NBANoLimits

Odbijanje vakcine - ozbiljan udarac po džepu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

29.09.2021 00:00
Odbijanje vakcine - ozbiljan udarac po džepu
Odbijanje vakcine - ozbiljan udarac po džepu

Čelnik NBA lige, Majk Bas, danas je potvrdio da igrači koji će propustiti utakmice iz razloga što nisu vakcinisani, neće biti plaćeni za iste mečeve.

Za one koji ne znaju, većina ugovora u NBA ligi zasniva se po principu plaćanja po utakmici – ukupna svota novca koju igrač treba da primi u toku sezone podeli se na broj utakmica i tim sistemom se isplaćuje. Tako igrači koji su suspendovani od strane lige ili svog tima na određeni broj utakmica automatski gube ozbiljan deo zarade.

Kako su države Njujork i Kalifornija vakcinisanje aktera na sportskim događajima podvele pod moranje, jasno je da će na najvećoj promaji biti igrači timova iz ovih država jer će pola mečeva odigrati kao domaćini, a neće moći da nastupe na njima. Timovi pogođeni ovim pravilom su Bruklin Netsi, Njujork Niksi, Los Anđeles Lejkersi i Klipersi, Sakramento Kingsi i Golden Stejt Voriorsi.

Među najviđenijim igračima za koje se zna da nisu vakcinisani su Kajri Irving i Endrju Vigins. Ukoliko odluče da se ne vakcinišu pre početka sezone, izgubiće 17.5M$, odnosno 15,8M$.

Zanimljiva situacija je sa igračima koji “gostuju” u pomenutim državama – ova pravila za njih neće važiti. Tako se Bredli Bil, jedan od igrača koji se takođe nisu vakcinisali provukao bez novčanih posledica.

Možda i najzanimljivija situacija tiče se izvora kazni, da li će se one voditi kao klupske ili kazne NBA lige. Ukoliko kazne budu podvene pod one od strane lige, novac koji pomenuti igrači gube oduzeće se i od godišnjeg ‘seleri kepa‘, što znači da bi na primer Voriorsi potencijalno sačuvali oko 1 milion dolara za svaku utakmicu na kojoj Vigins ne bi nastupio. Toliko bi budžet bio olakšan od poreza na luksuz.