NBANoLimits

Aktivni igrači sa najdužim stažom u NBA

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

28.08.2021 00:00
Aktivni igrači sa najdužim stažom u NBA
Aktivni igrači sa najdužim stažom u NBA

Bliži nam se početak 76. po redu sezone najjače košarkaške lige na svetu, pa bacimo pogled na još uvek aktivne igrače koji se takmiče u njoj od početka svojih bogatih karijera.

Svima njima je cilj da stignu neprikosnovenog Vinsa Kartera koji drži rekord kao igrač koji je odigrao najviše sezona ikada – 22. Velika imena poput Roberta Periša, Kevina Vilisa, Kevina Garneta i Dirka Novickog imaju u svojim karijerama jednu sezonu manje.

Pomenuti rekord uglavnom drže igrači koji su igrali na pozicijama krilnog centra i centra, dok rekord za igrače koji su igrali na “nižim” pozicijama drži pokojni Kobi Brajant koji je odigrao 20 sezona, dok sezonu manje u odnosu na njega imaju Džon Stokton i Džejson Kid.

Novicki drži rekord po broju sezona tokom kojih je nastupao igrajući za samo jedan tim gde je tokom 21. sezone branio boje Dalas Meveriksa. Sledeći na toj listi gore pomenuti Brajant sa 20 odigranih sezona. Iza njega su Tim Dankan i Stokton sa 19 provedenih sezona tokom kojih su ostali lojalni samo jednom timu.

Igrači sa 15 NBA sezona su :

  • Pol Milsap – 1052 odigranih utakmica
  • Rudi Gej – 1009 odigranih utakmica
  • Kajl Lauri – 960 odigranih utakmica
  • Džej-Džej Redik –  940 odigranih utakmica
  • Radžon Rondo – 918 odigranih utakmica

Iako u poznim igračkim godinama svakoj ekipi bi dobro došao jedan Pol Milsap. Na vrhuncu karijere jedan od najboljih igrača Atlanta Hoksa koji je oduvek u reketu bio velika pretnja za protivnike. Poslednjih godina je unapredio i svoj šut za tri poena, tako da mu je taj deo igre značajno napredovao i može se uklopiti u svaku ekipu budući da danas većina NBA timova “živi” od šuta za tri poena. Trenutno je slobodan agent, ali nema sumnje da ga mnogi timovi žele videti u svojim redovima i ukoliko izabere adekvatnu ponudu juriće svoj prvi šampionski prsten.

Rudi Gej je jedan od onih igrača koji su uspeli da ‘prežive’ pad sa pozicije najboljeg igrača time do četvrtog ili petog poentera tima. Poslednjih godina napravio je tranziciju u solidnog igrača sa klupe San Antonio Sparsa, ali je ovog leta potpisao za Jutu. Nema sumnje da će uz dirigentsku palicu Kvina Snajdera, Gej još jednom pronaći svoju ulogu i pomoći svom timu da bude još bolji nego što je bio prošle sezone kada su uprkos odličnom regularnom delu ispali u polufinalu konferecije od Los Anđeles Klipersa.

Za razliku od prethodnih 15 sezona, za koje se čini kao da je sve proveo u Kanadi, Laurija nećemo videti u dobroj poznatoj uniformi Toronta. Odlazi kao igrač sa najviše pogođenih trojki, asistencija i ukradenih lopti u istoriji tog tima. U ovom periodu postao je legenda kluba i biće prvi igrač kome će Toronto povući dres. Potpisao je ovog leta za Majami i sa Batlerom i Adebajom čini novu “veliku trojku” .

Jedan od najboljih šutera za tri poena u istoriji lige, Džej-Džej Redik i čovek čiji šutevi iz kornera svi znamo da prosto ulaze i pre nego što je lopta došla do obruča. Poslednjih sezona ide od tima do tima u nadi da će se konačno skrasiti negde i pronaći onaj stari ritam svoje igre. Još uvek bez kluba i pitanje je vremena kada će ga neki tim koji juri šampionski prsten potpisati u nadi da će upravo on biti taj igrač koji će pogađati šuteve za tri poena kada to bude najpotrebnije.

Jedini igrač koji ima NBA titule sa dva najtrofejnija kluba (Boston Seltiksi i Los Anđeles Lejkersi). Njegov košarkaški intelekt retko ko sme da dovede u pitanje. Ronda je kroz celu svoju karijeru pratio imidž igrača-trenera i nema sumnje da će se odmah po završetku karijere uputiti u trenerske vode. U svakom timu za koji je nastupao sa sobom je nosio i svoj neverovatni pobednički mentalitet i želju da iz svake večeri bude sve bolji na terenu i da zapuši usta kritičarima koji su ga pratili kroz celu karijeru. Trenutno igrač Memfisa, međutim vrlo je izvesno da će do početka sezone još jednom promeniti sredinu.

16 provedenih sezona imaju :

  • Kris Pol – 1090 odigranih utakmica
  • Lu Vilijams – 1067 odigranih utakmica

Pol je uspeo da kompletira 16. sezona i još uvek je aktivan uprkos brojnim povredama koje su ga pratile kroz bogatu karijeru. Jedan od najvećih lidera u istoriji ovog sporta, pravi dirigent na terenu i čovek koji je konačno prošle sezone došao do svog prvog velikog finala, ali je nažalost ostao kratkih rukava. Nema sumnje da će i u narednim sezonama sve dok ga telo služi na adekvatan način nastavljati da svojim primerom pokazuje mlađim generacijama zbog čega ljudi poput njega sa ovakvim žarom i borbom istraju u NBA ligi.

“Slatki Lu” je dosad odigrao 1067 utakmica. Nije ni čudo što se tu baš nalazi i broj 6 budući da je ovaj čovek osvajao nagradu za “najboljeg šeštog igrača godine” čak tri puta. Celu karijeru mu je ulaženje i doprinos sa klupe bio glavni zadatak, a nema sumnje da će isto tako nastaviti i u budućnosti. Trenutno je u Atlanta Hoksima gde radi svoj posao perfektno i sigurno nas čekaju barem još nekoliko njegovih sezona i možda još koja nova nagrada.

17 odigranih NBA sezona imaju :

  • Andre Igudala – 1192 odigranih utakmica
  • Dvajt Hauard – 1182 odigranih utakmica
  • Trevor Ariza – 1094 odigranih utakmica

Jedan od najboljih defanzivaca u istoriji ove igre i najkorisniji igrač finala iz 2015. godine prednjači po broju utakmica na listi igrača koji su odigrali 17. sezona u NBA ligi. Igrač na čije atletske sposobnosti ne treba trošiti previše reči iz godine u godinu nastavlja da “traje”. Kako sezone odmiču svoju ulogu pronalazi sa klupe, ali i kao takav još uvek predstavlja pretnju za protivnike na oba dela terena. Naredne sezone ponovo ćemo ga gledati u dresu Golden Stejt Voriorsa i videti da li sa poznatim društvom može opet da ispiše stranice istorije kluba.

“Supermenu” se uprkos turbulentnoj karijeri ne može oduzeti činjenica da je jedan od najdominantnijih centara u istoriji ove igre. Iako u poznim igračkim godinama i sada predstavlja veliku pretnju za protivnika i jedan je od najboljih defanzivnih centara i skakača na svojoj poziciji. U neverovatnoj je fizičkoj spremi uprkos godinama i ako tako nastavi sigurno da nas čekaju još mnoge “dabl-dabl” partije novog-starog centra Los Anđeles Lejkersa.

36-godišnjaku će sledeća sezona biti šansa da napadne svoj drugi šampionski prsten u dresu Jezeraša. Igrač koga bi svaki tim poželeo, čovek koji kroz celu karijeru radi stvari koje se retko primećuju kroz statistiku i samo pravi fanovi košarke znaju o kakvoj radilici je ovde reč. Svoju šansu će tražiti kroz ulaske sa klupe i radiće stvari koje samo on ume. Nema sumnje da nas sigurno očekuju još nekoliko solidnih sezona ovog veterana poreklom iz Majamija.

Trenutni rekorderi među aktivnim igračima sa odigranih 18. NBA sezona su:

  • Lebron Džejms – 1310 odigranih utakmica
  • Karmelo Entoni – 1191 odigrana utakmica
  • Judonis Hazlem – 859 odigranih utakmica

Šta više reći o “kralju Džejmsu”, a da to već mnogi od vas ne znaju? Znamo svi kolika su bila očekivanja od njega i može se zasigurno reći da ih je opravdao, a još uvek se ne nazire kraj njegove karijere. Doduše poslednjih sezona ima manjih problema sa povredama, ali uprkos tome gazi ka svojoj želji da dočeka dan kada će deliti parket sa svojim sinom, Lebronom Džejmsom mladjim. Igrač sa ubedljivo najviše odigranih utakmica među aktivnim igračima i provedenih 38.2 minuta kroz celu svoju karijeru na terenu. Iz godine u godinu neprestano ulaže u svoje telo kako bi svaku sledeću sezonu dočekao spremniji nego ikada i na to troši više miliona dolara.

Drugi igrač na listi je Karmelo Entoni. Jedan od najboljih poentera u istoriji ove igre, čovek čiju mehaniku šuta mnogi pokušavaju bezuspešno da kopiraju, u jednom momentu se činilo da je završio sa ozbiljnim igranjem košarke nakon neuspešne epizode u dresu Hjustona. Međutim, u dresu Portlanda je ponovo pronašao sebe, nastavio svoju legendarnu karijeru i ušao u top 10 poentera u istoriji. Naredne sezone će konačno imati priliku da u dresu Los Anđeles Lejkersa zaigra sa najboljim prijateljem i čovekom koji jedini ima više odigranih utakmica od njega, Lebronom Džejmsom.

Ovu prestižnu listu zatvara legenda Majami Hita, Judonis Hazlem. Jedini trenutni aktivni igrač sa celom provedenom karijerom u jednom timu. Sledeće sezone se izjednačava po tom parametru sa legendarnim plejmejkerom Jute, Džonom Stoktonom. Osvajač tri šampionska prstena sa timom iz Floride svake sezone ima sve manju i manju ulogu na terenu, ali ga to ne sprečava da još uvek bude tu i pomaže generacijama koje dolaze. Poslednjih sezona njegova uloga sve više postaje trenerske prirode gde na klupi vodi glavnu reč i  daje savet mlađim igračima.