio za košarku nakon povrede palca. Visok je 2.01m i igra na poziciji niskog krila.

Išao je u “Muscantine” srednju školu, u istoimenom gradu, koju je završio kao možda najbolji igrač škole ikada. Dobio je brojna priznanja, doveo svoj tim do prvog državnog takmičenja nakon 16 godina, u završnoj godini beležio u proseku 33.5 poena i 13.5 asistencija, a ukupno je postigao 2376 poena tokom školovanja. Već sa 16 godina pristao je da nakon srednje škole igra za Ajova koledž tim, a tamo je došao kao najbolji prospekt škole.

Kao brucoš beležio je 11,1 poen i skoro 5 skokova, šutirajući 42,4% za 3 poena, startovao je svih 35 utakmica i dobio priznanje “Big Ten” brucoški tim sezone. Prijavio se na NBA draft odmah nakon prve godine, ali se povukao. Na početku druge godine imao je malu povredu u vidu hiperekstenzije lakta, pa je imao poteškoća pri šutu. Sezonu je ipak završio uspešno, sa 14 poena i 6 skokova u proseku, imenovan je trećim timom “Big Ten” konferencije od strane trenera i novinara. U trećoj godini koledža napravio je iskorak i imenovan je drugim timom “Big Ten” konferencije, beleživši 14,8 poena i 6,6 skokova, a šutirajući odličnih 46% za 3. Prijavio se na draft, ali nije isključio vraćanje na koledž za svoju završnu godinu. Kasnije je ipak odlučio da izađe na draft, gde je izabran sa 41. mesta.

Prednosti

Džo je elitni šuter, što govore i njegovi procenti. Jedan od boljih igrača na ovom draftu. “Catch-and-shoot” je najbolje oružje iz njegovog arsenala, pogađa ga čak i defanzivcima u lice, gotovo stalno je u stavu i čeka loptu. Nikako ne želite da ga ostavite samog iza linije za 3 poena. Najopasniji je kada je u ćošku. Dobro šutira i nakon uručenja. Gotovo je sigurno da će pogoditi trojku ako njegov defanzivac ode ispod bloka. U tranziciji dobro širi igru i traži prostor. Kada odbrambeni igrač okrene glavu samo na sekund, Džo je već napravio dovoljno prostora sebi za šut, ukoliko dobije loptu. Neverovatno dobro i konstantno se kreće i otvara sebi mnogo prostora. Često se otvarao kao treći igrač i koristio “pick-and-roll” akcije da dobije prostor za šut. Zbog šuterskih sposobnosti igrači su primorani da mu priđu blizu, što on odlično koristi za prodor, ima dobar prvi korak. Ume da pogodi i iz “pick-and-roll“-a kada je on u ulozi plejmejkera. Solidno i proigrava saigrače u toj akciji.

Mane

Defanzivno je trenutno igrač manje na terenu. Spor je, lako ga prolaze, loše zatvara perimetar. Ima veoma spor prvi korak u defanzivi. Mnogo loše brani pik. Igrači su ga ‘bacali’ po terenu pri prodoru. Slabo brani igru leđima, o reketu da ne pričamo. Previše je mršav za NBA, pogotovo za poziciju krilnog centra, tako da će biti limitiran na nisko krilo pa čak i beka, bar dok ne očvrsne.

Situacija

Vizkamp je šuterska mašina za koju će Greg sigurno naći ulogu. Zasigurno će dobiti određen broj minuta, dosta zavisi od toga kako se uklopi u tim. Ako sa Sparsima poradi na svojim nedostacima, mogao bi biti jedan od boljih šutera u ligi.