NBANoLimits

Len Bajas, jedan od najtužnijih 'šta bi bilo, kad bi bilo'

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

27.08.2021 00:00
Len Bajas, jedan od najtužnijih 'šta bi bilo, kad bi bilo'
Len Bajas, jedan od najtužnijih 'šta bi bilo, kad bi bilo'

Krenuo sam gledati, te malo istraživati o Džordanovom poslednjem plesu, kroz deo gde pokazuju Majklove dane sa koledža. Naišao sam na deo koji me malo zaintrigirao, a on jasno  pokazuje duel njega i Bajasa. Na pamet mi je pala ideja, da iduća priča bude upravo život i koledž karijera Lena Bajasa. Na pomen, mlađi NBA fanovi verovatno ne znaju baš tačno, ko je i šta je bio, dok će vam oni stariji ‘old school‘ ljubitelji reći da se radi o jednom od najvećih šta bi bilo, kada bi bilo’ momenata u istoriji košarke.

1986. godine, Boston Seltiksi su draftovali Lena Bajasa drugim pikom na draftu te godine. Sećanja radi, Seltiksi su bili šampioni, kada su u finalu savladali Hjuston Roketse sa ukupno 4-2 u seriji. Seltiksi su tada bili predvođeni jednim od najvećih igrača ove franšize u istoriji, takođe i jednog od, ako ne i najvećeg ‘belog’ igrača u istoriji, naravno da se govori o Leriju ‘Ptici’ Birdu. Bird je u tom finalu imao prosek od 24.0 poena, 9.7 skokova, 9.5 asistencija sa ukupno 48.2% iz igre. Takođe, bio je MVP tog finala. Vratimo se na priču o Lenu. Kad toj šampionskoj ekipi dodamo Bajasa, dobijemo jako dobar napadački, a ujedno i skakači napredak, te drugu dimenziju ove ekipe. Nažalost, ona tužna strana ove priče jeste da Bajasa nikada nismo videli u dresu Seltiksa. Samo dva dana nakon NBA Drafta, Len Bajas je pronađen mrtav na podu saigračeve kuće.

Len Bajas je rođen 18. novembra 1963. godine u Lendoveru, američka država Merilend. Rođen je od oca Džejmsa i majke Lonis. Imao je jednu sestru i dva brata. Srednju školu je završio u Nortwesternu, te koledž karijeru započeo na državnom univerzitetu Merilend. Igrao je na poziciji krila.

Imao je spor početak, ali kako je koledž karijera odmicala, a on stario i rastao, krenuo je da sazreva i iz godine u godinu je postajao sve bolji i učinkovitiji koledž igrač. U prvoj sezoni imao je 7.1 poen u proseku, a od 30 utakmica, on ih je zapčeo tek 13. Iduće sezone (1983-84) blaga eksplozija, Bajas je uvršten u startera i odmah je doneo novu svežinu i pomogao ekipi na parketu. U sezoni 83-84 je usledio duel njega i Majkla Džordana. Džordanova Severna Karolina je bila tada prva na tabeli, a Merilend peti. Utakmica se završila 74-62 u korist Severne Karoline, tima Majkla Džordana. Bajas je ubacio 24 poena na ovoj utakmici, dok je Majkl imao 21 poen. Kasnije te godine, Džordan je sa trećim pikom na NBA Draftu biran od strane Čikago Bulsa, ostalo je istorija, rekli bi. Bajas je ostao na koledžu još dve sezone i obe je bio proglašen najboljim igračem konferencije (konferencija Atlantske obale, ili američki skraćeno ACC). Bajas je te sezone na koledžu u proseku imao 15 poena, 4.5 skokova, 1.5 asistencija. Bio je krilo, jako pokretno, poenterski surovo, prilagodljivo svim situacijama i okolnostima. Sezona 1985-1986, Len Bajas je imao najbolju sezonu u koledž karijeri. U proseku je postizao 23.2 poena (najviše u karijeri) i skupljao 7 skokova (najviše u karijeri). Tada je beležio i 86.2% sa linije za slobodna bacanja, što mu je takođe bilo najviše u karijeri. Novinari su te godine i pred sam draft imali visoku predikciju, te da bi Bajas mogao čak ići na sam vrh draft klase. U ovom smislu, biti draftovan prvim pikom. Te godine, prvi pik je bio Bred Doerti, centar sa Džordanove Severne Karoline, kojeg su uzeli Klivlend Kavaliersi. Bajasa su i pored toga kao Džordanovu veliku konkurenciju, gde su se dani odbrojavali kada će Len i Majkl ukrstiti koplja. Do njihovog susreta, kao i Lenovog službenog debija, nikad nije došlo. Len nije dočekao taj susret, kao i svoje prve minute, te korake na NBA parketima.

Len Bajas je umro od predoziranja kokainom 19. juna 1986. godine. Dva dana nakon drafta i nakon što je biran ukupno drugim pikom od strane Seltiksa. Napustio je kamp Merilend koledža u popodnevnim satima i otišao sa prijateljima do saigračeve kuće, tamo je nakon odredjenog vremena, tokom priče sa Terijem Longom pao na pod i onesvestio se. Po rečima Terija, Len je doživeo srčani udar. Nakon što je prevezen u obližnju bolnicu, oko pola sedam posle podne, izašla je vest da Len ne diše i da nema pulsa, srce je potpuno stalo. Doktori su celu noć pokušali da ga ožive, da mu povrate stanje srca, ali bilo je prekasno i Len je umro.

Nakon obdukcije, ustanovito je da je Lenova smrt uzrokovana predoziranjem kokainom. 23. juna, preko 11.000 ljudi je došlo na sahranu i odalo poslednju počast Lenu. 30. juna ekipa Seltiksa je nikad nenošenu 30-ku dala njegovoj mami, kao uspomenu i počast. Leri Bird, tada nesuđeni saigrač Bajasa je izjavio kako je to najokrutnija stvar koju je ikad čuo u svome životu. Legendarni Red Auerbek govorio je na službi i izjavio da je duže od 3 godine planirao da izabere nesretno preminulog momka na draftu.

Dan posle sahrane, policija je uhapsila Brajana Tribla zbog posedovanja narkotika i ostalih opojnih sredstava, te ga kao glavnog krivca optužili za smrt Bajasa. Policija je kroz par dana podigla optužnice i protiv Lenovih saigrača, pomenutog Terija Longa, te Davida Grega. U avgustu iste godine Greg i Long su pušteni na uslovu slobodu, takođe su suspendovani sa svih timskih dešavanja. Brajan Tribl je osuđen na ukupno 10 godina i 3 meseca zatvora, ali je ta kazna kasnije malo ublažena radi Brajanove pomoći policiji i vlasti u nameri suzbijanja narko dilera.

27. oktobra 1986. godine, presednik SAD-a, Ronald Regan je doneo zakon o suzbijanju narko-kriminala, čak nazvan ‘Len Bijas zakon’ gde bi pravosnažne presude kao i potvrđeni osudjeni proveli čak 20 godina u zatvoru, uz to bi novčana kazna iznosila najmanje 2M$. U ovome svemu, na koledžu je izašla i ‘afera’ u kojoj je presednik atletskog komiteta, Duk Dul,  znao da njegovi igrači uzimaju razne ‘hemije’ i sredstva koja im pomažu. 7. oktobra 1986. godine, Duk Dul je podneo ostavku sa mesta predsednika atletskog komiteta.

Na ovu priču je i izbačen ESPN-ov film iz rubrike “30 za 30″ (30 for 30) pod nazivom “Without Bias” (“Bez skonosti”, koristeći pametnom igrom reči Bajasovo prezime).

Jednom glupošću ugašeni su mladi život i jedna od najvećih “šta bi bilo, kada bi bilo” karijera ikada. Bajas je, nažalost, ostao kao primer generacijama koje dolaze. Za familiju Bajas ovo nije bio kraj patnji, jer je Lenov mladji brat izgubio život u pucnjavi, samo nekoliko godina kasnije. Jedina dobra stvar koja je izašla iz svega ovoga je što su roditelji, Džejms i Lonis, postali jedni od najglasnijih boraca za zaštitu omladine od narkotika i kontrolu oružja u Merilendu. Izmedju ostalih otvorili su “Len i Džej Bajas” fondaciju čiji je cilj davanje boljih primera omladini.