NBANoLimits

Supertimovi - provereno rešenje ili samo mit?

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

23.09.2021 00:00
Supertimovi - provereno rešenje ili samo mit?
Supertimovi - provereno rešenje ili samo mit?

Od samog nastanka lige osmišljen je koncept prema kom će se pretendenti na titulu međusobno smenjivati – taj koncept se zasnivao na tome da ekipe koje su u dnu tabele imaju prednost da biraju među prvima na draftu, te da tako pokupe dobre igrače koji će nositi njihovu franšizu.

Ovakav vid funkcionisanja lige ima svoje dobre i loše strane, ali nismo ovde da pišemo o tome – tu smo da vidimo da li je taj koncept i dalje održiv. Naime, supertimove smo imali još u osamdesetim godinama, ali se tek u poslednjih desetak godina počelo više govoriti o tome.

Razloga za to je puno: veći uticaj medija i društvenih mreža, zabrana čuvenog trejda Krisa Pola, odlazak Lebrona kod drugara u Majami, potom i u Klivlend, tu je i Kej Di sa svojom ‘izdajom’ Oklahome.

Zato, mi smo rešili da se bacimo na posao i istražimo koliko su igrača draftovanih u svojoj ekipi imale ekipe koje su igrale veliko finale NBA lige u poslednjih deset sezona. Koliku u stvari važnost sam čin drafta i dalje nosi? Draftovani igrači

Majami Hit: Dvejn Vejd, Mario Čalmers, Džoel Entoni, Judonis Hazlem.

Oklahoma Siti Tander: Kevin Durent, Rasel Vestbruk, Džejms Harden, Serž Ibaka, Nik Kolison.

Veliko finale te godine su igrali ”omladinci” iz Oklahome i već pominjana ekipa Majamija.

S obzirom na to da kroz svaku ekipu u sezoni prođe dosta igrača, mi smo uzeli sve one koji su imali prosečno 10+ minuta u plej-ofu te godine i kojima je prvi klub u NBA bio taj u kom su igrali finale kao merilo za naše istraživanje.

Ekipa Majamija je imala 9 takvih igrača. Četiri su bila draftovana – Dvejn Vejd, Mario Čalmers, Džoel Entoni i Judonis Hezlem, a ”drugu petorku” su činili Lebron, Šejn Batije, Kris Boš, Roni Turijaf i Majk Miler.

Kod OKC je taj odnos bio 5:3 za draftovane igrače: Kevin Durent, Rasel Vestbruk, Džejms Harden, Serž Ibaka i Nik Kolison, s druge strane su bili Tabo Sefološa, Nazr Mohamed i Kendrik Perkins.

Draftovani igrači

San Antonio Spars: Kavaj Lenard, Tim Dankan, Toni Parker, Manu Đinobili, Tijago Spliter, Geri Nil.

Majami Hit: Dvejn Vejd, Mario Čalmers, Noris Kol, Judonis Hazlem.

Opet Majami, ali ovog puta je bio prvi deo čuvenog klasika sa ekipom San Antonio Sparsa.

Kod Hita je ovog pita bilo deset igrača sa dvocifrenim brojem minuta – 4:6, a u odnosu na prethodnu godinu, razlika je što je Noris Kol igrao kao ”domaći” igrač, a Kris Andersen je bio dodatak na suprotnoj strani.

U San Antoniju je 6:3, s tim da se mora dodati da je Deni Grin odigrao svega dvadesetak utakmica za Kavse, a Met Boner proveo 7 godina u San Antoniju pre nego da odigra to finale (pre toga igrao dve sezone igrao za Reptorse), a u ovu ekipu spada i Boris Dijao. Draftovani igrači

Majami Hit: Dvejn Vejd, Mario Čalmers, Noris Kol, Judonis Hazlem.

San Antonio Spars: Kavaj Lenard, Tim Dankan, Toni Parker, Manu Đinobili, Tijago Spliter.

Idemo na drugi deo klasika, ovaj put sa drugim ishodom.

Kod tadašnjeg šampiona se promenio odnos snaga. Ovog puta je rezultat bio 5:4, a uz već pomenute Grina i Dijaoa, od ‘stranaca’ bili su Peti Mils i Marko Belineli.

U redovima Majamija pre tog poraza je omjer bio sličan kao i u prethodne dve sezone: 4:6

Valja napomenuti da je, u oba finala, kod Sparsa četiri od prvih pet igrača po minutaži draftovano upravo u Teksas (Parker, Đinobili, Lenard, Dankan), a ovaj jedan koji fali je Deni Grin.
Kod Hita je taj odnos 2:3 (Vejd i Čalmers naspram Lebrona, Rej Alena i Krisa Boša)

Prelazimo na finale iz sezone 2014/15 u kom su, prvi put, igrali Golden Stejt Voriorsi i Klivlend Kavalirsi. Kao što većina vas zna, to je prvo od četiri finala koje će se igrati između ove dve ekipe. Draftovani igrači

Golden Stejt Voriors: Stef Kari, Klej Tompson, Drejmond Grin, Herison Barns.

Klivlend Kavalirs: Lebron Džejms, Kajri Irving, Tristan Tompson, Metju Delavedova.

Kod osvajača iz te godine je bilo osam igrača koji su imali dvocifren broj minuta, a rezultat je 4:4, međutim, četvorica sa najvećom minutažom (Kari, Klej, Grin i Barns) su draftovana u San Francisku, dok su Livingston, Iguadala, Bogut i Barbosa bili odlična ispomoć, pogotovo u vidu iskustva – Iguadala je, između ostalog, osvojio MVP finala te godine.

Kod poraženih je odnos snaga bio 4:5, a od prve petorke koja je imala najviše minuta, trojica njih spada u tim ”domaćih” – Lebron, Irving i Tristan Tompson naspram Džej Ar Smita i Imana Šamperta

Ovde ćemo obuhvatiti i finale iz sledeće godine zato što je kod Golden Stejta roster ostao nepromenjen, dok je kod Kavsa isti omjer, s tim da su Ričard Džeferson i Čening Fraj imali više od 10 minuta, za razliku od prethodne sezone u kojoj su tu ”čast” imali Timofej Mozgov i Džejms Džons. Draftovani igrači

Golden Stejt Voriors: Stef Kari, Klej Tompson, Drejmond Grin, Patrik Mekko.

Klivlend Kavalirs: Lebron Džejms, Kajri Irving, Tristan Tompson.

U trećem delu ovog dvoboja, Golden Stejt je dosta promenio svoj sastav, a znamo koji je najveći razlog tome – dolazak Kevina Durenta.

U ovom susretu, odnos kod Voriorsa je ovaj put bio 4:6, a strance su, pored pomenutih Durenta i nešto iznad Iguodale i Livingstona , činili Zaza Pačulija, Ian Klark i Dejvid Vest.

Kod poraženih Kavalirsa, što zbog povreda, što zbog filozofije u kojoj se išlo na sve ili ništa, u ovom finalu je bilo samo trojice domaćina – Lebron, Irving i Tompson i čak sedam stranaca (Šampert, Smit, Korver, Fraj, Džeferson, Vilijams, Lav). Draftovani igrači

Golden Stejt Voriors: Stef Kari, Klej Tompson, Drejmond Grin, Kevon Luni, Džordan Bel.

Klivlend Kavalirs: Lebron Džejms, Tristan Tompson.

Poslednje finale je opet donelo nešto drugačije ishode. Kod Ratnika je bilo čak 11 igrača sa dvocifrenom minutažom, a njih petorica je draftovano u tom klubu.

Kod Kavsa je bio još veći minus nego prethodne godine – 2:8, a razlika je u tome što je Irving trejdovan u Boston te godine.

Ovim možemo da zaključimo Lebron – Kari finale i da konstatujemo da je, tokom njihove četvorogodišnje dominacije, bilo 75 slučajeva gde su igrači igrali preko 10 minuta, a da je njih 30 draftovano u Golden Stejtu, odnosno Klivlendu. Draftovani igrači

Toronto Reptors: Paskal Sijakam, Fred Ven Vlit, Norman Pauel.

Golden Stejt Voriors: Stef Kari, Klej Tompson, Drejmond Grin, Kevon Luni.

Prva sezona u kojoj je Lebron preskočio ne samo finale, već i čitavo doigravanje, donela nam je zanimljivo finale između Golden Stejta i Toronto Reptorsa.
Ratnici su, oslabljeni povredom Kevina Durenta morali da predaju titulu u tim iz Kanade.

U toj sezoni, kod Karija i drugova bilo je devet igrača sa dvocifrenom minutažom, a četvorica draftovanih u San Francisko.
Kod novopečenog šampiona rezultat je bio 3:5. Draftovani igrači

Los Anđeles Lejkers: Kajl Kuzma, Aleks Karuzo.

Majami Hit: Bem Adebajo, Tajler Hiro, Dankan Robinson, Kendrik Nan.

Posle punih pet sezona je sada Kari ostao bez finala, a takođe i doigravanja. Finale prošle godine, nakon svih komplikacija je odigrano u ‘bablu’ u Orlandu, a igrali su ga Lejkersi i Majami Hit.

Šampion se oslonio na proverene snage i od devet igrača imao samo dvojicu draftovanih u Gradu Anđela – Kajl Kuzma i Aleks Karuzo, dok je u redovima tima iz Floride taj bilans bio nešto bolji po ‘domaće’ igrače – 4:6. Draftovani igrači

Milvoki Baks: Janis Adetokumpo, Kris Midlton, Pet Konaton, Donte Divinćenco.

Finiks Sans: Devin Buker, Diandre Ejton, Mikal Bridžiz, Kem Džonson.

Konačno, ovo zadnje finale u kom, posle punih deset godina, nije bilo ni Lebrona i Stefa Karija, su igrale ekipe Finiksa i Milvokija.

U obe ekipe je skor isti, a on iznosi 4:5, s tim da su u obe ekipe nosioci (i CP3 kod Finiksa) bili igrači koji su draftovani u ekipama koje su igrale to finale.
Za kraj, može se reći da je ovaj tekst bio uvid u to da je koncept draftovanja igrača dobar zato što su, u većini ekipa koje su igrale veliko finale, nosioci igre bili upravo igrači koji su draftovani od strane ekipa u kojima su igrali, a da je dopuna dolazila u vidu iskusnih igrača koji će imati svoju ulogu u ekipi.

Čisto da ispoštujemo i brojke, reći ćemo da je ukupno 184 igrača imalo bitnu ulogu u timovima koji su igrali veliko finale poslednje decenije, a da su 79 njih (u velikoj meri sa najbitnijim ulogama u timu) domaći, što nam daje procenat od 43%, iliti 3,95 po ekipi.
Kroz ovih 10 sezona, u šampinskom ekipama je bilo 92 igrača koji su upali na našu listu, od kojih je 39 draftovano od strane tih istih osvajača – 42% dok je kod finalista učestvovalo isto toliko igrača, s tim da je jedan više bio domaći – ove brojke su jasan pokazatelj da su sve ekipe koje su bile pretendenti na šampionski prsten imale sličnu politiku.

Ove godine, kod glavnih kandidata za titulu, nema igrača koji su ponikli u toj ekipi, a da imaju najbitniju ulogu u ekipi što se do sad nije pokazalo kao dobro rešenje, a da li će tako i ostati videćemo u narednih 10 meseci.