NBANoLimits

Idealna destinacija za Bena Simonsa

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

13.09.2021 00:00
Idealna destinacija za Bena Simonsa
Idealna destinacija za Bena Simonsa

Od momenta eliminacije iz plej-ofa od strane Atlanta Hoksa, krenula je i priča o odlasku “novog Lebrona Džejmsa” iz Filadelfije. Naravno reč je o Benu Simonsu.

Hibridni plejmejker je tokom doigravanja šutirao samo 34% sa linije penala, u seriji protiv Atlante je beležio jednocifren broj poena, ali još bitnije – u poslednjim četvrtinama polufinala Istoka, u čak sedam utakmica postigao je samo šest poena. Jasno je koliki je teret postao ovom timu Seventisiksersa.

Naravno da je mišljenje javnosti otišlo u totalnu kontru i preuveličavanje, radi se o veoma talentovanom košarkašu, ali posle svega što su Siksersi prošli prethodnih godina za očekivati je da Simons promeni sredinu do početka nove sezone.

Trenutna situacija nije sjajna, Filadelfija zahteva previše, zainteresovanih timova ima, ali niko ne želi da plati nenormalnu cenu. Pogtovo ne nakon bukvalnog sloma u najbitnijim utakmicama. Radićemo pod pretpostavkom da će Fila i Simons uspeti da nadju zajednički jezik, te da će 211cm visoki košarkaš naći novi tim do početka sezone.

Jedini igrač većeg renomena od Simonsa, koji je ovog leta bio tema spekulacija o promeni tima bio je Benov idealni saigrač iz ovog scenarija – Dejmijen Lilard.

Lilard i Mekolum poslednjih nekoliko godina čine jedan od omiljenih bekovskih tandema širom lige. Sposobni da svakom protivniku zagorčaju dan, da zatrpavaju njihov koš u serijama i velikim brojem poena, ali je i više nego očigledno da je dvojac dostigao svoj maksimum sa par solidnih izdanja u plej-ofu, nešto što svakako ne zadovoljava apetite top 5 plejmejkera svoje generacije.

Filadelfija može da “zapinje” koliko god želi, ali boljeg igrača od Si Džeja Mekoluma, u ovom trenutku, za Bena Simonsa neće dobiti. Po svemu sudeći, Simons se neće pojaviti na prozivci prilikom početka priprema za novu sezonu (čak je spreman i da plati pozamašanu kaznu) tako da verovatno propada plan Morija i Siksersa da na zvaničnim utakmicama ponovo dođe do prepoznatljive forme i povrati vrednost.

Bio bi ovo čini se idealan scenarijo, Filadelfija bi konačno dobila vrsnog pik en rol partnera sa Embidom i dovoljnu širinu na terenu kako Kamerunac ne bi bio udvajan na svakom koraku, a Portland bi dobio defanzivca koji bi odbranu Blejzersa preko noći transformisao u jednu od najboljih u ligi. Lilard je u Oregonu proveo već devet sezona, a čini se da ni u jednoj nije bio deo tima koji je igrao odbranu iznad proseka.

Pomenuli smo već, najveću razliku bi napravio u odbrani. Od minus defanzivca kakav je Si Džej Mekolum, do igrača kome je za dlaku promakla titula najboljeg odbrambenog igrača lige.

Petorka Lilard – Pauel – Kovington – Simons – Nurkić momentalno bi postala jedna od najboljih defanzivnih petorki lige. Trio krilnih defanzivaca, pokretljivost, dužina ruku i lateralne kretnje bile bi sumanute.

Ofanzivno, Simons bi verovatno prvi put “sišao” sa poziicje pleja, to jest, popeo se na četvorku. Možda bi to i bila najbolja odluka za njegovu karijeru, neka 2.0 verzija Drejmonda Grina. Simons je atletski dosta sposobniji od motora Golden Stejta sa kojim deli većinu košarkaških vrlina.

Nije tajna koliko je Lilard želeo Drejmonda u Oregonu i tu dinamiku koju imaju Stef Kari i on, ali će se po svemu sudeći morati zadovoljiti Simonsom. Svojim reakcijama na društvenim mrežama čini se da odobrava ovaj eventualni potez čelnika tima. Lilard je lajkovao jednu objavu na kojoj su fotošopirani on i večiti ruki iz Filadelfije.

Ostaje nam da vidimo kako će se saga završiti, a po kladionicama upravo je Portland trenutno prvi favorit za potpis jednog glavnih kandidata za najboljeg novajliju naredne sezone.