NBANoLimits

Analiza drafta, Njujork Niks

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

30.08.2021 00:00
Analiza drafta, Njujork Niks
Analiza drafta, Njujork Niks

Njujork Niksi, slavna, skupa i velika franšiža sa ”Velike Jabuke”. Svoje utakmice igraju u najpoznatijoj areni na svetu, čuvenome Medison Skver Gardenu. Uz Jenkise (ekipa iz bejzbola, diskutabilno najveća sportska franšiza ikad) svakako padnu prvi na pamet kad se sport spomene u najvećem gradu istočne obale Sedinjenih Američkih Država. Dolaskom ”moderne ere” dolaze neka nova imena, pa je tako trejdom u Niksima završio i Karmelo Entoni, slobodno da kažem, vođa ekipe u početku i na vrhuncu svoje karijere. Melo je tada vodio Nikse do doigravanja, gde su ih čekali Boston Seltiksi koji su ih poslali kući iz ‘TD’ Gardena rezultatom 4-0 u seriji.

Niksi su nakon toga bili još dva puta u doigravanju, svakako na ruku ide to da su sezone 2012-2013 bili drugi u konferenciji, što se ukupnog poretka tiče. Ni tada ekipa iz Velike Jabuke nije uspela, opet su ispali, ovaj put je Nikse izbacio Pol Džordž i ekipa Indijane Pejsersa. Tada je Melo izrazio želju da se vrati i da i dalje igra za Nikse, oni su mu tu vernost nagradili sa novim ugovorom, 120M$ na ukupno 4.godine.

Nakon toga počinje velika suša za Nikse, sedam sezona je ekipa provela bez čari doigravanja, bučne i gromoglasne plej-of publike. Niksi nisu baš imali i sreće sa izborima na draftu. Birali su redom: Kristaps Porzingis (trejdovan iz Niksa u Dalas, nakon svađe sa upravom koju je smatrao nesposobnom), Ognjen Jaramaz (uopšte nije ni dolazio u NBA, trenutno igra u Bajernu iz Minhena), Dejmijen Dotson, te Frenk Nilikina (za kojeg su polagali velike napore u tome da uspe i opravda 8. izbor) Kevin Noks (takođe velika očekivanja su se polagala i u ovog momka, ali bezuspešno). Mičel Robinson (odlično služi kao zamenski centar i jako dobar defanzivac na visokom postu i reketu) Er Džej Beret (u koga se i dalje “kunu” navijači tima) te Obi Topin (koji služi kao odlična rotacija i dopuna Gibsonu ili Robinsonu). Ekipa Kniksa je nakon 7 sezona posta, napokon ušla u plej-of, napokon su osetili doigravanje i njegove čari, a uz to ih je dolazak Toma Tibodoa jako zategnuo, pa su statistički Niksi bila jedna od najboljih defanzivnih i skakačkih ekipa prošle sezone.

Niksi su na ovom draftu uzeli 4 igrača, vreme je da ih predstavimo.

Pre nego krenem u detalje, Kventin Grajms je izabran 25. pikom od strane Los Anđeles Klipersa, ali je uključen u trejd, pa je samim time završio sa zapadne na istočnoj obali Amerike. Kventin Maršal Grajms, rođen u Hjustonu, na divljem Teksasu 2000. godine. Igra na poziciji beka šutera. Srednju školu je takođe završio u Teksasu, gde je pokazao svoj kalibar i spremu. U poslednjoj sezoni u srednjoj školi, beležio je 29.5 poena u proseku, uz to nadodao 8.6 skokova, 4.9 asistencije, te skoro 2 ukradene po utakmici. Na kraju srednjoškolske karijere, proglašen je Mekdonaldsovim “All-Star” igračem, te Getorejdovim igračem godine. Odlučio je igrati za Univerzitet Kanzas, uz njih je imao i ponude Kentakija, Marketa, te Texasa. Na koledžu, u dresu Kanzasa je beležio nešto manje od 9 poena, 3 skoka i 2 asistencije u proseku. 2019. godine, odlučio je da se neće prijaviti za draft, nego je napravio transfer u rodni Hjuston. Na Hjustonu je u proseku beležio 17.8 poena, 6 skokova i 2 asistencije. Ove godine je vodio Hjuston do završnice koledž turnira, odnosno do “fajnal fora”, tamo su ispali u polufinalu od Bejlora. 

Prednosti

Pre svega je visok, snažan i kao takav usklađen jako dobro za jedno krilo. Odličan atleta.  Najviše svojih poena pridonosi ekipi sa linije za 3. Čak 40%  na  8,3 pokušaja po utakmici. Jako pokretan i kao igrač koji će koristiti svoju pokretljivost može biti jako opasan za protivnički reket. Ubojit je kada dolazi iz bloka i kada se kreće iz istog. Na perimetru može kreirati poziciju za ‘catch and shoot‘ veoma vešto. Čvrsta mehanika pre samog izbačaja lopte, može poravnati svoje telo uz reket, te podići se i pogoditi, to čini jako konstantno, sigurno i dosledno. Uz dobru kombinaciju šuta i atletskih sposobnosti, Grajms ima dobar potencijal za biti dobar ”3&D” igrač.

Mane

Nije vešt kreator šuta, zaista se ponekad pati sa kreiranjem sopstvenog napada. Loše kontroliše loptu. Šutu fali malo fluidnosti kako bi ulepšalo samu mehaniku izbačaja. Kao nastavak šuterskih sposobnosti, trebao bi poraditi na poludistanci, pogotovo s obzirom na to da će mu biti teže doći do reketa i skok šuta sa distance medju profesionalcima. Kroz karijeru šutira tek 46% unutar reketa.

Situacija

Niksi su napravili značajan korak unapred prošle sezone. Grajms će ove godine morati da radi mnogo više kako bi se probio u rotaciju. Ono što mu ide na ruku jeste što timu nedostaje šutera, pogotovo nakon odlaska Redžija Buloka.

Draftovan od strane Oklahome, ali trejdovan u Njujork. Rokas je igrač Barselone i kao takav (za sada) će vreme provesti u ACB i Evroligi. Kako je i sam rekao u jednom interviju, ako ga Niksi budu hteli, njihov je. Od nagrada, proglašen je najboljim mladim igračem Evrolige, izglasan od strane drugih igrača. Proglašen je najboljim mladim igračem Litvanije za prošlu sezonu. Igra na poziciji plejmejkera.

Prednosti

Levoruki plejmejker, koji je dosta viši od “kolega” sa iste pozicije. Veoma pokretan sa atletskim sposobnostima jednog krila. Ima duge korake koji mu pomažu pokriti oba dela terena. Prvi korak jako dobar, ubitačan. Prilično iskusan za svoje godine, dokazao se protiv elitnih odbrana Evrope. Dobro reaguje na postavljenu odbranu, projektuje se kao vrhunski pik en rol igrač i na NBA nivou, s obzirom da može da šutira, progira ili ide sve do samog obruča. Vrlo dobar u igri bez lopte, što ga čini odličnim saigračem. Drčan u odbrani na lopti, još bolji kao ”flaster”.

Mane

Atletski ima potencijala, ali u praksi nije elitni atleta. Teško kreira sam sebi šut kad ima direktnog čuvara uz sebe. Mršav, potrebno je raditi na telesnoj masi. Lako gubi lopte kad ga udvajaju, još lakše kad treba napraviti da vidi neki napredni pas iz ćoška. Ima problema kada beži kroz blokove ili kada pokušava da isprati ofanzivca kroz iste.

Situacija

Kao što smo već pomenuli, Rokas će narednu sezonu provesti u Barseloni.

Rođen i odrastao u Sinsinetiju, u Ohaju. Igrao je na koledžu Zapadne Virdžinije. U proseku je imao 12.6 poena, 3.3 asistencije i 3.1 skok. Igra na poziciji plejmejkera.

Prednosti

Majls je bek s izvrsnim poenterskim i potcenjenim atletskim sposobnostima. Izvanredan defanzivac, posebno na lopti, gde svojim ogromnim rasponom ruku i bočnom brzinom otežava stvari protivničkim igračima. Neustrašiv je i ne boji se izazova koji mu se suprostavi. Napravio je brojne predstave koje su pokazale da se nije uplašio ići protiv elitnih igrača. Jedna takva je bila protiv Oklahome i Kejda Kunighema, kada ga je čuvao na šutu 6/15, te pritom sam MekBrajd postigao 19 poena. Procente za tri je digao kroz godinu, sa 30.4 na 41.4%. Vrlo aktivne i agresivne ruke. Perfektan odnos asistencija i izubljenih lopti 5:1. Vrlo dobar u kontroli lopte.

Mane

Fali konstantnosti u igri, jednostavno u jednu utakmicu udje maksimalno motivisan, verovatno zbog protivnika, a drugu mlako i nezainteresovano. Nije dobar u igri izolacije, kako u napadu tako i u odbrani. Previše se kocka u odbrani, pa tako umesto ukradene lopte zaradi ličnu grešku ili jeftine poene protivnicima. Agresivna odbrana, par puta ga je dovodila u nevolju sa ličnim greškama. Neodlučan.

Situacija

Jasno je ko dan šta je Tibodo ciljao na draftu – šutere i vrsne defanzivce na lopti. Mekbrajd bi mogao da dobije šansu za ozbiljnim minutima već ove sezone, ukoliko se odbrana sa koledža prenese na NBA terene.

Rođen i odrastao u Mineapolisu. Četiri godine je kalio koledž iskustvo na univerzitetu Texas. Igra na poziciji centra.

Prednosti

Sims je vrlo elastičan, energičan košarkaš s odličnim fizičkim osobnostima. Poseduje jako dobro osećaj za skokbi kao takav u kombinaciji sa pomenutim osećajem je jako eksplozivan u tome segmentu. Dobra brzina za centra. Izvanredan odbrambeni potencijal, izgleda sjajno u obrani i na niskim i na visokim pozicijama. Jako dobar bloker.

Mane

Ograničen igrač u sferi napada. Uglavnom je igrač koji kupi ostatke sa obruča. Potrebno mu je prostora za skok, teško skače visoko iz mesta. Igra na koš mu je nerazvijena i neunčikovita. Nema dobar osećaj za ”pick and roll”. 

Situacija

Ima dosta mana, ali i puno prostora za napredak. Problem je taj što je on na two-way ugovoru sa drugom ekipom Niksa. Prvi tim Niksa je na centarskim pozicijama i više nego dobro popunjen, moraće da čeka situaciju u kojoj će jedan ili dva centra odsustvovati.